Bolfo Gold voor katten

Bescherm je kat tegen vlooienbesmettingen

Bescherm je kat tegen vlooienbesmettingen door regelmatig tegen vlooien te behandelen. Vlooien kunnen heel vervelend zijn voor je kat. Je kat krijgt niet alleen last van irritaties en jeuk, maar loopt ook risico op ernstige ziekten.

Als je kat een vlooienallergie heeft, kan het speeksel van vlooien vlooienallergiedermatitis veroorzaken. Na slechts een paar beten krijgen katten dan al last van ernstige jeuk en een pijnlijke huid. Geïnfecteerde vlooien kunnen zelfs ziekten overbrengen als ze bijten. Daarnaast kan je kat een lintworminfectie oplopen als hij geïnfecteerde vlooien doorslikt, wat nog wel eens wil gebeuren tijdens het wassen. En aangezien vlooien op bloed teren, kan een heftige plaag zelfs tot bloedarmoede leiden.

Vlooien slechts een deel van het probleem
Wat je niet mag vergeten, is dat de vlooien bij je kat maar een deel van het probleem zijn. Het vlooienprobleem bestaat voor slechts 5% uit de vlooien op je kat. De overige 95% bestaat uit de eitjes, larven en poppen. Die kun je niet zien, maar ze zijn wel in je huis. Merk je dus dat je huisdier last heeft van vlooien, dan moet je ook thuis de juiste maatregelen nemen. Met een regelmatige antivlooienbehandeling bescherm je de gezondheid van je kat.

Snel werkzame antivlooienbehandeling

De spot-on vlooienbehandeling van Bolfo Gold bevat een werkzaam bestanddeel dat snel afrekent met vlooien zodra ze in contact komen met het middel.1 De Bolfo Gold spot-on behandeling bestaat uit druppels die je op de huid van je kat aanbrengt. Het werkzame bestanddeel verspreidt zich vervolgens door de huid en doodt vlooien bij contact. Dat betekent dus dat je kat niet eerst hoeft te worden gebeten voordat de behandeling haar werk doet. De formule doodt vlooien binnen 24 uur en biedt tot 4 weken bescherming.


Hoe werkt Bolfo Gold?

Bolfo Gold bevat een werkzaam bestanddeel, imidacloprid, dat bijzonder snel werkt en vlooien meteen bij contact al doodt. Het middel komt namelijk niet in de bloedsomloop van je kat terecht, maar wordt opgenomen in de vettige laag van de huid en de vacht.

Effect op vlooienlarven
Daarnaast heeft het middel ook een effect op de vlooienlarven in je huis. Doordat je kat van nature huidschilfers en haren afscheidt, wordt het werkzame bestanddeel imidacloprid ook door de omgeving verspreid. Komen de larven met die imidacloprid in contact, dan gaan ze dood. Zo wordt de levenscyclus van de vlooien op 2 plaatsen onderbroken.


Het toedienen van de druppels
Je gebruikt Bolfo Gold in 4 eenvoudige stappen:


Stap 1 Haal de pipet uit de verpakking.
Stap 2 Houd de pipet rechtop en draai de dop eraf.
Stap 3 Prik met het dopje de folie van de pipet door. Plaats het dopje omgekeerd op de pipet, draai om het zegel te verbreken en verwijder daarna het dopje.
Stap 4 Breng de inhoud van de pipet aan op basis van het lichaamsgewicht van je huisdier. Druk de vacht in de nek van de kat bij de schedelbasis uit elkaar totdat de huid zichtbaar is. Plaats het uiteinde van de pipet op de huid en knijp een paar keer stevig om de volledige inhoud rechtstreeks op de huid aan te brengen.

Welke variant gebruik ik voor mijn kat?

Let op! Bolfo Gold® Kat mag niet gebruikt worden bij dieren die overgevoelig zijn voor de werkzame bestanddelen of bij niet gespeende kittens die jonger zijn dan 8 weken.

21 veelgestelde vragen over Bolfo Gold

1. Hoe dien ik Bolfo Gold voor katten toe?
Je kunt Bolfo Gold voor katten gemakkelijk en snel aanbrengen.

Stap 1: Kies op basis van het lichaamsgewicht van je kat het juiste Bolfo Gold product.
Stap 2: Houd de pipet rechtop en draai de dop los. Plaats het dopje omgekeerd op de pipet, draai om het zegel te verbreken en verwijder daarna het dopje.
Stap 3: Breng de spot-on oplossing aan op de achterkant van de nek van je kat, bij de schedelbasis, zodat je kat het middel niet weg kan likken. Druk de haren in de nek van de kat bij de schedelbasis uit elkaar totdat de huid zichtbaar is.
Stap 4: Plaats het uiteinde van de tube op de huid en knijp een paar keer stevig om de volledige inhoud rechtstreeks op de huid aan te brengen. Het middel verspreidt zich nu vanzelf over de volledige huid van je kat en biedt zo maximale bescherming.
Stap 5: Noteer de datum en herhaal de behandeling maandelijks.

