Een frisse duik voor je hond

Er zijn veel locaties waar je hond een heerlijke duik kan nemen. Niet alleen vindt je hond het leuk om er samen met het waterspeelgoed te spelen, het is ook nog eens goed voor de gezondheid! Het is wel erg belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je hond een frisse duik gaat maken.


De bewegingen tijdens het zwemmen

Tijdens het zwemmen worden de gewrichten bewogen zonder dat ze belast worden, wat gewrichtsslijtage afremt. Door de rechtlijnige bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, worden ook de bilspieren op een juiste wijze getraind. Bovendien is zwemmen in kalm water goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals bij de teckel. Bij het zwemmen in stromend water worden de spieren van je hond gemasseerd en het zoute water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen.


Wees voorzichtig met je hond en water

Hondenzwemvest

Ga er niet zomaar vanuit dat jouw hond kan zwemmen. Niet iedere hond is hiertoe instaat. Soms laat de conditie of leeftijd het niet toe. Met puppy’s onder de leeftijd van 6 maanden kun je bijvoorbeeld het beste nog even wachten met zwemmen. Het zwemmen kan ook bemoeilijkt worden door de bouw van je hond. Honden met een korte snuit, korte poten of een zwaar lichaam in verhouding tot de rest, kunnen beter het water niet ingaan. Is jouw hond wel echt een waterrat en wil je dit toch graag proberen? Ga dan met je hond mee het water in of maak gebruik van een hondenzwemvest waardoor je hond altijd zal blijven drijven.



Gevaarlijke situaties

Er zijn bepaalde situaties wanneer je je hond beter niet kunt laten zwemmen:
  • Niet in erg koud water. Net als bij mensen kunnen de spieren dan verkrampen.
  • Niet als het water in een meer aan het eind van de zomer zo opgewarmd is dat een flinke algengroei heeft plaats gevonden. Hier kunnen honden jeuk of diarree van krijgen.
  • Niet als de zee te ruw is of in geval van aflandige wind of bij sterke onderstroming.
  • Het zeewater erg zout is en je hond hier veel van zal drinken. Het binnenkrijgen van zout water kan tot een zoutvergiftiging leiden.
  • Niet als de hond ziek is of een hele slechte conditie heeft, want zwemmen kost veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen.

Let er ook op dat water in recreatieplassen besmet kan zijn met bacteriën waar je hond ernstig ziek van kan worden. Wanneer er een blauwe, soms turquoise, drijflaag op het water ligt kan dit duiden op blauwalg en bij stilstaand water boven de 25°C kan legionella voorkomen.


Waar kun je terecht voor een frisse duik?

Aan de kust gelden buiten het zomerseizoen (van 1 oktober tot 1 mei) meestal geen beperkingen en mogen honden loslopen en zwemmen. Je kunt dit voor de zekerheid controleren bij de plaatselijke kustwacht. Er zijn verdeeld door Nederland een paar locaties te vinden met zwembaden voor honden. Voor recreatieplassen gelden vaak strengere regels en zijn honden vaak niet welkom. Pas op bij locaties waar je te maken hebt met onderstroming in het water, bijvoorbeeld in een kanaal. Aan het einde van de zomer (augustus/september) wordt er vaak in overleg met openluchtzwembaden een ‘hondenplons' georganiseerd. Je hond kan dan samen met andere honden in het zwembad zwemmen. Is er bij jou in de buurt geen geschikte locatie te vinden? Dan kun je altijd nog fijn thuis blijven en een speciaal hondenzwembad voor in de tuin aanschaffen.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via