22 tips bij het gebruik van een konijnenren

Konijnen kunnen zowel binnen in huis als buiten in een konijnenverblijf gehouden worden. Voor beide geldt dat ze het erg zullen waarderen om buiten in de ren de pootjes te kunnen strekken.

Konijnen hebben het nodig om dit natuurlijke gedrag te vertonen, net als graven, grazen, knagen en blijdschapssprongetjes (binky’s) maken. Konijnen zijn groepsdieren en doen dit dan ook het liefst samen met soortgenootjes en daar is ruimte voor nodig! Het gebruik van een konijnenren kan hier een goede oplossing voor zijn. In dit artikel hebben we 22 tips over het gebruik van een konijnenren voor je op een rij gezet.


Een buitenren voor konijnen en andere huisdieren

Om je konijn, cavia of ander huisdier buiten van het mooie weer te laten genieten doe je er in de meeste gevallen goed aan een buitenren plaatsen. Niet om je huisdier op te sluiten, maar om je huisdier te beschermen en weglopen te voorkomen. Buitenren konijn en knaagdierEen ruime omheining zoals een konijnenren is een ideale ruimte om vrij in te bewegen.


Het plaatsen van een mobiele konijnenren heeft zo zijn voordelen omdat je deze naar wens kunt verplaatsen of vervormen. Het gebruik van een konijnenren ter uitbreiding van het bestaande konijnenhok is zowel binnen als buiten ook een goede optie. Hier moet je natuurlijk wel de ruimte en middelen voor hebben.


22 tips voor het gebruik van de konijnenren

Wanneer jij een konijnenren voor je huisdier wilt gaan gebruiken is het belangrijk om met onderstaande tips rekening te houden. Voor vragen en advies ben je van harte welkom om eens langs te komen in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. De specialist in de winkel helpt je graag verder.


Tip 1
Voor de plaatsing van de buitenren is het belangrijk rekening te houden met de verschillende weersomstandigheden die we kennen. Wind en tocht kunnen erg vervelend zijn. Zet de open kant van de ren uit de wind en zorg ervoor dat de windzijde goed afgeschermd wordt.

Blokhut schuilhuis konijn en knaagdierTip 2
Breng beschutte delen aan in de konijnenren zodat bij regen of zelfs een plotselinge hagelbui je huisdier onder deze beschutting kan gaan schuilen en droog kan zitten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een afdakje te maken of een schuilhuisje te plaatsen. Voorkom ook dat het vanaf de zijkanten de ren in kan regenen.

Tip 3
Het creëren van voldoende schaduwplekken in de ren is ook erg belangrijk. Met name in de zomer kan het nog wel eens erg warm worden. Voor je konijn of knaagdier is het dan wel zo prettig om op een beschutte schaduwplek te kunnen gaan zitten. Op de warme dagen is het aan te raden de volledige ren in de schaduw te plaatsen, bijvoorbeeld door er een parasol bij te plaatsen. Ook vinden veel konijnen en prettig gebruik te kunnen maken van speciale Ice Pod's of koelplaten.

Tip 4
Wanneer je de ren op een onverhard stuk grond zoals gras plaatst, moet je er wel op letten dat deze stevig genoeg staat. Een mobiele buitenren is eenvoudig vast te zetten met de stalen pennen die de grond ingaan, maar het kan ook nodig zijn de ren net even een stukje in te graven. Je voorkomt hiermee dat je knaagdier onder de ren door kan graven en eruit ontsnapt.

Tip 5
Wanneer jouw konijn in een buitenhok verblijft kun je de konijnenren ook erg goed als uitbouw van het hok gebruiken. Je kunt hier eenvoudig zelf een ren voor in elkaar zetten of een ren bestaande uit losse panelen gebruiken om zo zelf de vorm en de ruimte te kunnen bepalen.

Afdeknet Vitakraft buitenren konijn en knaagdierTip 6
Gebruik een afdeknet voor de ren om voor een optimale bescherming tegen katten en roofvogels te zorgen. Dit net voorkomt eveneens dat jouw konijn of knaagdier uit de ren kan springen. Houd je huisdier in de ren en ongewenste gasten erbuiten!

Tip 7
Ook wanneer je geen gras in de tuin hebt is het mogelijk om een buitenren te plaatsen. Gras is niet perse noodzakelijk. Een konijn kan ook prima op de tegels verblijven. Ook dan hebben ze de mogelijkheid te genieten van de nodige lichaamsbeweging en de frisse lucht. Om je konijn toch wat meer dat natuurlijke gevoel mee te geven in het buitenverblijf kun je eventueel een bak met zand in de ren plaatsen. Je konijn kan hier lekker in graven of languit in het zand gaan liggen.

Tip 8
Plaats de ren zo dat je er vanuit binnen in huis goed zicht op hebt en naar kunt kijken. Het is voor jezelf erg leuk om te zien hoe je huisdier van het buiten zijn aan het genieten is, en daarnaast is het ook belangrijk om meteen in te kunnen grijpen wanneer er wat aan de hand is.

