Het gebruik van de kattenbak

Een kat is meestal erg kieskeurig als het gaat om hygiëne en het gebruik van de kattenbak. Bij jou thuis zal de kat normaliter dan ook graag gebruik maken van de kattenbak en anders uitwijken naar een stuk grond in de tuin.

Wanneer je kat deze mogelijkheid niet heeft bestaat de kans dat je geregeld urine of ontlasting elders in huis aantreft en dat wil je natuurlijk niet! In dit artikel lees je meer over:

  • Hoeveel kattenbakken je nodig hebt
  • Welke kattenbakvulling het beste is
  • Welke kattenbak geschikt is


Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

In principe geldt dat je altijd het aantal kattenbakken moet hebben gelijk aan het aantal katten, plus één. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, moeten er dus meerdere kattenbakken aanwezig zijn


1 kat = 2 kattenbakken
2 katten = 3 kattenbakken
3 katten = 4 kattenbakken

Zet iedere kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek in huis en zorg dat jouw kat ook goed weet waar ze staan. Maak de kattenbakken regelmatig, het liefst dagelijks, schoon. Let er ook op dat je de eet- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neerzet. Dit is erg onnatuurlijk voor katten en kan ervoor zorgen dat jouw kat de kattenbak niet wil gebruiken.


Wat kan ik als kattenbakvulling gebruiken?

Katten plassen en poepen het liefst gewoon buiten in zand. Zand is lekker zacht en je kat kan zijn drolletjes er makkelijk in begraven. Een kattenbak met kattenbakvulling imiteert het zanderige plekje buiten. Zo heeft je kat ook binnenshuis een fijne plek om zijn behoefte te doen. De meeste katten hebben daarom ook een voorkeur voor een houtkorrel of een fijn grit kattenbakvulling met een zandachtige structuur.


Biokat's kattenbakvulling

Als je een niet-klonterende kattenbakvulling gebruikt, vervang de vulling dan om de paar dagen in zijn geheel. De toenemende urinegeur is namelijk erg onaangenaam voor jouw kat. Klontvormende kattenbakvulling vormt klonten bij contact met vocht. Deze klonten kun je vervolgens eenvoudig met een schepje verwijderen.

TIP: Als je het type kattenbakvulling wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk en meng de nieuwe vulling door de oude vulling, waarbij de hoeveelheid nieuwe vulling langzaam opgevoerd wordt.


Welke kattenbak kies ik?

Kattenbak RomeoJe kunt kiezen voor een open of dichte kattenbak. Een open bak is makkelijk toegankelijk, maar er zal vaker wat grit naast de bak belanden. Er zijn verschillende uitloopmatten verkrijgbaar om te voorkomen dat de kattenbakvulling door het hele huis terug te vinden is. Uit een dichte kattenbak valt minder snel iets uit. Een dichte kattenbak is ook handiger wanneer er kleine kinderen of andere huisdieren aanwezig zijn.


Lees ook:
Alles over het verschonen van de kattenbak

Heb jij nog meer vragen over het gebruik van de kattenbak? Wil je advies op maat voor jouw kat of de verschillende kattenbakken die er zijn eerst eens in het echt bekijken? Kom gerust eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel vertelt je er graag meer over!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via