Voor vogelliefhebbers is niets zo gezellig als een volière vol met vogels in je eigen tuin te kunnen houden. Maar wat doe je als het winter wordt?
In dit artikel lees je meer over:
Het grote voordeel van een volière is dat vogels er vaak veel meer bewegingsruimte hebben dan wanneer ze binnen in een kooi gehouden worden. Vogels moeten tenslotte wel de ruimte hebben om te
kunnen fladderen of stukjes te vliegen. Een ander groot voordeel van een buitenverblijf is dat je er de natuurlijke leefomgeving veel beter kunt nabootsen.
Dit doe je door zitstokken, beschutting, beplanting en de juiste bodem te gebruiken, maar ook door contact met soortgenoten mogelijk te maken. Houd er wel rekening mee dat niet alle vogelsoorten zomaar bij elkaar kunnen en dat niet iedere vogel buiten gehouden kan worden.
Een groot verschil ten opzichte van binnen is dat de vogels in het buitenverblijf werkelijk álle seizoenen meekrijgen. Dit betekent dat ze tegen regen, zon, storm, hitte, hagel, sneeuw, maar ook vrieskou moeten kunnen. Het komt in Nederland allemaal voorbij! Het is belangrijk om voor vogels te kiezen die hier goed tegen kunnen, én dat je ervoor zorgt dat het verblijf je vogels zo goed mogelijk tegen de verschillende weersomstandigheden beschermt.
Een aantal vogelsoorten is winterhard of wintervast, zoals dat genoemd wordt. Deze vogels kunnen erg goed tegen winterse kou en hebben weinig extra beschutting nodig. Voor sommige soorten zijn wel extra maatregelen nodig om de winter in een volière goed aan te kunnen. Soms is een geïsoleerd nachtverblijf noodzakelijk, maar de meeste vogelsoorten redden zich prima wanneer ze over een tocht- en vorstvrij binnenverblijf beschikken.
In de winter kan het flink koud worden. Met name in de nachten schiet de temperatuur geregeld onder nul. Het is belangrijk dat je volière hier ook geschikt voor is. Een volière dient dan in ieder geval over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken. Hier kunnen de vogels verblijven wanneer het in het buitenhok te koud is, of wanneer het hard waait, regent of sneeuwt. Om te voorkomen dat er teveel wind door de volière blaast, of dat de neerslag naar binnen slaat, is het goed om het buitenverblijf van de volière aan twee kanten goed af te dekken. De meeste volières worden om die reden tegen het huis, een schuur of schutting aan gebouwd, maar je kunt het verblijf ook deels afschermen.
Natuurlijk is het altijd goed om voorzichtig te zijn en voor sommige vogelsoorten zijn extra maatregelen nodig. Deze vogels zijn nog beter tegen de vrieskou te beschermen door de volière nog beter te isoleren. Wanneer je volière extra geïsoleerd is, zitten de vogels er in de winter wat warmer bij. Dit kun je bijvoorbeeld (tijdelijk) met bubbeltjesplastic doen of door extra (volière)platen tegen het verblijf te bevestigen. Het is wel erg belangrijk dat de vogels niet aan het isolatiemateriaal kunnen pikken en dat er nog steeds voldoende frisse lucht door het verblijf kan verplaatsen. Uiteindelijk is frisse lucht voor vogels vele malen belangrijker dan de omgevingstemperatuur.
Daarnaast is het ook mogelijk om een warmtelamp in de volière te plaatsen. Deze warmtelamp moet je vaak 24 uur per dag aan laten staan. Houd er bij het plaatsen van de warmtelamp rekening mee dat de vogels zich niet aan de lamp kunnen verbranden en gebruik deze alleen bij soorten die het echt nodig hebben. De meeste vogels kunnen, indien ze goed geacclimatiseerd zijn, prima gehuisvest worden in een buitenvolière zonder verwarming.
Gelukkig zijn er verschillende soorten vogels welke prima buiten in een volière gehouden kunnen worden. We hebben een aantal bekende soorten voor je opgezocht
Waar je gedurende de winterdag ook rekening mee moet houden is dat het drinkwater kan bevriezen. Het is daarom handig om de waterbak winterdag in het binnenhok te plaatsen. Doordat het hier warmer is en afgeschermd wordt van koude wind, bevries het water minder snel.
Wanneer het hard vriest wordt er wel eens een kleine concentratie aan druivensuiker aan het water toegevoegd om bevriezing tegen te gaan. Tevens geeft dit de vogels wat extra energie. Zorg er daarnaast ook voor dat je het badwater tijdig weghaalt om te voorkomen dat je vogels een nat pak veren hebben dat bevriest.
Let erop dat vogels tijdens de koude dagen meer vet verbranden dan op warmere dagen. Doordat ze meer vet verliezen is het belangrijk dat dit wordt aangevuld. Hiervoor hebben ze meer energie uit hun voeding nodig. Het is belangrijk je vogels voer van goede kwaliteit te geven en ze bijvoert wanneer ze meer kracht nodig hebben.
Lees ook: Welke vitamines en mineralen heeft een vogel nodig?
Wil jij graag meer weten over het houden en verzorgen van volièrevogels? Voor vragen en advies ben je altijd welkom om langs te komen in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt je graag!
Katten staan bekend als echte krabbers. Een kat krabt niet uit kwaadheid, maar uit natuurlijke behoefte. Lees hier waarom krabpal...
Kunnen honden het eigenlijk ook koud hebben? Hebben ze net als ons extra hulp nodig om goed warm te blijven? En hoe herken je eige...
Katten kunnen in de winter prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er wel een aantal gevaren voor je kat. In dit...