Het tam maken van knaagdieren kan het best gebeuren als ze jong zijn en nog openstaan voor allerlei invloeden van buitenaf. Wanneer je jouw hand met daarop een lekkernij in de kooi houdt, zal een knaagdier daar vroeg of laat op afkomen. Probeer hem dan niet meteen op te pakken. Op die manier schaad je het pasgewonnen vertrouwen.
Laat de knager eerst langzaam aan de geur van jouw hand wennen en vervolgens op jouw hand zitten. Na een aantal geslaagde pogingen kun je jouw hand voorzichtig een klein stukje optillen. Het dier zal zijn angst steeds meer overwinnen. Jaag nooit achter knaagdieren aan, daar worden ze alleen maar angstig en gestrest van.
Knaagdieren die nog niet gegeten hebben, zijn vaak makkelijker te verleiden met een snack, dan dieren die net gegeten hebben. Doe de oefeningen voor het tam maken dus altijd voordat je jouw knaagdier gaat voeren. Uiteraard mag je jouw knaagdier nooit honger laten lijden om hem iets te leren! Tam maken kan soms het nodige geduld vergen, geef dus niet te snel op als je niet meteen resultaten boekt.
Op het ijs lopen is erg gevaarlijk voor honden. We hebben 5 redenen voor je verzameld waarom je jouw hond beslist niet op het ijs moet laten.
Zijn de vogels in jouw volière bestand tegen de (vries)kou? In dit artikel lees je meer over het houden en verzorgen van volièrevogels in de winter.
Voor veel katten is apporteren één van de leukste spelletjes om te doen. Brengt jouw kat het speeltje niet bij je terug? In dit artikel lees je hoe je ook jouw kat kunt leren apporteren.