De aanschaf van een kitten

Wat leuk dat je overweegt om een kitten aan te schaffen! Voordat je een kitten aanschaft zijn er een aantal dingen die je moet weten. Hier helpen wij je graag bij, daarom in dit blog meer over: waar moet ik een kitten kopen, aandachtspunten bij de aanschaf, het eerste levensjaar en alle kitten benodigdheden voor in je huis.

 

Waar ga je een kitten kopen?

Te beginnen met de plek waar je een kitten kunt gaan kopen, hiervoor heb je de volgende opties: het asiel, een fokker of particulier.

Het asiel is een goede optie om jouw nieuwe kitten te gaan zoeken. Hier zitten veel kittens met smart op een liefdevol huisje te wachten. Hierbij heb je ook het voordeel dat deze kittens gesocialiseerd, gechipt, ontvlooit, ontwormd en ingeënt zijn.

Als je een kitten wil gaan kopen bij een fokker, dan is het belangrijk om naar een erkende fokker te gaan. Bij erkende fokkers hebben de ouders van de kitten voorafgaand aan de zwangerschap een medische keuring gehad. De kans op gezonde kittens en de kans dat zij geen erfelijke ziektes dragen is daarmee groter. Daarbij is het ook goed om op het aantal nestjes van de fokker te letten. Kittens hebben veel aandacht nodig om zich sociaal goed te kunnen ontwikkelen en om nog veel te leren. Wanneer een fokker meerdere nestjes tegelijkertijd heeft, heeft dat vaak een slechte invloed op de opvoeding van de kittens.

Met als laatst nog de mogelijkheid om particulier een kitten te kopen. Bij het particulier kopen van een kitten moet je ervan uitgaan dat de fokker in de meeste gevallen niet professioneel is. Dit betekent dat de opvoeding van de kitten vooral bij jou ligt, omdat dit vaak nog niet bij de fokker gedaan wordt. Daarbij gebeurd het bij 'pretnestjes' vaak dat de vader onbekend is. Wanneer dit een zwerfkat geweest is, is er een grotere kans dat die ziektes met zich meedraagt.

 

Aandachtspunten bij de aanschaf van een kitten

Bij het aanschaffen van een kitten is het belangrijk om te weten dat een kitten niet eerder dan 7 weken bij de moeder weggehaald mag worden. Fokkers van raskatten rekenen vaak vanaf 12 weken in verband met de benodigde inentingen.

In het nestje krijg je een eerste indruk van het karakter van de kitten die hij later als volwassen kat zal hebben. Bij de aanschaf is het dan ook belangrijk om op de karaktereigenschappen van de kitten te letten, in plaats van enkel op het uiterlijk. De eigenschappen kunnen per ras verschillen. Ga daarom voordat je een nestje gaat bezoeken na waar je naar op zoek bent bij een kitten of kat. Zoek je een kat die uitsluitend binnen blijft of een kat die voornamelijk buiten is? Zoek je een actieve en vocale kat of heb je liever een kat met een iets rustiger karakter?

Als je bij een nestje kittens gaat kijken is het belangrijk om je handen goed schoon te maken. Er is namelijk een kans dat je infecties of virussen draagt die schadelijk kunnen zijn voor de kitten. Met name wanneer je meerdere nestjes op een dag bezoekt is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Om de gezondheid van de kitten te controleren bij de aanschaf zijn er een aantal punten waar je op kunt letten:

 1. Vacht - De vacht moet egaal, glad en schoon zijn. Zwarte spikkeltjes of kale plekken zijn vaak een slecht teken voor de gezondheid van de kitten.
   
 2. Oogjes - De oogjes horen schoon en helder te zijn en mogen geen uitvloeiing hebben. 
   
 3. Gedrag - Gedraagt de kitten zich teruggetrokken en schuw dan betekent dit dat hij nog niet goed gesocialiseerd is. Normaal gesproken horen kittens speels en alert te zijn. 
   
 4. Ontwormen - De kittens horen ontwormd te zijn op een leeftijd van drie, vijf, zeven en negen weken. Vraag hierna tijdens de aankoop van je nieuwe kitten. 
   
