Voorkom myiasis bij jouw konijn!

In de warme maanden van het jaar bestaat de kans op myiasis bij jouw konijn of knaagdier. Dit wordt veroorzaakt door vliegen die eieren leggen in vieze haren, aangekoekte poep of huidontstekingen.

Uit deze eitjes ontstaan maden die enorme schade aan kunnen richten en waar je konijn aan kan overlijden. In dit artikel lees je:

  • Wat myiasis is
  • Hoe je myiasis ontdekt
  • Hoe voeding een belangrijke rol speelt
  • Hoe je myiasis voorkomt


Myiasis bij huisdieren

Myiasis is een gevaarlijke ziekte voor konijnen en knaagdieren die veroorzaakt wordt door de larven van vliegen. De ziekte wordt ook wel huidmadenziekte genoemd en komt ook veel bij schapen en kippen voor. De konijnenkeutels en urine van jouw konijn trekken vliegen aan en deze vliegen leggen vervolgens eitjes op warme en vochtige plaatsen. Stro voor konijnenverblijf Wanneer ze dit in de vacht van jouw konijn doen loopt je huisdier het risico myiasis op te lopen. Zodra er uit deze eitjes nieuwe maden tot leven komen kunnen zij zich namelijk door de huidoppervlakte boren en het weefsel laten rotten. Een made eet namelijk geen levend vlees, maar alleen dood en rottend vlees.


Controleer je konijn regelmatig

Gedurende de warme maanden zijn vliegen vele malen actiever en overal waar vuil of viezigheid te vinden is zijn zij ook. Om de kans op myiasis zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat je, met name in de warme maanden:

  • Je konijn wat vaker controleert;
  • Het verblijf (en de vacht) zo schoon mogelijk houdt;
  • Je vieze, natte plekken en aangekoekte keutels verwijdert;
  • Ook op het gedrag van je konijn let. Zieke konijnen zitten vaak stilletjes in een hoekje en eten niet meer. Dit kan een teken zijn dat je konijn getroffen is door deze nare ziekte.


Let op de kwaliteit van voeding

Een konijn produceert twee soorten keutels:

  1. Gewone keutels
  2. Blindedarmkeutels

Het konijn eet de blindedarmkeutels op, omdat deze nog boordevol voedingsstoffen zitten. Wanneer je verkeerde voeding of teveel voeding geeft, eet je konijn de keutels niet allemaal op. Hierdoor blijven er teveel keutels in het hok achter waardoor ze aan de kont van je konijn blijven plakken en in de vacht vast komen te zitten. Het is belangrijk je konijn kwalitatief goede voeding zoals Total Bite Complete Rabbit te geven om dit zoveel mogelijk te voorkomen.


Voorkom myiasis

Anti myiasis spray voor konijnenJe kunt ook anti-myiasis spray van Beaphar gebruiken. De spray zorgt ervoor dat de eitjes van de vlieg niet meer uit kunnen komen waarmee de aanwezigheid van maden voorkomen wordt. Tegelijkertijd worden evetueel aanwezige maden gedood. De werkingsduur van deze spray is ongeveer 3 maanden, pas daarna hoef je deze pas weer te herhalen. Begin tijdig met de behandeling om je konijn de hele zomer tegen myiasis te beschermen.


Lees ook: 22 tips bij het gebruik van een konijnenren

Wil jij graag meer weten over myiasis bij huisdieren? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuzes voor je maatje te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via