Hoe krijg je vogels in de tuin? Lees de tips voor het voeren

Vind jij het ook altijd zo gezellig wanneer veel verschillende vogels je tuin bezoeken voor wat lekkers? Door vogels naar je tuin of vogelhuisje te lokken zal je tuin snel rijkelijk gevuld zijn met vrolijk fladderende vogeltjes.

Door vogels in de tuin te lokken wordt het er altijd een stuk levendiger van in de vaak grijze en grauwe herfst- en wintermaanden! Niet alleen jij knapt ervan op. Ook je tuin knapt flink op van de aanwezigheid van vogels en de extra energie kunnen ze zelf ook goed gebruiken.

In dit artikel lees je meer over:

  • Vogels voeren, mag dat wel?
  • Hoe krijg je vogels in de tuin?
  • Hoe weten vogels waar eten is?
  • Hoe lok je vogels naar je voederhuisje?
  • Tips bij het voeren van vogels


Vogels voeren, mag dat wel?

Ja je mag vogels gerust voeren. Het hele jaar door zelfs. Het is namelijk niet zo dat vogels lui worden van het voeren. Ze blijven zelf ook gewoon voedsel zoals wormpjes en mugjes uit de natuur zoeken. Je moet er wel rekening mee houden dat je het juiste voert. All Seasons vetbollen tuinvogelsVetbollen die in de winter te koop zijn, zijn over het algemeen bijvoorbeeld minder geschikt om in de lente en zomer te voeren. In het voorjaar moet er rekening gehouden worden met de jonge vogeltjes die geboren worden. Koop in die periode liever vetbollen speciaal voor de lente en zomer, tenzij op de verpakking wordt aangegeven dat ze voor het hele jaar geschikt zijn.


Hoe krijg je vogels in de tuin?

Wanneer je meer vogels in je tuin wilt krijgen zal je daar je tuin beter op in moeten richten. Zorg voor voldoende schutplaatsen en begroeiing. Heggen zijn bij veel vogels favoriet, maar ook bomen en muurtjes of schuttingen doen het goed. Voederhuis Bruin Met Tenen Dak en VoerplateauDe vogels in je tuin moeten zich namelijk wel kunnen verstoppen en tegelijkertijd het overzicht kunnen houden om gevaar tijdig op te merken. Daarnaast moeten ze kunnen schuilen voor de verschillende weersomstandigheden zoals zomerhitte of winterse neerslag.


Wanneer de omstandigheden in jouw tuin goed genoeg zijn hoef je alleen nog maar op de eet- en drink- behoefte van vogels in te spelen om er meer naar je tuin te kunnen lokken. Probeer daarbij goed na te gaan welke vogels er in jouw tuin aanwezig zijn of jouw tuin mogelijk kunnen bezoeken en stem daar het vogelvoer op af.


> Lees ook: De beste manier om vogels te voeren in de winter


Hoe weten vogels waar eten is?

Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen. Daarnaast hebben ze per soort zo hun eigen voorkeuren waar ze extra alert op zijn. Ondertussen communiceren ze met soortgenoten om te laten weten dat er voedsel gevonden is. In een mum van tijd is het een drukte van jewelste en wordt het voer al kwetterend opgegeten.


TIP: De kans dat bijvoorbeeld een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is echter wel klein. Dit vogeltje is erg schuw en zal met name de plekken laag aan de grond in de gaten houden. Strooi daarom ook altijd wat voedsel onder struiken op de grond.


Hoe lok je vogels naar je voederhuisje?

Vogeltjes voelen zich dus niet zomaar overal op hun gemak. Daarom is het belangrijk om een zo veilig en comfortabel mogelijke plek voor ze te creëren. Hier kun je een voederplaats of vogelhuisje voor gebruiken. Om vogels naar je voederhuisje te lokken is het verstandig rekening te houden met het volgende:


  • Kies een rustige plek, bij mensen uit de buurt.
  • Zorg voor beschutting zoals een boom of struik om in te kunnen vluchten bij gevaar.
  • Geef vogels goed uitzicht op de omgeving om tijdig gevaar te kunnen ontdekken zoals van katten en/of roofvogels.
  • Voer alleen dat wat geschikt is en geef het in de juiste hoeveelheden.