 5. Inentingen en testen - Tussen de 9 en 12 weken is het van belang dat de kitten ingeënt wordt tegen nies- en kattenziektes. Is dit al gebeurd wanneer je de kitten gaat aanschaffen, vraag dan om het bewijs van vaccinatie. Daarbij moet een fokker kunnen garanderen dat de kitten getest is op de virussen kattenleukemie en kattenaids.

Vergeet als laatst ook niet om de eigenaar te vragen om een voedingslijstje. Het is namelijk niet aan te raden om de kitten abrupt op andere voeding over te laten gaan.

 

Eerste levensjaar

Total Bite Kitten 500 gr

 

Verantwoorde voeding en vers drinkwater is belangrijk voor het welzijn van je kitten. Total Bite heeft uitgebalanceerd kittenvoer wat perfect afgestemd is op de levensfase van jouw kitten. Zo heeft een kitten in het eerste levensjaar goede voeding nodig om gezond en sterk te worden. De brok bevat extra calcium en een hoog percentage eiwitten die je kitten helpt met de ontwikkeling van sterke botten en gezonde spieren en gewrichten.

Kittens komen vanaf 7 weken in een fase terecht waarin ze nieuwsgierig worden, op ontdekking zullen gaan en meer interactie zullen aangaan. Dit is ook vaak de periode dat ze naar een nieuwe omgeving met een nieuwe eigenaar vertrekken. Daarom is het in deze fase belangrijk om je kitten zoveel mogelijk positieve indrukken op te laten doen, maar geef je kitten de tijd en de ruimte om op eigen tempo zijn of haar nieuwe omgeving te ontdekken.

Als laatst is het belangrijk om je kitten regelmatig te controleren op vlooien. Jeuk, kalende plekken of zwarte puntjes in de vacht kunnen beteken dat je kitten last heeft van vlooien. Om dit te controleren kun je de zwarte puntjes op keukenpapier leggen en deze bevochtigen. Verkleuren deze rood, dan betekent het dat dit de uitwerpselen van vlooien zijn. Voor advies over verschillende anti-vlooienmiddelen kun je altijd terecht bij jouw Discus dierenspeciaalzaak.

 

Wat moet ik aanschaffen voordat ik een kitten in huis neem?

 

Zorg bij thuiskomst van je nieuwe kitten dat alles wat hij nodig heeft aanwezig is. Als eerst is het van belang dat je aan de basisbehoeften van je kitten kunt voldoen, hier heb je het volgende voor nodig: een kattenmandje, een voer- en drinkbak en een kattenbak. Het is handig om te weten welk soort kattenbakvulling de kitten gewent was. Katrein kattenbakvulling heeft een breed assortiment kattenbakvulling, waar elke kat én eigenaar blij van wordt. Het advies van Katrein is om minimaal het eerste half jaar voor kittens de Classic niet-klontvormende kattenbakvulling te gebruiken. Deze kattenbakvulling is ongeparfumeerd. Niet alle katten vinden een geur in de kattenbak aangenaam. Met name voor kittens kan het belemmerend zijn om naar de kattenbak te gaan. Is jouw kitten toch een andere kattenbakvulling gewent, neem dan een kijkje in het assortiment van Katrein.  Bij Katrein is er voor elke kat een eigen korrel. Ga voor advies naar jouw dichtstbijzijnde Discus dierenspeciaalzaak.

Om verveling en kattenkwaad van je nieuwe kitten te voorkomen, is het belangrijk om de nieuwe omgeving te voorzien van voldoende speelgoed. Naast het aanschaffen van deze benodigdheden is het belangrijk om de kattenbak niet te dicht bij het speelgoed, de slaapplaats en eet- en drinkbakjes van de kitten te plaatsen. Zet de kattenbak op een veilige, rustige en goed bereikbare plek zodat jouw kitten ongestoord zijn gang kan gaan. 

Daarnaast is het handig om een krabpaal voor in huis aan te schaffen. Een krabpaal draagt namelijk bij aan het voorkomen van ongewenst krabgedrag op o.a. meubels. Ook een reismand voor je kat is nodig als je hem ophaalt, maar ook als je jouw kitten naar de dierenarts moet vervoeren.

 

Lees ook: De eerste dagen met een kitten in huis
 

Wil jij graag meer informatie over de aanschaf van een kitten? Kom dan eens langs in de Discus Dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.


 


 

 

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via