Mansonil: 4 keer per jaar een klein gebaar

3 misverstanden omtrent ontwormen van hond of kat

Parasitologen van ESCCAP raden aan om 4x per jaar te ontwormen. Wist je dat er onder de diereneigenaars veel misverstanden zijn omtrent ontwormen? In dit artikel geven we je hier de 3 meest voorkomende voorbeelden van.

1. Ik ontworm niet, want mijn hond of kat heeft geen wormen.
Puppy’s en kittens krijgen al van bij de geboorte wormen via de moeder mee. Ook via de omgeving, door bijvoorbeeld aan gras of takjes te snuffelen of bijten, worden zowel puppy´s en kittens als volwassen dieren al snel met wormen besmet. Je kunt ervan uitgaan dat alle honden en katten in meer of mindere mate met wormen besmet zijn of worden.

2. Ik ontworm niet want ik zie geen wormen in de stoelgang.
Alle wormen die in Nederland voorkomen, wonen in de darm van je huisdier. Ze groeien, eten en leven daar tot ze sterven van ouderdom en verteerd worden. Levende wormen in de darm kunnen zichzelf beschermen tegen de vertering. Ze komen gewoon niet naar buiten, dus je kunt ze ook niet zien. Wat er wel naar buiten komt, zijn de eitjes van de wormen. Maar deze zijn niet met het blote oog zichtbaar. Wat je soms wel kunt zien, zijn schakeltjes van de lintworm, dat zijn eigenlijk zakjes vol eitjes, die de lintworm naar buiten stuurt als ze rijp zijn. Deze lijken een beetje op een rijstkorrel: kort en breed. Als je wel wormen in de stoelgang ziet, is het eigenlijk al te laat. De darmen van je huisdier zijn dan overbevolkt. Er zal dan ook echt schade aan de organen plaatsvinden. Niet alleen aan de darm, maar ook aan de lever en longen bijvoorbeeld.

3. Ontworming is chemisch dus gebruik ik liever look/water/kruiden.
Er valt wat goeds te zeggen over alternatieve geneesmiddelen, maar veel zaken hierin zijn weinig tot niet wetenschappelijk onderbouwd. Zeker over het gebruik van alternatieve ontwormingsmiddelen bestaan geen peer-reviewed studieresultaten. Dat wil zeggen dat niemand wezenlijk getest heeft of deze producten werken, én deze testresultaten heeft laten nalezen door onafhankelijke experts. Geneesmiddelen daarentegen worden niet alleen uitgebreid getest op hun spectrum en efficaciteit, maar ook op veiligheid. Ontwormingsmiddelen, zeker degene vrij van voorschrift, zijn heel veilige producten die hun werking in de darm uitoefenen en weinig doorsijpelen naar het bloed. Zelfs een tienvoudige dosering kan vaak geen kwaad. Daarbij komt nog dat een middel als Mansonil®, dat al meer dan 20 jaar op de markt is, een uitgebreid en gunstig pharmacovigilantiedossier heeft.


De voordelen van Mansonil

Wist je dat Mansonil Dog Tasty:
• Een verbeterde smakelijkheid heeft waardoor 9 van de 10 honden de tablet vrijwillig opeet.
• Spoel-, haak-, en zweepwormen doodt.

Wist je dat Mansonil Dog Tasty en Large Dog Tasty:
• Werkzaam zijn tegen de belangrijkste rond- en lintwormen?
• Ook werkzaam zijn tegen de vossenlintworm?
• Al doeltreffend zijn tegen deze wormen bij een éénmalige toediening?

> Bekijk hier de Mansonil ontwormingstabletten voor de hond

Gebruik van Mansonil All Worm® Tasty tijdens de eerste helft van de dracht wordt ontraden.
Mansonil All Worm® Tasty mag niet gebruikt worden:
• Bij honden die lichter zijn dan 2,5 kg
• Samen met een ontwormingsmiddel dat piperazine bevat.

Wist je dat Mansonil All Worm Cat:
• Werkzaam is tegen de belangrijkste rond- en lintwormen?
• Ook werkzaam is tegen de vlooienlintworm en de vossenlintworm?
• Al doeltreffend is tegen deze wormen bij een éénmalige toediening?

