Het verschonen van de kattenbak

Een van de belangrijkste taken bij de dagelijkse verzorging van een kat is het verschonen van de kattenbak. Een kat hoeft dan wel niet uitgelaten te worden, maar ook katten moeten meerdere keren per dag plassen of poepen.

Omdat we de urine of ontlasting van katten liever niet overal in huis, de tuin, of bij de buren terug willen vinden, maken we sinds jaren dankbaar gebruik van de kattenbak. Deze moet wel met regelmaat verschoond worden.

In dit artikel vertellen we je daarom graag:

  • Wat de kattenbak belangrijk maakt
  • Waarom sommige katten buiten de bak hun behoefte doen
  • Wat de voordelen zijn van een schone kattenbak
  • Het dagelijkse onderhoud van de kattenbak
  • Hoe je de kattenbak grondig reinigt en vult


Het belang van de kattenbak

Kattenbak Eclipse M - 43x56x40cm ZwartKatten hebben een kattenbak nodig om hun behoefte op te kunnen doen. Van nature zijn katten erg schone dieren. In het eigen leefgebied kiezen ze er dan ook voor om de urine of ontlasting te verbergen door deze te begraven. Het liefst zoeken ze vervolgens steeds weer een nieuwe plek. Wanneer er meerdere katten aanwezig zijn kan het overigens wel voorkomen dat de kat het open en bloot laat liggen. Hiermee wordt een duidelijk signaal naar de ander afgegeven om ze op elkaars aanwezigheid te wijzen. Een kat moet altijd een schone kattenbak tot de beschikking hebben. Het liefst zelfs één kattenbak per kat met een extra kattenbak daar nog bij. Wanneer je één kat hebt kun je dus het beste twee kattenbakken aanschaffen, en wanneer je twee katten hebt is het gewenst er drie te hebben. Zo heeft iedere kat altijd de mogelijkheid om uit te wijken naar de andere kattenbak.


Buiten de kattenbak plassen en poepen

Het mag vanzelfsprekend zijn, maar het is erg belangrijk dat de kattenbak goed te bereiken is en dat deze altijd schoon gehouden wordt. Doe je dit niet, dan zie je al snel dat de kat elders in huis de behoefte gaat doen. Het buiten de kattenbak plassen kan gedrag of gezondheid gerelateerd zijn, maar in de meeste gevallen is het terug te herleiden naar een vieze kattenbak. Dagelijks onderhoud en met regelmaat een grondige reiniging is noodzakelijk om de kattenbak aantrekkelijk te houden voor je kat. Katten hebben een hele goede neus en ze ruiken veel beter dan wij. Het uitmuntende reukvermogen zorgt ervoor dat ze snel door zullen hebben dat de daarvoor aangewezen plek niet schoon genoeg is om de behoefte op te gaan doen. Wanneer je de kattenbak zelf al vindt stinken, kun je er vanuit gaan dat het voor je kat nog veel smeriger zal zijn.


De voordelen van een schone kattenbak

Je herkent het misschien wel; wanneer je net een kat in huis hebt ben je erg fanatiek met het verschonen van de kattenbak en wil je het zo goed mogelijk doen. Na een aantal jaren is het klusje toch wat gaan vervelen en zeg je steeds vaker tegen jezelf, dat doe ik morgen wel. Je kat zal je dit niet in dank afnemen en uiteindelijk ook op zoek gaan naar een andere plek om de behoefte te kunnen doen. Groot gelijk, want je gaat zelf ook niet graag naar een vies toilet waar niet is doorgespoeld. Het goed schoonhouden van de kattenbak kent niet alleen veel voordelen voor je kat, maar ook voor jezelf:
  • Je voorkomt ermee dat je kat op het tapijt, de meubels of in de wasmand plast of poept.
  • Door de keutels en urine eerder uit de bak te verwijderen, blijven de geurtjes minder in huis hangen.
  • Door vaker schoon te maken zal het grit de urine beter opnemen en voorkom je dat er een plas naar de bodem zakt.
  • In poep en plas zitten altijd bacteriën en hoe langer dit blijft liggen, hoe groter de bacteriegroei zal zijn.