Breng de behandeling niet aan op beschadigde huid en let erop dat dieren die de behandeling net hebben gekregen niet elkaars vacht verzorgen. Weet je niet zeker hoe je de Bolfo Gold behandeling voor katten moet aanbrengen? Lees dan de bijsluiter of vraag het aan je dierenarts.


2. Hoe krijgt een kat vlooien?

Ook de schoonste katten kunnen vlooien krijgen en wel op verschillende manieren:
  • Sommige wilde dieren, zoals vossen, egels en eekhoorns, hebben vlooien. Als deze dieren in je tuin komen, kunnen ze de vlooien overbrengen op je kat.
  • Je kat kan ook besmet worden door andere katten en honden uit de buurt.
  • Hetzelfde geldt voor andere huisdieren die je misschien hebt. Het is dus zaak om al je huisdieren goed te beschermen door middel van een antivlooienbehandeling.
  • Kom je zelf in contact met vlooien, dan ben jij misschien wel de besmettingsbron.

3. Hoe werkt Bolfo Gold?
Bolfo Gold voor katten is een spot-on behandeling die je rechtstreeks op de huid aanbrengt. Het middel doodt vlooien bij contact, waardoor je kat dus niet eerst hoeft te worden gebeten.1

4. Hoe vaak moet ik mijn kat met behulp van Bolfo Gold tegen vlooien beschermen?
We raden je aan de Bolfo Gold behandeling het hele jaar door iedere 3 tot 4 weken te herhalen. Zo blijft je kat het hele jaar lang beschermd tegen vlooien.

5. Hoelang werkt Bolfo Gold voor katten?
De formule doodt vlooien binnen 24 uur en biedt 3 tot 4 weken bescherming. Herbesmetting door het opduiken van nieuwe vlooien in de omgeving kan gedurende 6 weken of langer na de aanvang van de behandeling aanhouden. Meer dan 1 behandeling kan dus noodzakelijk zijn afhankelijk van de graad van vlooien in de omgeving. Behandel je kat nooit vaker dan 1 keer per week.

6. Kan ik Bolfo Gold ook gebruiken voor mijn kitten?
Dat kan, maar alleen bij kittens die minimaal 8 weken oud zijn.

7. Welk Bolfo Gold product is het beste voor mijn kat?
Je hebt de behandeling nodig die het beste aansluit op het lichaamsgewicht van je kat:
8. Wat zit er in iedere verpakking Bolfo Gold voor katten?
Iedere verpakking Bolfo Gold voor katten bevat 2 of 4 pipetten voor eenmalig gebruik. Aangezien iedere pipet maximaal 4 weken bescherming tegen vlooien biedt, zit je met een verpakking goed voor maximaal 4 maanden aan bescherming.

9. Wat is het werkzame bestanddeel in Bolfo Gold voor katten?
Bolfo Gold bevat het werkzame bestanddeel imidacloprid. Deze stof doodt vlooien bij contact. Je kat hoeft dus niet eerst te worden gebeten.1 Imidacloprid werkt ook tegen vlooienlarven in je huis.

10. Hoelang moet ik na het toedienen van Bolfo Gold voor katten wachten voordat ik mijn kat kan wassen?
We raden je aan om ten minste enkele dagen na het toedienen van Bolfo Gold te wachten voordat je je kat weer wast. Na die periode blijft Bolfo Gold namelijk ook actief als je kat nat wordt. Herbesmetting door het opduiken van nieuwe vlooien in de omgeving kan gedurende 6 weken of langer na de aanvang van de behandeling aanhouden. Meer dan 1 behandeling kan dus noodzakelijk zijn afhankelijk van de graad van vlooien in de omgeving. Mocht dat zo zijn, behandel je kan dan nooit vaker dan 1 keer per week.

11. Kan ik Bolfo Gold voor katten gebruiken als mijn kat medicijnen krijgt?
Als je kat medicijnen krijgt en je Bolfo Gold wilt gebruiken, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

12. Kan ik Bolfo Gold voor katten ook gebruiken als mijn kat drachtig is of zoogt?
Er werden geen primair embryotoxische, teratogene of reproductietoxische effecten waargenomen
tijdens de studies met imidacloprid op ratten en konijnen. De studies op drachtige en melkgevende
teven samen met hun nakomelingen zijn beperkt. Het bewijs tot nu toe doet veronderstellen dat er
geen neveneffecten te verwachten zijn bij deze dieren.

13. Ik heb een binnenkat. Moet ik dan nog steeds Bolfo Gold voor katten gebruiken?
Parasieten komen helaas ook zonder uitnodiging je huis binnen, wat betekent dat ook binnenkatten vlooien kunnen oplopen. Vlooien kunnen op allerlei manieren je huis binnendringen, bijvoorbeeld via je kleding, via andere huisdieren en via knaagdieren. Deze vlooien kunnen dan gemakkelijk op binnenkatten terechtkomen en een ware vlooienplaag veroorzaken.

