Het gebruik van de kattenbak

28 mrt. 2018

Een kat is meestal erg kieskeurig als het gaat om hygiëne en het gebruik van de kattenbak. Bij jou thuis zal de kat normaliter dan ook gebruik maken van de kattenbak en anders uitwijken naar een stuk grond in de tuin.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?
In principe geldt dat je altijd het aantal kattenbakken moet hebben gelijk aan het aantal katten, plus één. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, moeten er dus meerdere kattenbakken aanwezig zijn. Zet iedere kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg dat jouw kat ook weet waar ze staan. Maak de kattenbakken regelmatig, het liefst dagelijks, schoon. Zet eet- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neer. Dit kan ervoor zorgen dat jouw kat de kattenbak niet wil gebruiken.

Wat kan ik als kattenbakvulling gebruiken?
Katten plassen en poepen het liefst gewoon buiten in zand. Zand is lekker zacht en je kat kan zijn ontlasting makkelijk begraven. Een kattenbak met kattenbakvulling imiteert het zanderige plekje buiten. Zo heeft je kat binnenshuis een fijne plek om zijn behoefte te doen. De meeste katten hebben een voorkeur voor een houtkorrel of een fijn grit kattenbakvulling met een zandachtige structuur. Als je een niet-klonterende kattenbakvulling gebruikt, vervang de vulling dan om de paar dagen in zijn geheel. De toenemende urinegeur is namelijk erg onaangenaam voor jouw kat. Klontvormende kattenbakvulling vormt klonten bij contact met vocht. Deze klonten kun je vervolgens eenvoudig met een schepje verwijderen. Als je het type kattenbakvulling wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk en meng de nieuwe vulling door de oude vulling, waarbij de hoeveelheid nieuwe vulling langzaam opgevoerd wordt.

Welke kattenbak kies ik?
Je kunt kiezen voor een open of dichte kattenbak. Een open bak is makkelijk toegankelijk, maar er zal vaker wat grit naast de bak belanden. Er zijn verschillen uitloopmatten verkrijgbaar om te voorkomen dat de kattenbakvulling door het hele huis terug te vinden is. Uit een dichte kattenbak valt minder snel iets uit. Een dichte kattenbak is ook handiger wanneer er kleine kinderen of andere huisdieren aanwezig zijn.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Ja echt! Ook voor huisdieren zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om mentaal uitgedaagd te worden. In dit artikel geven we je tips en leer je meer over het puzzelen met huisdieren.

Vandaag de dag kun je een kat niet zomaar zonder gevaren naar buiten laten. Wil je jouw kat toch graag naar buiten laten? In dit artikel geven wij je 13 tips om dit zo veilig mogelijk te doen.

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

Deel via