Dagelijks onderhoud van de kattenbak

Het goed schoonhouden van de kattenbak betekent dat je dagelijks aandacht aan onderhoud en ook geregeld aandacht aan een grondige reiniging moet besteden. Een kattenbak mag beslist niet ruiken. Doet het dat wel, dan is deze niet goed schoon. Wanneer je meerdere katten hebt is het belangrijk om zeker tweemaal daags alles uit te scheppen. Wanneer je een klonterende kattenbakvulling gebruikt kun je de urine en ontlasting er tussendoor steeds goed uitscheppen. Hiervoor kun je het beste een kattenbakschepje gebruiken die bij de betreffende korrelgrootte past. Hoe groter de korrel, hoe groter de gaten moeten zijn omdat je anders onnodig veel grit weggooit.

Wanneer je dagelijks de kattenbak uitschept zal de hoeveelheid kattenbakvulling ook langzaam verminderen. Je kunt dan om de twee a drie dagen er even een nieuw laagje bij ingooien zodat de hoeveelheid genoeg blijft en de kat weer goed wordt uitgenodigd om naar de kattenbak te gaan. Bij een niet-klonterend grit zal je de gehele vulling na gemiddeld vier tot acht dagen moeten vervangen voor nieuwe. Vergeet niet om afhankelijk van het gebruik twee a drie keer per jaar het filter van de kattenbak ook te vervangen.


De kattenbak grondig reinigen

De grondige reiniging dient op zijn minst om de twee a drie weken plaats te vinden. Afhankelijk van de kattenbakvulling die je gebruikt en de intensiteit van het gebruik van de kattenbak, kan dit soms ook eerder of wat later nodig zijn. Gebruik zelf huishoudhandschoenen bij het verschonen van de kattenbak om de verspreiding van en besmetting met toxoplasmose te voorkomen. Sommige katten dragen deze parasiet bij zich wat via de ontlasting overgedragen kan worden. Laat een zwangere vrouw nooit de kattenbak verschonen, dit kan schadelijk voor het ongeboren kindje zijn.


Gooi bij de grondige reiniging van de kattenbak eerst alle kattenbakvulling weg. De meeste soorten kunnen met kattenbakzak of in een vuilniszak in de grijze container. Wanneer je biologisch afbreekbare kattenbakvulling of kattenbakzakken gebruikt kan alles in de groene container gedeponeerd worden. Poets de bak, deksel en toebehoren vervolgens goed schoon. De kattenbak is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel. Zorg dat je de bak en onderdelen altijd weer goed afspoelt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden omdat sommige middelen giftig voor je kat kunnen zijn. Let hier altijd goed op.

Lees ook: Discus Huismerk - Kattenbakvulling


Het vullen van de kattenbak

biokats-classicWanneer je de kattenbak weer met grit gaat vullen is het ook erg belangrijk dat deze eerst goed droog is. Klontvormend kattengrit kan zelfs onbruikbaar worden wanneer de bak niet goed droog is gemaakt. Plaats de kattenbakzak indien je deze gebruikt of bedek de bodem met oude kranten. Vul de kattenbak met een laagje van ongeveer drie tot vijf centimeter grit, tenzij de verpakking anders vermeldt.


De meeste katten zullen het fijn vinden om voldoende kattengrit te hebben om de ontlasting onder te kunnen graven. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling en niet iedere variant zal je favoriet zijn. Het kan soms best nodig zijn om eens wat andere producten te proberen totdat je een vulling vindt waar je tevreden over bent. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ook een aantal milieubewuste varianten te verkrijgen.


uitloopmat-pootvorm-roze-60x45cm-1

Tip: Wil je de witte pootafdrukjes op de vloer graag tegengaan of heb je regelmatig de korrels in de woonkamer liggen? Maak dan gebruik van een uitoopmat speciaal voor het opvangen van grit uit de kattenbak.

Heb jij nog vragen over het verschonen van de kattenbak? Zou je eens advies op maat willen over welke kattenbakvulling je het beste kunt gebruiken? Kom dan eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. Samen maken we de juiste keuze!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via