16 tips voor het socialiseren van kittens

Het socialiseren van je kitten is erg belangrijk om nog jarenlang van een zelfverzekerde en gelukkige kat te kunnen genieten. Juist wanneer jij jouw kat al van kitten af aan bij je in huis hebt, heb je hier goed de mogelijkheid voor.

In dit artikel vertellen we je meer over:

  • De socialisatieperiode
  • Het belang van positieve ervaringen
  • Socialisatietraining
  • Het juiste tempo

En geven we je 16 tips om je alvast goed op weg te helpen!

Socialisatieperiode van een kitten

Wanneer kittens 7 weken zijn geweest komen ze in een fase terecht waarin ze nieuwsgieriger worden en steeds meer op ontdekking zullen gaan. Dit is vaak ook de periode vanaf wanneer ze naar de nieuwe eigenaren vertrekken. In de nieuwe omgeving kan hier meteen dankbaar gebruik van worden gemaakt. Het is belangrijk dat je kitten nu zoveel mogelijk positieve indrukken opdoet van al het nieuwe in het jonge kattenleventje. Ook zal je nieuwe maatje langzaam meer willen spelen en interactie aangaan met jou en andere huisgenoten.


Ervaren, belonen, leren

Zorg dat je kitten de komende periode de kans krijgt kennis te maken met o.a.:


  • Soortgenoten
  • Andere dieren
  • Volwassenen
  • Kinderen
  • Vreemde voorwerpen
  • Nieuwe geuren
  • Geluiden
  • De kattenbak
  • De krabpaal
  • Speeltjes

Kitten kattenbak open

Het socialiseren gaat verder dan het alleen aanbieden van al dit nieuws. Het is de kunst om deze leermomenten om te zetten naar positieve ervaringen. Door goed gedrag te belonen krijgt je kitten langzaam een goede associatie met de nieuwe prikkels. Een volgende keer zal het meteen al niet meer zo spannend zijn.

Het socialiseren van kittens

De socialisatie en training die jij je kat tijdens de kittenjaren geeft, zal van invloed zijn op hoe goed je kat met mensen en andere dieren zal omgaan wanneer ze ouder is. Je vraagt je misschien af of je jouw kitten ook bang kunt maken met het aanbieden van nieuwe voorwerpen of geluiden. Het tegendeel lijkt eerder waar te zijn, mits je hier uiteraard zorgvuldig mee omgaat. De dingen waar je kat niet aan blootgesteld wordt zullen voor altijd spannend en eng blijven omdat je kat dan nooit de kans krijgt er goed aan te wennen. Op jonge leeftijd, en vooral gedurende de socialisatieperiodes, staan kittens hier juist nog voor open en is het belangrijk om ermee in aanraking te komen.


Het tempo van je kitten

Houd tijdens het socialiseren van je kitten altijd rekening met de eigen behoefte door goed op de reactie en het gedrag te letten. Bied nieuwe dingen altijd eerst vanaf een afstand aan om te zien hoe je kitten reageert en verklein de afstand pas wanneer je merkt dat het goed gaat. Je kitten geeft zelf het tempo aan. Wanneer je hier goed op blijft letten kun je er rekening mee houden en voorkomen dat je sneller gaat dan je kitten aan kan.


16 tips voor de socialisatie

Als nieuwe eigenaar is het aan jou om je jonge kat te begeleiden en te laten zien dat de wereld waarin jullie samen leven een prachtige plek is. Om je alvast op weg te helpen geven we je de volgende 16 tips mee voor de socialisatieperiode met jouw kitten:


Tip 1
Maak regelmatig contact door te praten en je kitten te aaien.

Tip 2
Laat je kat kennismaken met het nieuwe speelgoed. Spelen met elkaar versterkt tevens de band tussen jullie beide.

Tip 3
Laat je kitten over verschillende ondergronden lopen om dit gevoel aan de voetjes te ervaren zoals tapijt, tegels, maar ook karton, kattengrit etc.

Tip 4
Bied nieuwe voorwerpen aan die je kitten mag gaan ontdekken zoals bijvoorbeeld kartonnen dozen, papieren zakken, een lege petfles of een propje papier.

Tip 5
Oefen met geluiden door de televisie of radio eens iets harder te zetten. Via het internet zijn er ook veel geluidsopnames van bijvoorbeeld andere dieren, vuurwerk, onweer of klusgeluiden te vinden waar je mee kunt oefenen.

Tip 6
Wanneer je merkt dat je kitten aanrakingen niet vervelend vindt kun je alvast wat gaan oefenen met het kammen of borstelen van de vacht.

Tip 7
Nodig eens wat vrienden of familie uit zodat je kitten aan deze drukte kan wennen. Vraag de visite of ze wat lekkers mee willen nemen of geef ze anders zelf iets lekkers dat ze aan de kat mogen geven.

Tip 8
Laat je kitten vast wennen aan een kattentuigje of halsbandje. Wanneer je merkt dat het dragen hiervan niet vervelend meer is kun je langzaam eens proberen samen wat stapjes buiten te zetten.

Tip 9
Introduceer je kitten langzaam eens bij soortgenoten of andere dieren. Bij een eerste kennismaking kun je handig gebruik maken van een reismandje.

Tip 10
Neem je kitten zo af en toe eens mee in een reismandje voor een kort ritje in de auto. Wanneer je kat dit nu al wat aanleert zal het in de toekomst makkelijker mee gaan naar de dierenarts.Catnip spray

Tip 11
Zorg voor geschikte krabmogelijkheden zoals een krabkarton, krabpaal of krabbol. Wanneer je kat hier niet naar omkijkt kun je er wat catnipspray op spuiten om het aantrekkelijker te maken.

Tip 12
Laat je kitten niet bijten of krabben tijdens het spelen. Gebeurt dit wel, richt de aandacht dan op speelgoed om zo te laten zien dat het daar wél mee mag.

Tip 13
Katten zijn ook slim genoeg om trucjes te leren. Daag je kitten uit om na te denken door samen trucjes te leren.

Tip 14
Beloon het goede gedrag met wat lekkers, liefs of leuks. Je krijgt er zoveel voor terug!

Tip 15
Straf je kat niet. Je kitten zal je hierdoor steeds minder gaan vertrouwen. Schenk niet teveel aandacht aan datgene wat er fout gaat en laat je kitten zien wat er allemaal goed gedaan wordt.

Tip 16
Heb geduld en houd de moed erin!


Lees ook: Alles over het gebruik van de kattenbak

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via