> Bekijk hier de Mansonil ontwormingstabletten voor de kat

---

1 Petry G. et al. (2014). Comparison of the Palatability of a New Flavoured Drontal® Plus Tablet (Drontal® Plus Treat 10kg) and Milbemax® Chewable Tablets when presented to Privately Owned Dogs. Open Journal of Veterinary Medecine,4, 163-169.

Mansonil® Dog Tasty 150/144/50 mg tabletten Indicaties : Behandeling van gemengde infecties door nematoden en cestoden van de volgende species: Rondwormen: Spoelwormen (volwassenen en late onvolgroeide vormen): Toxocara canis, Toxascaris leonina, Haakwormen (volwassenen): Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, Zweepwormen (volwassenen) Trichuris vulpis. Lintwormen (volwassenen en late onvolgroeide vormen) Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Mesocestoides spp. Om infecties door de protozoa Giardia spp. bij pups en volwassen honden onder controle te helpen houden. Contra-indicaties: Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor het werkzame bestanddeel of één van de hulpstoffen. Niet gebruiken tijdens de 1ste en 2e derden van de dracht. Bijwerkingen: In zeer zeldzame gevallen kunnen lichte en voorbijgaande stoornissen van het spijsverteringsstelsel (bv. braken) optreden. Alle bijwerkingen zijn gerangschikt op “frequentie” aan de hand van de volgende indeling: - zeer zelden (minder dan 1 van de 10.000 dieren, inclusief geïsoleerde rapporten). Indien u ernstige bijwerkingen of andersoortige reacties vaststelt die niet in deze bijsluiter worden vermeld, wordt u verzocht uw dierenarts hiervan in kennis te stellen Dosering: Voor behandeling van honden, 1 tablet per 10 kg lichaamsgewicht (15 mg febantel, 14,4 mg pyrantelembonaat en 5 mg praziquantel/kg lichaamsgewicht).

Mansonil® Large Dogflavour. Indicaties: Rondworm- en lintwormmiddel voor honden. Voor de behandeling van menginfestaties van rondwormen en lintwormen veroorzaakt door: spoelwormen (Toxocara canis, Toxascaris leonina), lintwormen (Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Multiceps multiceps, Mesocestoides spp.), haakwormen (Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum), zweepwormen (Trichuris vulpis). Als hulp voor de controle op de protozoa Giardia. Contraindicaties: Niet toedienen aan honden lichter dan 10 kg. Bijwerkingen: Geen bekend. Dosering: Eén tablet per 35 kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 15 mg febantel, 14,4 mg pyrantel embonaat en 5 mg praziquantel per kg lichaamsgewicht.

Mansonil® All Worm Cat 230/20 mg tabletten. Indicaties: Voor de behandeling van mengbesmettingen met rondwormen en lintwormen bij katten, veroorzaakt door: Spoelwormen: Toxocara cati (syn. mystax) Toxascaris leonina; Lintwormen: Dipylidium caninum, Taenia spp. (T. pisiformis, T. hydatigena, T. ovis, T. multiceps, T.serialis, T. taeniaeformis), Echinococcus multilocularis; Haakwormen: Ancylostoma tubaeforme. Contra-indicaties: Mansonil All Worm® Cat mag niet gebruikt worden: Samen met een ontwormingsmiddel dat piperazine bevat. Bijwerkingen: In zeer zeldzame gevallen zijn er systemische verschijnselen (zoals lethargie) , neurologische verschijnselen (zoals ataxie) en/of verschijnselen van het maagdarmkanaal (zoals braken en diarree) waargenomen na toediening van het product. Indien u ernstige bijwerkingen of andersoortige reacties vaststelt die niet in deze bijsluiter worden vermeld, wordt u verzocht uw dierenarts hiervan in kennis te stellen. Dosering: Voor behandeling van katten, 1 tablet Mansonil All Worm® Cat per 4 kg lichaamsgewicht. (5 mg praziquantel en 57,5 mg pyrantelembonaat per kg lichaamsgewicht.)