Hittestress bij huisdieren

Over het algemeen wordt er door de meeste huisdiereigenaren altijd goed aan het welzijn van de huisdieren gedacht. Een enkeling vindt het huisdier zelfs belangrijker dan zichzelf!

Maar toch, toch komen er alsnog ieder jaar veel huisdieren in de problemen tijdens de zomerhitte. In dit artikel lees je meer over:

  • Hittestress bij huisdieren
  • Een goede voorbereiding op hitte
  • Het voorkomen van hittestress
  • Hittestress bij kleine(re) dieren


Hoe ontstaat hittestress?

In dit land hebben we over het algemeen vrij weinig te maken met extreme temperaturen. Zowel de winters als de zomers vallen over het algemeen altijd wel mee. Als het dan wel een keer wat kouder is gaat binnen in huis de verwarming aan, en voor de hete zomers hebben de meeste huishoudens inmiddels een airco aangeschaft. Het is dan ook niet zo gek dat onze huisdieren volledig gewend geraakt zijn aan deze constante temperaturen door het jaar heen.

Hier ligt meteen ook het gevaar. Zodra de temperatuur oploopt en het steeds heter wordt, kunnen veel huisdieren last van hittestress krijgen. Ze zijn het niet gewend en gaan op zoek naar manieren om met deze verandering om te kunnen gaan. Sommige dieren hebben het zelfs zo zwaar dat de gezondheid in gevaar kan komen!


Wees alert

Naast dat voldoende (vers) drinkwater, gezonde voeding, schaduw en verkoeling beslist niet mogen ontbreken, is oplettendheid en bescherming door het baasje ook erg belangrijk. En ook al weten we nooit wat voor een zomer we in Nederland voorgeschoteld krijgen, veel van deze problemen zijn met een goede voorbereiding eenvoudig te voorkomen.

  • Eenmaal de neus verbrand, is verband.
  • Eenmaal oververhit, is oververhit.
  • En eenmaal kapotte voetzolen, zijn kapotte voetzolen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vervelende gevolgen die we jouw huisdier liever willen besparen. Zodra de temperaturen stijgen heeft je huisdier dus wat extra zorg nodig. Onderschat dit niet.


Voorkom hittestress

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat schaduw kan opzoeken of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft. Andere zaken waar je rekening mee kan houden:

  • koelmatAutomatische drinkfonteinen zijn ideaal om het water fris en aantrekkelijk te houden zodat je kat (of kleine hond) goed gestimuleerd wordt om te blijven drinken.
  • Honden kunnen warmte alleen kwijt via de voetzolen of door te hijgen.
  • Verkoelende producten zoals een koelhalsband of koelmat worden over het algemeen erg door ze gewaardeerd.
  • Maak geen lange wandelingen in de hitte en plan het uitlaten vooral aan het begin of het einde van de dag.
  • Ga ook zeker niet met je hond fietsen en laat huisdieren nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam kunnen niet voorkomen dat je maatje zal uitdrogen, wat al na tien minuten fataal kan zijn.


Denk ook aan onze kleine(re) vrienden

Konijnen en veel knaagdieren kunnen ook slecht tegen de warmte. Konijnen zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk.

  • Zorg er daarom voor dat het hok niet in de zon staat.
  • Om het buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen en speciale koelschijven in het hok aanbieden.
  • Zorg er ook bij vogelkooien voor dat deze niet in de zon staan.
  • Zorg altijd voor vers water om te drinken, én, indien je vogel het lekker vindt om te badderen, ook voor vers water in een vogelbadhuisje.
  • Houd er daarnaast rekening mee dat warmte opstijgt. Een hangende vogelkooi kan bij warm weer vaak beter op de grond gezet worden. Pas wel op met tocht en andere huisdieren!

Lees ook ons blog: > Tips om je konijnen koel te houden


Vergeet niet te genieten

De zomer brengt natuurlijk ook erg veel leuke dingen met zich mee. Laten we dat vooral niet vergeten en er ook van genieten, ook samen met onze huisdieren. Blijf goed op je huisdier letten en zorg ervoor dat je maatje zo min mogelijk last van de hitte zal hebben. Ieder huisdier heeft zijn eigen behoeftes omdat ieder dier zich weer op een andere manier koelt. Verkoelende producten speciaal voor huisdieren kunnen écht uitkomst bieden.

Kom gerust eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak voor de nodige tips en inspiratie om er samen een heerlijke zomer van te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via