14. Mijn kat heeft maar een paar vlooien. Moet ik dan nog steeds Bolfo Gold voor katten gebruiken?
Het aantal vlooien op je kat vormt maar 5% van het totaal aantal vlooien dat zich mogelijk in je huis bevindt. Voor iedere volwassen vlo die je ziet, zijn er nog veel meer eitjes, larven en poppen verborgen in tapijten, dekens en bekleding. Daaruit ontstaan binnen korte tijd weer allemaal nieuwe vlooien. De beste manier om het risico op vlooienplagen in je huis te verminderen, is door regelmatig antivlooienbehandelingen uit te voeren.

15. Maar 1 van mijn huisdieren lijkt vlooien te hebben. Is het voldoende als ik alleen dat huisdier behandel?
Nee, het is juist belangrijk dat je al je dieren met het juiste middel behandelt. Vlooien planten zich snel voort. Zodra 1 van je huisdieren geïnfecteerd is, duurt het niet lang voordat de rest ook besmet raakt.

16. Kan ik de inhoud van een pipet Bolfo Gold voor katten over meerdere katten verdelen?
Dat raden we niet aan. Volg de instructies op de verpakking altijd nauwkeurig op en geef je kat de juiste dosering, op basis van het lichaamsgewicht. Zo weet je zeker dat de behandeling effectief is.

17. Heb ik een recept van mijn dierenarts nodig om Bolfo Gold kopen?
Bolfo Gold voor katten is zonder recept verkrijgbaar. Je vindt het bij de dierenwinkel, je dierenarts en online.

18. Heeft Bolfo Gold voor katten bijwerkingen?
Zoals bij alle medicijnen kunnen er bijwerkingen optreden. Het diergeneesmiddel heeft een bittere smaak en speekselen kan occasioneel optreden wanneer de
hond likt aan de toedieningsplaats onmiddellijk na de behandeling. Dit is geen intoxicatieverschijnsel
en verdwijnt zonder behandeling binnen enkele minuten (zie rubriek 4.9: 'Dosering en wijze van
toediening').

In zeer zeldzame gevallen kunnen huidreacties zoals haarverlies, roodheid, jeuk en huidletsels
optreden. Agitatie en desoriëntatie werden ook gerapporteerd. Heel uitzonderlijk werden bij honden
ook overvloedig speekselen en zenuwverschijnselen, zoals incoördinatie, tremor en depressie
gerapporteerd. Lees de bijsluiter voor de volledige informatie over de bijwerkingen en raadpleeg altijd je dierenarts als je vragen hebt over de gezondheid van je huisdier.

19. Kan ik Bolfo Gold gebruiken als middel tegen vlooienallergiedermatitis?
Sommige katten zijn overgevoelig voor vlooienspeeksel en krijgen bij blootstelling een allergische reactie. Die reactie noemen we vlooienallergiedermatitis. Dit kan een heel vervelende aandoening zijn waardoor katten dwangmatig gaan krabben, met haaruitval en huidwonden tot gevolg. De Bolfo Gold spot-on behandeling tegen vlooien kan deel uitmaken van een behandelingsplan voor vlooienallergiedermatitis, maar dan moet er wel een diagnose zijn gesteld door een dierenarts. Het werkzame bestanddeel in Bolfo Gold doodt vlooien bij contact, waardoor je kat dus niet eerst hoeft te worden gebeten.1

20. Wat is de maximale gebruiksdatum van Bolfo Gold voor katten?
De houdbaarheidsdatum en overige productinformatie vind je op de verpakking van Bolfo Gold.

21. Hoe bestrijd ik vlooien in mijn huis?
Als je kat eenmaal vlooien heeft opgelopen, zitten ze al snel door het hele huis. Vlooien leggen namelijk eitjes op je huisdier, die vervolgens op de grond vallen en uitgroeien tot vlooienlarven. Uit die eitjes komen larven, die zich uiteindelijk verpoppen en uitgroeien tot nieuwe vlooien, die je huisdier vervolgens weer bijten. De eitjes, larven en poppen van vlooien zijn door het hele huis verborgen in tapijten, textiel en meubelbekleding. Zodra je thuis eenmaal last hebt van vlooien, moet je snel handelen. Was de dekens van je huisdieren regelmatig en stofzuig alle tapijten en vloeren. Zo krijg je de eitjes en larven te pakken. Je kunt ook een speciale antivlooienspray voor de omgeving kopen.

Wil je meer weten over hoe je vlooien binnenshuis bestrijdt? Lees dan de onmisbare antivlooiengids van Bayer Petcare.

1. Mehlhorn H. et al. (2001) Comparative study on the effects of three insecticides (fipronil, imidacloprid, selamectine) on developmental stages of the cat flea (Ctenocephalides felis: Bouché 1835): a light and electron microscopic analysis of in vivo and in vitro experiments, Parasitol. Res. 87(3): 198-208 Mehlhorn et al. Parasitol Res (2001) 87:198-207. Deze informatie heeft betrekking op de werking en wil niet de indruk wekken dat parasieten geheel kunnen worden weerhouden van bijten.