Kleine vogels zijn kieskeurig en eten niet zomaar alles wat er op hun pad komt zoals eksters, kraaien of meeuwen dat wel doen. Leg daarom dus ook niet zomaar van alles op een voedertafel. Dit gaat uiteindelijk rotten of trekt muizen en ratten aan. Bij voer wat wel geschikt is, is het raadzaam om geen grote hoeveelheden in één keer te geven. De kans is groot dat het door regen of vogelpoep onbruikbaar wordt.

Tips bij het voeren van vogels

Om vogels naar je tuin te krijgen en ze daadwerkelijk te bieden wat ze nodig hebben zijn er dus best nog een aantal punten om rekening mee te houden. Wil jij het graag goed doen? Lees dan ook de volgende tips voor het voeren van vogels nog even.


Tip 1 - Water in de tuin
Naast voer is water ook erg belangrijk voor de vogels. Vooral tijdens hete zomerdagen hebben ze water nodig om te kunnen drinken, maar ook om te badderen en douchen. Zorg daarom altijd voor een schaal met vers drinkwater. Plaats deze niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen.

Tip 2 - Pinda’s voeren

Discus Vogelpindakaas Naturel 350gram

Indien pinda's in een pindasilo worden aangeboden, kunnen ze met een gerust hart het gehele jaar door aangeboden worden. Vogels kunnen door het gaas van de silo namelijk alleen kleine stukjes pinda eruit halen. Dit is veilig voor de jongen want die kunnen namelijk in een hele pinda stikken. Niet alle pinda's zijn geschikt om te voeren. Voer alleen pinda's die geschikt zijn voor vogels, niet die in de supermarkt bij de chips liggen! Gezouten pinda's zijn helemaal uit den boze en dit geldt ook voor pindakaas!

Tip 3 - Zaden voeren
Zaden kunnen het beste worden aangeboden in speciale voedersystemen om verspilling en verontreiniging te voorkomen. Zaden die op de grond vallen zullen bijvoorbeeld wel weer worden opgezocht door de vinken. Deze systemen (silo's) zijn ook verkrijgbaar met zuignappen om aan het raam bevestigen, voor bijvoorbeeld op een balkon.

Tip 4 - Vetbollen voeren
Vetbollen kunnen door regen erg vies en soppig worden en in de zomer zelfs smelten. Hang daarom niet teveel bollen in de tuin maar beperk het tot enkele vetbollen. Tenzij er erg veel vogels in jouw tuin aanwezig zijn en de meerdere bollen binnen enkele dagen op zijn, dan kun je er gerust wat meer plaatsen. Er zijn speciale producten (hangers) te krijgen zodat je de vetbollen niet in de netjes hoeft op te hangen.

Tip 5 - Hygiëne
Erg belangrijk bij het voeren van tuinvogels is hygiëne. Maak daarom geregeld alle voedersystemen, voedertafels en waterschalen goed schoon. Je kunt het beste gebruik maken van een biologisch afbreekbaar, desinfecterende middel. Door het materiaal op de juiste manier regelmatig schoon te maken voorkom je dat gezonde vogels ziek worden, ziekte verspreiden en in het ergste geval zelfs sterven.


> Lees ook: Alles over de verzorging van tuinvogels in de zomer


Geniet van alle vogels en help ze op de juiste manier het hele jaar door, ze hebben onze steun nodig! Wil jij graag meer weten over hoe jij vogels naar je tuin kunt lokken? Wil je graag advies over welke producten jij daar het beste voor aan kunt schaffen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar het assortiment in de Discus winkel? Kom dan gerust eens langs. We zien je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via