14 tips om de band met je hond te versterken

De vriendschap met een hond is een van de beste die je ooit met iemand zult delen. Dat betekent alleen niet dat deze vriendschap vanzelfsprekend is. In dit artikel geven we je 14 tips waarmee je de band met je hond kunt versterken.


Investeren in de vriendschap met je hond

Het is belangrijk tijd en energie in jullie relatie te steken om een goede band met je hond op te bouwen. Of je jouw hond net hebt aangeschaft of al 8 jaar in je leven hebt, iedere vriendschap heeft aandacht én onderhoud nodig. Met onderstaande tips hopen we dat de band tussen jullie beide sterk(er) zal worden. Op naar een onbreekbare vriendschap met je hond!

1. Zet je hond op nummer 1
Laat merken hoe belangrijk je hond in jouw leven is. Dat doe je door op een positieve manier aandacht te geven en tijd voor je hond vrij te maken. Regelmatig even een aai, knuffel of wat lekkers is vaak al genoeg. Laat weten dat je er bent, en dat je er vóór je hond bent.

2. Begin bij jezelf
Wanneer je wilt dat jouw hond jou leuk vindt zul je vooral ook naar je eigen gedrag moeten kijken. Zorg dat je de vriendschap met je hond ook echt verdient. Zorg dat je het beste baasje ooit bent! Je krijgt er zo ontzettend veel voor terug.

3. Train met je hond
Tijdens het trainen met je hond draait alles om samenwerking. Je leert elkaar op een leuke manier goed kennen wat jullie band aanzienlijk zal versterken. Door samen te werken en problemen op te lossen, worden jullie als team steeds hechter en sterker.

4. Speel met je hond
Spelen na de training is een uitstekende beloning voor het harde werken. Maar ook zonder te trainen blijft spelen erg belangrijk voor je hond. Samen spelen draagt ook nog eens bij aan jullie onderlinge relatie. Laat je hond met geschikt speelgoed spelen, speel samen door trekspeeltjes of gooispeelgoed te gebruiken of laat je hond eens goed nadenken door zoekspelletjes of hondenpuzzels te doen.

5. Sport met je hond
Naast het spelen kunnen jullie samen ook sportiever aan de slag. Er zijn vandaag de dag diverse hondensporten waarbij er voor ieder duo wel wat geschikts te vinden is. Denk aan hondensporten zoals agility, maar ook aan doggydance, hoopers of coursing. Om goed samen te kunnen werken en succesvol te worden zul je elkaar moeten leren te vertrouwen. Dit zal ontzettend bijdragen aan jullie band met elkaar.

6. Quality time
De dagen vliegen soms voorbij en je herkent het vast dat je geregeld het gevoel hebt te weinig tijd voor jezelf gehad te hebben. Hoe zit dat met de één-op-één tijd met je hond? Ga je wel eens bij je hond zitten? Gewoon, om niets te doen? Je hond zal dit erg kunnen waarderen en je pakt meteen een ontspannend rustmomentje voor jezelf.

7. Geef je hond te eten
Nou hopen we dat jouw hond gewoon iedere dag z’n voeding netjes krijgt hoor, dat bedoelen we natuurlijk niet. Maar in plaats van dat je de brokken of het vlees in de bak gooit en er weer bij wegloopt, kun je je hond ook letterlijk zelf gaan voeren. Geef het voer eens uit je hand, in een snuffelmat of voerbal, of verdeel het in porties om het als zoekspel in meerdere bakjes in en om het huis te verstoppen.

8. Respecteer je hond

Probeer altijd rekening te houden met de voorkeuren en wensen van je hond. Let goed op wat je hond wel en niet prettig vindt en probeer hier rekening mee te houden. Waar maak je jouw hond gelukkig mee? Kriebelen onder de buik of juist achter de oren? En wat vindt je hond minder leuk? Harde geluiden? Drukte in huis? Houd rekening met je hond en voorkom ongemak zoveel mogelijk.

9. Blijf positief
Er zullen ook momenten zijn dat je hond iets niet zo leuk vindt om te doen, maar dat het wel gebeuren moet. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de dierenarts, het knippen van de nagels of het wandelen in de regen. Blijf zelf altijd positief en wees de steun en toeverlaat die je hond op dat moment nodig heeft.

10. Bouw op vertrouwen
Vertrouwen is het codewoord wanneer het om vriendschap gaat. Een constante loyaliteit naar elkaar toe zorgt ervoor dat dit vertrouwen zal blijven groeien. Geef je hond geen enkele reden hieraan te hoeven twijfelen en je zult zien dat je er ontzettend veel voor terug krijgt.

11. Wees duidelijk
Honden hebben veel behoefte aan duidelijkheid. Stel regels op waar jullie je beide strikt aan moeten houden. Door consequent te blijven zorg je voor duidelijkheid en geef je je hond wat die nodig heeft. Je hond zal dit als prettig ervaren en deze rust en stabiliteit zal bijdragen aan het versterken van jullie band.

12. Samen op pad
Er zijn tal van mogelijkheden te bedenken om samen op pad te gaan. Je kunt je hond veilig in de auto vervoeren om een fijne wandeling in een mooi gebied te gaan maken. Je kunt met je hond aan de fiets een stukje gaan fietsen of bij de langere afstanden je hond in een fietsmand of fietskar vervoeren. Of, jullie nemen fijn de benen- en potenwagen voor een flinke wandeling in de omgeving!

13. Spreek de taal
Leer de hondentaal om je hond beter te begrijpen. Wat probeert je hond jou te vertellen? Honden gebruiken geluiden in combinatie met lichaamshoudingen om je wat duidelijk te maken. Hoe laat je hond zien dat iets spannend of juist erg leuk is? En waarom blaft je hond eigenlijk? Ook de intonatie en het volume zeggen veel over wat je hond jou probeert te vertellen, let hier goed op.

14. Aai je hond
Alleen wanneer je hond dit prettig vindt! Het is bewezen dat het aaien van je hond dan zelfs stress verlagend kan werken. Met name bij asieldieren die ook minder leuke tijden hebben gekend kan dit erg goed bijdragen aan het vertrouwen in jou en jullie band versterken.

Wil jij graag meer tips of advies over hoe je jouw band met je hond kunt versterken? Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via