Hamsterscaping benodigdheden en tips

28 feb. 2020

Hamsterscaping is al een tijdje erg populair onder hamsterliefhebbers. Met hamsterscaping creëer je een natuurlijke leefomgeving voor je hamster in een ruime aquarium- of terrariumbak. Dit ziet er niet alleen ontzettend gaaf uit aan de buitenkant, het geeft je hamster aan de binnenkant het gevoel in een natuurlijke omgeving te leven. Dit stimuleert het natuurlijke instinct van de hamster wat weer bij zal dragen aan de gezondheid en het welzijn van je dier.

Het doel van hamsterscaping
De belangrijkste reden om met hamsterscaping aan de slag te gaan, is het creëren van een omgeving waar je hamster zich veilig en geborgen voelt, voldoende beweegruimte krijgt en zijn natuurlijk instinct kan volgen door te graven en te onderzoeken. Hiermee voorkom je onder andere overgewicht, verveling en stereotype gedrag en zul je een gelukkige(re) hamster krijgen. Hoe uitdagender ingericht, hoe leuker voor de hamster!

De voordelen van hamsterscaping
Hamsterscaping is dus niet alleen erg leuk voor jezelf, je maakt je hamster er ook heel gelukkig mee! Wanneer een hamsterverblijf volledig naar de natuurlijke behoefte van je hamster is ingericht, zal je hamster natuurlijk gedrag veel beter kunnen vertonen. Je hamster zal zich zo snel niet meer vervelen in het verblijf waardoor stereotype gedrag snel zal verminderen of zelfs zal verdwijnen. Daarnaast vindt een hamster het van nature helemaal niet prettig om volledig in het zicht rond te lopen. Voldoende verstopplekken, schuilmogelijkheden en beschutting mogen dan ook zeker niet ontbreken wanneer je met hamsterscaping aan de slag gaat..

Wat heb je nodig?
Er zijn een aantal elementen die beslist niet mogen ontbreken wanneer je aan de slag gaat met hamsterscaping:

  • Een groot aquarium zodat je hamster voldoende bewegingsruimte heeft. Hoe groter hoe beter natuurlijk! Zo kun je jouw eigen creativiteit ook goed kwijt.
  • Een goede laag bodembedekking waarin gegraven en geschuild kan worden, het liefst met een dikte van minimaal 15-20 cm.
  • Verschillende soorten bodembedekking die je goed kunt afwisselen en waarmee je verschillende lagen kunt creëren.
  • Uitdagende inrichting zoals huisjes, takken, loopwielen, speeltjes, tunnels, bruggen, ladders, zandbakjes en genoeg knaagmogelijkheden. Maak het aantrekkelijk zodat je hamster iedere dag genoeg te doen heeft!
  • Gebruik verschillende kleuren en werk in thema's. Zo kun je het hamsterverblijf er met Kerst heel anders uit laten zien dan in het voor- of najaar.
  • Vergeet uiteraard de eet- en drinkbakjes niet. Deze kun je ook op verschillende plekken aanbieden zodat je hamster meerdere mogelijkheden heeft.

Met hamsterscaping kan je het dus zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn geen grenzen, zolang je maar rekening houdt met de basisbehoeftes van je hamster. In de Discus dierenspeciaalzaak staat de specialist voor je klaar om je hierin te adviseren en inspireren. Je kunt ook altijd eens wat inspiratie opdoen bij de fanatiekelingen onder de hamsterscaping of bij het soortgelijke aquascaping en terrariumscaping.

> Bekijk voor meer tips en ideeën ook onze video: 'Tipclip: Hamsterscaping''


Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
14.01.21
Honden
06.01.21
Vogels
02.01.21
Katten
Deel via