Het gebruik van de kattenbak

28 mrt. 2018

Een kat is meestal erg kieskeurig als het gaat om hygiëne en het gebruik van de kattenbak. Bij jou thuis zal de kat normaliter dan ook gebruik maken van de kattenbak en anders uitwijken naar een stuk grond in de tuin.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?
In principe geldt dat je altijd het aantal kattenbakken moet hebben gelijk aan het aantal katten, plus één. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, moeten er dus meerdere kattenbakken aanwezig zijn. Zet iedere kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg dat jouw kat ook weet waar ze staan. Maak de kattenbakken regelmatig, het liefst dagelijks, schoon. Zet eet- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neer. Dit kan ervoor zorgen dat jouw kat de kattenbak niet wil gebruiken.

Wat kan ik als kattenbakvulling gebruiken?
Katten plassen en poepen het liefst gewoon buiten in zand. Zand is lekker zacht en je kat kan zijn ontlasting makkelijk begraven. Een kattenbak met kattenbakvulling imiteert het zanderige plekje buiten. Zo heeft je kat binnenshuis een fijne plek om zijn behoefte te doen. De meeste katten hebben een voorkeur voor een houtkorrel of een fijn grit kattenbakvulling met een zandachtige structuur. Als je een niet-klonterende kattenbakvulling gebruikt, vervang de vulling dan om de paar dagen in zijn geheel. De toenemende urinegeur is namelijk erg onaangenaam voor jouw kat. Klontvormende kattenbakvulling vormt klonten bij contact met vocht. Deze klonten kun je vervolgens eenvoudig met een schepje verwijderen. Als je het type kattenbakvulling wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk en meng de nieuwe vulling door de oude vulling, waarbij de hoeveelheid nieuwe vulling langzaam opgevoerd wordt.

Welke kattenbak kies ik?
Je kunt kiezen voor een open of dichte kattenbak. Een open bak is makkelijk toegankelijk, maar er zal vaker wat grit naast de bak belanden. Er zijn verschillen uitloopmatten verkrijgbaar om te voorkomen dat de kattenbakvulling door het hele huis terug te vinden is. Uit een dichte kattenbak valt minder snel iets uit. Een dichte kattenbak is ook handiger wanneer er kleine kinderen of andere huisdieren aanwezig zijn.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Total Bite is premium voeding en exclusief verkrijgbaar bij de Discus winkels. Het assortiment Total Bite voor jouw hond is nu uitgebreid met Total Bite Fresh speciaal voor overgevoelige honden!

Heeft jouw huisdier veel last van angst of nervositeit? Een Thundershirt voor honden en katten kan hier goed bij helpen.

Is jouw hond angstig voor vuurwerk? Wacht niet totdat het geknal weer begint maar start nu met trainen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om een rustige jaarwisseling met je hond te kunnen hebben.

Deel via