0 items

Het gebruik van de kattenbak

28 mrt. 2018

Een kat is meestal erg kieskeurig als het gaat om hygiëne en het gebruik van de kattenbak. Bij jou thuis zal de kat normaliter dan ook gebruik maken van de kattenbak en anders uitwijken naar een stuk grond in de tuin.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?
In principe geldt dat je altijd het aantal kattenbakken moet hebben gelijk aan het aantal katten, plus één. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, moeten er dus meerdere kattenbakken aanwezig zijn. Zet iedere kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg dat jouw kat ook weet waar ze staan. Maak de kattenbakken regelmatig, het liefst dagelijks, schoon. Zet eet- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neer. Dit kan ervoor zorgen dat jouw kat de kattenbak niet wil gebruiken.

Wat kan ik als kattenbakvulling gebruiken?
Katten plassen en poepen het liefst gewoon buiten in zand. Zand is lekker zacht en je kat kan zijn ontlasting makkelijk begraven. Een kattenbak met kattenbakvulling imiteert het zanderige plekje buiten. Zo heeft je kat binnenshuis een fijne plek om zijn behoefte te doen. De meeste katten hebben een voorkeur voor een houtkorrel of een fijn grit kattenbakvulling met een zandachtige structuur. Als je een niet-klonterende kattenbakvulling gebruikt, vervang de vulling dan om de paar dagen in zijn geheel. De toenemende urinegeur is namelijk erg onaangenaam voor jouw kat. Klontvormende kattenbakvulling vormt klonten bij contact met vocht. Deze klonten kun je vervolgens eenvoudig met een schepje verwijderen. Als je het type kattenbakvulling wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk en meng de nieuwe vulling door de oude vulling, waarbij de hoeveelheid nieuwe vulling langzaam opgevoerd wordt.

Welke kattenbak kies ik?
Je kunt kiezen voor een open of dichte kattenbak. Een open bak is makkelijk toegankelijk, maar er zal vaker wat grit naast de bak belanden. Er zijn verschillen uitloopmatten verkrijgbaar om te voorkomen dat de kattenbakvulling door het hele huis terug te vinden is. Uit een dichte kattenbak valt minder snel iets uit. Een dichte kattenbak is ook handiger wanneer er kleine kinderen of andere huisdieren aanwezig zijn.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Alle binnen- en buitenvogels vinden het fijn om te badderen. In dit artikel vertellen we je meer over het baden van vogels in bad of douche.

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en voelen zich thuis daarom vaak het fijnst.

Katten staan er nou eenmaal niet om bekend dat ze 'verstandig' met de zon omgaan. Wij geven je een aantal tips voor een koele zomer voor een 'coole' kat!

Deel via