Tip 9
De uiteindelijke grootte van de ren is mede afhankelijk van de ruimte die je hebt. Hoe groter de ren, hoe meer ruimte voor beweging er is. De meeste varianten van een outdoorren met losse panelen zijn eenvoudig uit te breiden door er meerdere aan elkaar te koppelen. Gemiddeld zijn ze 60 a 70cm hoog. Meestal is dit hoog genoeg maar houd er altijd rekening mee dat konijnen verrassend hoog kunnen springen. Is jouw konijn zo’n atleet? Zorg er dan altijd voor dat de bovenzijde is afgedekt met een net.

Tip 10
Gebruik een ren van stevig, verzinkt materiaal wat niet kapot te bijten is. Konijnen zijn nou eenmaal uitmuntende knagers en als ze willen knagen ze zich zo door de omheining heen. Met materiaal zoals hout en kippengaas loop je het risico dat je konijn dit kapot zal bijten.

Lenterol tunnel voor konijn en knaagdierTip 11
Om de konijnenren wat spannender te maken en ervoor te zorgen dat je konijn zich niet hoeft te vervelen, kun je deze tot een ware speelplaats omdopen. Ook voor konijnen en knaagdieren is er veel speelgoed te verkrijgen. Konijnen houden ervan om overal in, onder, op en over te klimmen. Huisjes, tunnels, blokhutten, buizen of een echte konijnenburcht zijn vaak de populairdere konijnenspeeltjes.

Tip 12
Met uitdagend eten en snacken maak je jouw huisdier ook erg gelukkig. Dit bevordert de gebitsslijtage, voorkomt verveling en is goed voor de natuurlijke behoefte naar het zoeken en vinden van voedsel. Goede keuzes hiervoor zijn:

Konijnen zijn intelligente dieren die het erg leuk vinden om te puzzelen.

Tip 13
Je kunt een konijn niet zomaar van binnen ineens buiten neerzetten. Konijnen die binnen leven zijn volledig op deze omstandigheden aangepast. Zo hebben ze een echte binnenvacht die buiten nog onvoldoende bescherming biedt. Geef je konijn de mogelijkheid om langzaam aan het buiten te zijn te wennen door dit stap voor stap op te bouwen. Houd het in het voorjaar bij eerst een half uur of uurtje en bouw dit richting de zomer rustig verder uit.

Tip 14
Controleer voordat je konijn naar buiten gaat altijd eerst even of het gras droog is, met name in de ochtend. Je konijn kan ziek worden of ongemakken krijgen van het verblijf op een natte ondergrond.

Tip 15
Wanneer je een nieuw konijntje hebt aangeschaft en deze graag buiten in de ren wilt laten lopen, is het wel belangrijk ervoor te zorgen dat je konijn eerst goed aan het hok gewend is geraakt. Geef je konijn de tijd om eerst aan de nieuwe leefomgeving, jou en de voertijden te kunnen wennen. Houd het de eerste dagen alleen bij het hok en gebruik de buitenren pas zodra het konijn meer gewend is.

Tip 16
Konijnen zijn groepsdieren en hebben soortgenoten nodig. Een konijn dat binnen in huis leeft is gewend aan de gezelschap van mensen die samen de groep vormen. Wanneer jij jouw konijn dan vervolgens buiten in de ren zet zal deze zich daar erg eenzaam en alleen voelen. Twee konijnen bij elkaar is al voldoende om de nodige vriendschap, geborgenheid en warmte aan elkaar te kunnen geven die ze anders zullen missen.

Tip 17
Let er bij het buiten verblijven vooral ook op dat het je konijn hierdoor ineens onbeperkt toegang tot gras heeft gekregen. Wanneer een konijn volop gras gaat eten maar dit niet gewend was, kan een konijn erg veel last van gasvorming of diarree krijgen. Je kunt dit voorkomen door in de periode voordat je konijn weer naar buiten mag zo af en toe al wat gras te geven. Het buikje en de darmen kunnen dan langzaam aan het gras wennen. Houd hierbij de ontlasting goed in de gaten.

Tip 18
Het eerste jonge gras in het voorjaar is minder geschikt omdat het zeer eiwitrijk is. Zorg dat het gras eerst een keer gemaaid is voordat je jouw konijn erop laat rondlopen.

Tip 19
Indien de mogelijkheid er is, voer je het konijn alleen in het hok en niet in de ren. Je konijn zal dan altijd terug het hok in blijven gaan en dit als veilige haven zien. Bij nood of slecht weer zal je konijn dan direct terug naar het hok gaan en niet in angst buiten blijven zitten.

Tip 20
Zorg dat je konijn wel altijd voldoende vers hooi tot de beschikking heeft. De meeste konijnen vinden kruidenhooi erg lekker.

Drinkfles glas voor buitenrenTip 21
Eén van de belangrijkste dingen die je beslist niet mag vergeten is het drinkwater. Hang een drinkfles aan de ren en ververs met regelmaat het water.

Tip 22
Vergeet voor de zindelijke konijnen niet ook een konijnentoilet in de ren te plaatsen zodat ze ook hier de behoefte slechts op een daarvoor aangewezen plek zullen doen.


Lees ook: Tips om je konijn koel te houden in de zomer


Wil jij graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om konijnen en knaagdieren buiten meer ruimte te geven? Kom langs in de Discus dierenspeciaalzaak en laat je adviseren. Wij helpen je graag de juiste keuze te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via