Tips om je konijnen koel te houden in de zomer

Konijnen koelen zichzelf van nature door in een koel hol onder de grond te schuilen. Konijnen die als huisdier gehouden worden hebben deze mogelijkheid vaak niet en moeten tegen de hitte beschermd worden. 

In dit artikel lees je meer over:

  • Wanneer het voor konijnen te warm is
  • Hoe je aan je konijnen kunt zien dat het te warm is
  • Oververhitting bij konijnen
  • 12 tips om je konijnen koel te houden


 

Konijn en warmte
 

koelpad konijnAl vanaf een graad of 24 krijgt een konijn het moeilijk. Boven de 27 graden krijgen konijnen het echt zwaar. Het liefst graven ze een hol om heerlijk koel onder de grond te kunnen zitten. Iedere andere plek is over het algemeen altijd te warm voor ze, ook wanneer het verblijf in de schaduw staat. Dit is niet alleen erg onprettig, het is ook erg gevaarlijk. Je konijnen kunnen oververhit raken en daar uiteindelijk zelfs aan overlijden. Het is daarom des te belangrijker om je goed op de zomer voor te bereiden en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om je konijnen te koelen.


 

Wanneer hebben mijn konijnen het te warm?
 

Konijnen kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Hijgen zoals we dat van de hond kennen is ook niet mogelijk. Een konijn heeft hier een te klein bekje voor en vanwege de kaakstuctuur kunnen ze moeilijk via de bek ademen. Ze raken dus veel moeilijker de warmte kwijt waardoor ze het uiteindelijk zelfs nóg warmer zullen krijgen. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten om te merken of de lichaamstemperatuur van je konijnen te ver oplopen.


 

We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

  • Slechter eten
  • Stoppen met eten
  • Sloomheid
  • Uitgestrekt liggen
  • Warme(re) oren
  • Met bekje open ademen
  • Half gesloten oogjes

Blijf je konijnen goed in de gaten houden en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om oververhitting voor te zijn.


 

Oververhitting bij konijnen
 

Konijnen hebben een normale lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39,5 graden Celsius. Wanneer de temperatuur boven de 39,5 graden komt is er sprake van oververhitting. Het is dan zaak om je konijnen te koelen en de temperatuur zo snel mogelijk weer naar beneden te krijgen.


 

Oververhitting is gevaarlijk en herken je aan de volgende symptomen:

  • Slap languit liggen
  • Versnelde ademhaling
  • Kwijlen
  • Ogen half gesloten
  • Apatisch gedrag
  • Heet aanvoelende oren
  • Donkerrode slijmvliezen

Oververhitting kan leiden tot toevallen, epileptische aanvallen en je konijnen kunnen in een coma raken. Je moet een konijn in zo’n geval zo snel mogelijk zien te koelen. Dit kun je doen door het konijn naar een koele omgeving te brengen en met het koelen van de oren te beginnen. De oren bevatten belangrijke bloedvaten welke worden gebruikt om de warmte aan de omgeving kwijt te raken. Gebruik geen koud water, maar spons de oren met lauw water af. Door (ijs)koud water te gebruiken loop je het risico dat de aderen samentrekken waardoor de warmte niet meer weg kan. Middels een spuitje of pipetje kun je kleine beetjes lauw water in het bekje druppelen. Schakel ondertussen hulp in van de dierenarts en ga, indien mogelijk, zo snel mogelijk met het konijn naar de dierenarts.


 

Hoe houd ik mijn konijnen koelkoelpad knaagdier

Er zijn verschillende mogelijkheden om het voor je konijnen wat aangenamer te maken gedurende de zomerdag. Ook zijn er tegenwoordig erg handige koelproducten te gebruiken. Houd er wel altijd rekening mee dat je konijnen zelf de keuze kunnen maken om er wel of geen gebruik van te maken. We hebben de 12 beste tips voor je verzameld.


 


12 Tips om je konijnen koel te houden 

Tip 1 - Plaats het hok in de schaduw
Zorg ervoor dat het hok niet in de zon staat. Dit geldt voor de buitenhokken, maar ook voor de binnenverblijven. Verplaatst het anders naar een schaduwrijke plek. Je kunt het beste kiezen voor een plek waar de morgenzon het hok eventueel nog wel kan bereiken, maar dat het in ieder geval vanaf het middaguur in de schaduw komt te staan. Zet het hok nooit op het zuiden, want dan staat het gedurende de dag grotendeels in de zon.

Tip 2 - Zorg voor een koel buitenverblijf
Om het buitenhok zo koel mogelijk te houden kun je er een wit of licht gekleurde laken overheen leggen en deze nat houden.

