0 items

Een koele zomer voor een 'coole' kat

27 jul. 2018

Net zoals mensen hebben katten speciale verzorging nodig bij heet en zonnig weer. Katten staan er niet om bekend dat ze 'verstandig' met de zon omgaan. Katten lopen tijdens warme zomerdagen meestal linea recta naar het zonnigste plekje in de tuin. Let er dus op dat hij geen zonnesteek oploopt.

Wij geven je een aantal tips welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om jouw kat gezond en veilig te houden gedurende de zomermaanden.

Voorkomen van verbranding
Witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren, omdat je er niet zeker van kan zijn dat ze in de schaduw blijven. Wanneer de zon het sterkst is, adviseren wij je om jouw kat binnen te houden om verbranding te voorkomen.

Voorkomen van een zonnesteek
Bij extreme warmte kun je een zonnesteek bij jouw kat voorkomen door hem binnen te houden in een koele kamer. Je kunt zijn vacht ook iets nat maken met een vochtige doek of je kunt je kat een koelhalsband omdoen. Als je vermoedt dat jouw kat een zonnesteek heeft opgelopen, dan herken je dit aan de volgende symptomen:

  • Hijgen
  • Onrust, bijvoorbeeld door veel lopen
  • Verhoogde hartslag
  • Ademhalingsmoeilijkheden of hyperventilatie (dit komt eerder voor bij rassen met een platte neus)
  • Donkerrood gekleurd tandvlees
  • Verhoogde lichaamstemperatuur

Als jouw kat één van bovenstaande symptomen vertoont, laat hem dan zo snel mogelijk afkoelen met koel water. Ga vervolgens direct naar de dierenarts.

Voorkomen van uitdroging
Uitdroging kan snel voorkomen, dus zorg ervoor dat er voldoende water op verschillende plekken in en rondom het huis te vinden is. Vergeet niet om bijtijds water bij te vullen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn er diverse verfrissende waterfonteinen verkrijgbaar die je kat stimuleren om te drinken.

Bescherming binnenshuis
Zorg ervoor dat het koel is in je huis waar je kat verblijft, sluit bijvoorbeeld direct de gordijnen als je ziet dat de volle zon naar binnen schijnt. De zon warmt gedurende dag een huis snel op. Zorg voor voldoende schoon en fris drinkwater.

Ga voor meer tips en advies naar jouw Discus dierenspeciaalzaak!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Vandaag de dag bepalen wij, de poezenbazen, wat er dagelijks op het menu van de kat komt te staan. Is dit ook het beste voor de kat?

In dit artikel lees je of en welke voorzorgsmaatregelen jij voor jouw huisdier kunt treffen om zo goed voorbereid te zijn op winterse kou.

Vind jij het ook altijd zo gezellig wanneer veel verschillende vogels je tuin bezoeken voor wat lekkers? Door vogels bij te voeren zullen ze sneller een bezoekje aan jouw tuin brengen.

Deel via