De eerste dagen met een kitten in huis

Wanneer de grote dag is aangebroken kan dit zowel voor jou, je gezin als voor je kitten erg spannend zijn. Je kitten kent tot nu toe alleen het verblijf in het nest bij moederpoes en eventuele broertjes en zusjes.

Het is belangrijk om dit goed te beseffen wanneer jij jouw kitten gaat ophalen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor de eerste dagen met een kitten in huis. Je leest meer over:

  • De rit naar huis
  • Kennismaking in huis
  • Het bepreken van de ruimte
  • Een eigen plekje creeren
  • De omgeving ontdekken
  • Een kittenproof huis
  • Elkaar leren kennen
  • De dierenarts bezoeken


De rit naar huis

Probeer voor zoveel mogelijk geruststelling te zorgen tijdens de rit naar huis. Maak gebruik van een kattenreismandje waarin je kitten veilig vervoerd kan worden. Reismand voor je kittenZorg ervoor dat dit een comfortabel plekje wordt door er een zacht kleedje en bijvoorbeeld een lapje of knuffeltje met de nestgeur in te leggen als je deze meekrijgt. Je kunt de reismand en het kleedje ook wat inspuiten met een speciale feromonenspray. Verstop wat lekkers in het kattenmandje en geef ook gedurende de rit eens wat lekkere kittensnoepjes als je kitten dit wil hebben. Wanneer je een langere rit moet maken is het handig om de bodem met een oude handdoek of puppy trainingsmatten te bedekken om mogelijke ongelukjes op te vangen.


Welkom thuis

Je kitten zal snel gewend raken aan het reismandje en deze als veilige plek tussen al het nieuws gaan zien. Maak thuis ook gebruik van het reismandje door deze de eerste periode op een rustige veilige plek met het deurtje open te laten staan. Verstop er zo nu en dan wat lekkers in en spray af en toe weer even opnieuw met de feromonenspray. Wanneer je een hond en kat samen in huis hebt, of andere huisdieren die graag kennis komen maken, kun je het mandje bij binnenkomst het beste eerste even hoog neerzetten zodat je kitten rustig aan de geluiden, geuren en nieuwe omgeving kan wennen en de andere dieren eerst voorzichtig kennis kunnen komen maken.


Beperk de ruimte

De ene kitten is de andere niet. Sommige kittens zijn eerst erg onder de indruk van wat er zojuist allemaal is gebeurd en zijn daardoor wat teruggetrokken en rustig. Aan andere kittens merk je weer helemaal niets. Hoe verleidelijk het dan ook kan zijn, laat je kitten niet meteen ronddwalen in de nieuwe omgeving. Feromonen verdamper kittenBeperk de mogelijkheden in het begin tot een veilige ruimte met daarin eigen spulletjes en breid de ruimte gedurende de eerste weken steeds wat verder uit. De feromonenspray is ook nu weer handig. De kalmerende spray stelt je kitten gerust en helpt jouw kitten op natuurlijke wijze om te gaan met alle veranderingen. Er zijn ook handige verdampers voor in het stopcontact te verkrijgen.


Een eigen plekje

Zorg dat je kitten een eigen veilige plek in huis heeft waar eerst rustig aan de nieuwe situatie gewend kan worden. Plaats de kattenbak niet te dicht bij de slaap- en speelplek en zorg dat je kitten altijd goed bij het voer en drinkwater kan. Bied je kitten ook wat leuke kattenspeeltjes en een krabmeubel aan. Niet iedere kitten zal hier gelijk gebruik van maken, maar het wennen aan de nieuwe spulletjes is ook erg belangrijk. Een kartonnen doos waarin je kitten zich kan verschuilen wordt vaak ook erg gewaardeerd. Voor de eerste nacht is het belangrijk dat de ruimte veilig genoeg is om je kitten alleen in achter te laten.


De omgeving ontdekken

Wanneer je jouw kitten de omgeving laat ontdekken merk je snel genoeg met wat voor een karakter je te maken hebt. Geef je kitten de tijd en ruimte om geheel op eigen tempo uit het reismandje te komen en op ontdekking te gaan. Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.


Maak je huis kittenproof

Krabpaal krabmeubel grootNiet alles in huis zal even kittenbestendig zijn. Met name de ondeugende kittens zullen je hier snel op wijzen. Zorg ervoor dat hangende koorden, snoeren, bedrading, touw, garen, maar ook giftige planten, medicijnen en waardevolle spullen (voorlopig) veilig zijn opgeborgen. De nieuwsgierigheid van kittens is aandoenlijk, maar brengt ze ook eenvoudig snel in de problemen. Pas daarom ook op met smalle gangen of gaten in, achter of onder meubels waar je kitten in kan kruipen en mogelijk niet meer uit kan komen.


Leer elkaar goed kennen

Besteed ook veel tijd en aandacht aan de kennismaking tussen je kitten en jou en je gezin. Wees lief voor je kitten, aai, speel en praat tegen je kitten zodat deze goed aan jou kan wennen. Probeer juist nu de pootjes, voetjes, nagels, staart, oren en het bekje aan te raken. Aanrakingen als deze vinden oudere katten vaak niet zo prettig maar zijn soms wel nodig voor verzorging of medische behandelingen. Door je kitten dit nu al rustig aan te leren heb je daar nog heel lang profijt van.


Bezoekje aan de dierenarts

Een eerste bezoekje aan de dierenarts kun je het beste ook meteen gedurende de eerste dagen doen. Wanneer je kitten al snel gevaccineerd moet worden kan dit gecombineerd worden. De dierenarts zal je kitten wegen en lichamelijk onderzoeken op parasieten, luchtwegaandoeningen of andere medische afwijkingen. Ook zullen de mogelijkheden voor een identificatiechip en sterilisatie of castratie besproken worden. Voor je kitten is dit meteen een goede oefening om alvast te wennen aan de dierenarts, andere mensen en een ritje in de reismand.


Lees ook: 16 tips voor het socialiseren van kittens

Wil jij graag meer weten over de aanschaf van een kitten en de kennismaking in huis? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via