Tip 3 - Zorg voor een koel binnenverblijf
Wanneer jouw konijnen binnen verblijven en je hier een plastic onderbak bij gebruikt, kun je goed koelen door koelelementen onder een deel van de bak te leggen. Op deze manier verkoel je het verblijf op een veilige manier. Je kunt ook een koelmat op de bodem leggen, maar dan moet je er wel op toezien dat je konijn hier niet aan gaat knagen.

Tip 4 - Plaats een koelplaat of koelsteen op de bodem
In de Discus dierenspeciaalzaak en op discus.nl zijn verschillende varianten koelplaten of koelschijven voor konijnen verkrijgbaar. Deze koelplaten blijven lekker lang koel en je maatje kan er bij warmte zelf voor kiezen om erop te gaan zitten of liggen.

Tip 5 - Schaf een koelschijf aan
Een koelschijf kun je in de vriezer leggen en daarna in het verblijf van je konijn. Leg de schijf eerst in een dunne (thee)doek tot de schijf niet meer ijskoud is. Deze Ice Pod blijft uren koel aanvoelen. Veel konijnen vinden het een verademing om lekker over de koelschijf heen te hangen of er tegenaan te gaan liggen wanneer ze het warm hebben.

Tip 6 - Het gebruik van koelelementen
Koelelementen uit een koelbox of bevroren flessen water kunnen ook goed gebruikt worden om je konijnen te koelen. Gebruik geen glazen flessen en vul ze slechts voor driekwart met water. Door het uitzettende ijs kan de fles anders barsten. Verdeel de koelelementen door het verblijf zodat je konijnen diverse opties hebben en het totale oppervlakte ook direct gekoeld wordt. Houd goed in de gaten dat je konijnen niet aan de elementen of flessen gaan knagen. Rol ze in een theedoek of verstop ze onder het hooi om direct huidcontact met het bevroren element te voorkomen.

Tip 7 - Koel de tegels
Indien de mogelijkheid er is zullen je konijnen er geregeld voor kiezen om onder het hok te gaan liggen. Dit doen ze natuurlijk omdat de ondergrond daar wat koeler is. Om je maatjes meer mogelijkheden te bieden kun je stoeptegels plaatsen welke je met de tuinslag geregeld nat kunt maken om ze koel te houden.

buitenren knaagdierTip 8 - Schaduw in de ren
Het creëren van voldoende schaduwplekken in de buitenren is ook erg belangrijk. Voor je konijnen is het wel zo prettig om op een beschutte schaduwplek te kunnen gaan zitten. Op de warme dagen is het aan te raden de volledige ren in de schaduw te plaatsen, bijvoorbeeld door er een parasol bij te plaatsen. Zet je konijnen nooit pal in de volle zon!

Tip 9 - Drinkwater
Vers en voldoende drinkwater mag natuurlijk ook niet ontbreken. Konijnen hebben op warme zomerdagen meer behoefte aan vocht. Plaats eventueel wat extra drinkflessen en maak gebruik van een drinkfleshoesje. Die zorgt ervoor dat het water langer koel en schoon blijft. Geef geen ijskoud water aan je konijnen, ze krijgen het er niet koeler van en kunnen hier diarree van krijgen. Het niet of niet genoeg kunnen drinken kan uitdroging veroorzaken. Wees hier alert op en verschoon het water gedurende de hete zomer meerdere keren op een dag.



Tip 10 - Pas op met tocht
Voorkom dat het konijnenhok bij een ventilator of airco staat. Konijnen zijn erg vatbaar voor tocht en ze kunnen hier erg ziek van worden.

Tip 11 - Vergeet de hygiëne niet
We kunnen er niet vaak genoeg voor waarschuwen. In de zomer overlijden er geregeld konijnen aan de madenziekte Myiasis. Door het hok en je konijnen goed schoon te houden, en met behulp van de huidspray van Beaphar, kun je dit zoveel mogelijk buiten de deur houden.

Tip 12 - Konijn naar binnen
Wanneer het buiten echt te warm wordt en je jouw konijnen geen verantwoorde plek kunt bieden, kun je ze het beste naar binnen halen. Zorg voor een koele en rustige plek in huis waar je konijnen tijdens de hittegolf kunnen verblijven.

Lees ook: Voorkom myiasis bij jouw konijnen

Zorg goed voor je dieren en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Kom voor meer tips en advies over dit onderwerp gerust eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag!

 

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
Tegenwoordig kunnen onze katten steeds ouder worden door de goede gezondheidszorg die wij onze katten kunnen bieden. Net zoals ...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen ...
Deel via