Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen?

Het ontwormen behoort tot de standaard verzorging van jouw hond of kat. Door dit op regelmatige basis te doen kun je jouw huisdier in goede conditie houden en ziekte voorkomen. Sommige wormen zijn overdraagbaar op mensen. Dus het bestrijden van wormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je huisdier, maar ook van jezelf!


Besmetting met wormen

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van je hond of kat kunnen (over)leven. De meest voorkomende zijn spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen. Honden en katten kunnen op verschillende manieren met spoelwormen besmet worden: door directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname van prooien, via moedermelk of rechtstreeks via de placenta (pups).


Klachten

Wormen kunnen voor uiteenlopende klachten zorgen. Eén en ander is afhankelijk van het type wormbesmetting en hoe ernstig de besmetting is. Soms verlopen infecties zonder klachten, dit kan bij bijvoorbeeld spoel-, lint- en zweepwormen voorkomen. In andere gevallen kunnen vage klachten ontstaan zoals gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht, anale jeuk of milde darmklachten. Haak- en zweepwormen kunnen erge darmklachten veroorzaken, zoals (bloederige) diarree, bloedarmoede en/of gewichtsverlies.



Behandeling tegen wormen

Door regelmatig te ontwormen met een effectief wormmiddel, zorg je er voor dat de wormen die in het lichaam aanwezig zijn doodgaan en geen eieren meer kunnen produceren. Er zijn verschillende middelen die ingezet kunnen worden om te voorkomen dat jouw hond of kat ziek wordt van deze vervelende parasieten.



Mansonil All Worm

De Mansonil All Worm Dog of All Worm Cat tabletten voor hond of kat bestrijden zweepwormen (alleen bij de hond), rond-, haak- en lintwormen. Dit ontwormingsmiddel is ook verkrijgbaar voor grote honden vanaf 35 kg (All Worm Large Dog) en voor grote katten vanaf 6 kg (All Worm Large Cat). Dankzij de vleessmaak zijn deze smakelijke tabletten makkelijk toe te dienen aan honden. Hierbij de voordelen van dit ontwormingsmiddel op een rij:
  • Brede werking tegen rond- en lintwormen
  • Gemakkelijke toediening
  • Geen leeftijdsbeperking
  • Effectief dankzij toevoeging van febantel, pyrantelembonaat en praziquantel

Bekijk in deze video waarom het ontwormen met Mansonil zo gemakkelijk is.


Wormencontrole bij je huisdier

Wormen kunnen het hele jaar voorkomen, daarom adviseren wij jou om je hond of kat regelmatig te ontwormen. Bij voorkeur 4 x per jaar. Hiermee voorkom je dat jouw huisdier ziek wordt van deze vervelende parasieten. Naast het regelmatig ontwormen van je hond of kat, is ook een goede vlooienpreventie van belang, om besmetting met lintworm te voorkomen.

Het is daarnaast ook een mogelijkheid om je huisdier eerst door middel van ontlastingsonderzoek te laten testen op de aanwezigheid van eitjes of wormen. Zo kun je jouw huisdier enkel op de momenten van besmetting ontwormen. Voor huisdieren die niet goed tegen ontwormingsmiddelen kunnen of de toediening ervan moeilijk toelaten, is dit echt een uitkomst.


Ontwormen blijft belangrijk

Wanneer deze wormen of eitjes inderdaad in de ontlasting van je hond of kat worden aangetroffen blijft het wel alsnog heel belangrijk om een effectief ontwormingsmiddel toe te dienen. Een wormenbesmetting kan niet alleen vervelende gevolgen hebben voor je hond of kat, maar de parasieten vormen ook een gezondheidsrisico voor onszelf. Het blijft daarom ook bij een ontlastingsonderzoek wel belangrijk dit toch minstens vier keer per jaar te blijven controleren, en het liefst vaker want het blijft toch een momentopname.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar de Discus Dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via