Hoe herken je stress bij honden?

Stress kan bij honden op verschillende manier tot uiting komen. Extreme stress kan angst als reactie veroorzaken. Dit is aan de meeste honden vaak al wel vrij duidelijk te zien. Op deze momenten is de stressemmer bij je hond al heel duidelijk overgelopen. Je zult er dan samen voor moeten zorgen dat de veroorzaker van de stress snel verdwijnt. Het is nog belangrijker om stresssignalen bij je hond tijdig te herkennen. Je kunt dan beter rekening houden met wat jouw hond nog wel of niet prettig vindt, en zo de ontwikkeling van serieuze angst voor harde geluiden of felle flitsen makkelijker voorkomen.

Hoe weet ik of mijn hond stress van harde geluiden of felle flitsen heeft?

Sommige honden vinden harde knallen of felle flitsen nou eenmaal nooit eng. Andere honden kunnen hier prima mee omgaan, behálve tijdens Oud & Nieuw. Ook zijn er honden die hier gedurende het hele jaar niet goed mee overweg kunnen en er altijd erg angstig van worden. Of dit nou tijdens:

  • een onweersbui
  • een verbouwing
  • het voorbij rijden van een ambulance

Wanneer jouw hond er nooit bang voor is, betekent dit overigens niet dat dit voor altijd zo zal blijven. Er is maar één verkeerde knal of flitst op het verkeerde moment nodig om een leven lang last te blijven houden bij soortgelijke situaties.

Het is best lastig om tijdig te herkennen of jouw hond extra stress ervaart doordat er harde knallen te horen zijn of felle flitsen te zien zijn. In november en december wordt er bijvoorbeeld vaak al veel vuurwerk afgestoken, maar tijdens de overige maanden komt dit slechts af en toe voor. Ook al zijn er gedurende de weken en dagen richting de jaarwisseling wel geregeld knallen te horen en flitsen te zien, maar deze momenten zijn niet te vergelijken met hoe het er tijdens de jaarwisseling om 0:00 uur aan toegaat. Hierdoor kan het lijken alsof jouw hond heel goed met knallen en flitsen om kan gaan en deze helemaal niet eng vindt.

Op oudejaarsdag pakt het dan ineens heel anders uit en weet je hond van gekkigheid niet waar hij het zoeken moet. In blinde paniek probeert je hond al trillend op allerlei manieren aan deze narigheid te ontkomen. Het gebruik van ondersteunende producten bij vuurwerkangst kan dan hulp bieden, maar dit is slechts een korte termijn oplossing. Deze plotselinge nare ervaring kan zo heftig zijn dat je hond er altijd last van blijft houden en vuurwerkangst of angst voor harde geluiden of felle flitsen een feit is.

Wanneer jouw hond dit eens op deze manier ervaren heeft, zul je de jaren daarna al snel merken dat de stress bij je hond steeds meer toeneemt naarmate de jaarwisseling dichterbij komt. Honden zijn slimme wezens en ze weten dan ook vaak precies wat er te gebeuren staat. De stress neemt toe en de stressemmer stroomt langzaam weer vol. Bij de eerste de beste knal of lichtflits die dan volgt krijgt je hond de bevestiging dat het inderdaad weer die tijd van het jaar is. Je hond zal hier angstig op reageren en verschillende stresssignalen vertonen. Het uitlaten wordt een hele opgave doordat je hond niet meer naar buiten wil en binnen in huis is je hond constant op zoek naar steun, een schuilplek of vluchtmogelijkheden.

> Lees ook 'Voorkom weglopen tijdens de vuurwerkperiode'

Je hond luistert steeds slechter naar je en er is op sommige momenten gewoon echt geen land meer mee te bezeilen. Je probeert van alles, maar doordat je hond al zo gestrest is, zal het niet snel meer wat van je aannemen. Om je hond in deze fase nog te kunnen bereiken is ontspanning nodig. De stress in de emmer moet afnemen, want pas dan zal je hond weer voor je open staan. Op oudejaarsdag kan je hond veel baat hebben bij ondersteuning van rustgevende producten. Je zult daarnaast al vanaf januari moeten starten met het trainen om vuurwerkangst te voorkomen of te verminderen. Alleen op deze manier lukt het je om dit samen met je hond langzaam op te bouwen en de lat niet te hoog te leggen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je na een stressvolle situatie altijd de nodige ontspanning aan je hond biedt. Met deze ontspanning zal het voor je hond makkelijker worden om de stressvolle gebeurtenis te verwerken en steeds sneller herstellen na angstige momenten.

Stresssignalen bij honden

Door de stresssignalen bij je hond eerder op te merken, kun je beter omgaan met de angst-opbouw voor harde geluiden en/of felle flitsen. Aan onderstaande signalen kun je merken of je hond stress ervaart:

  • Hijgen en een zwaardere en versnelde ademhaling hebben.
  • Tongelen, het likken van de lippen, kwijlen of smakken.
  • Gapen, piepen, geeuwen of soortgelijke geluiden maken.
  • Niet willen eten of drinken, of ‘omdat het moet’ snel wat naar binnen werken.
  • De neiging hebben om te vluchten of weg te lopen.
  • Schuilen onder meubels of in andere ruimtes.
  • Alerter zijn dan anders.
  • Onrustig gedrag vertonen.
  • Vaker uitschudden of krabben.
  • Beslist de deur niet uit willen of eenmaal buiten het liefst zo snel mogelijk weer naar binnen willen.
  • Zenuwachtig heen en weer lopen en geen rust kunnen vinden.
  • Met de staart tussen de benen rondlopen.
  • Een in elkaar gekrompen houding hebben.
  • Zielig kijken en de oren wat platter naar achteren dragen.
  • Steun zoeken door dicht tegen jou, andere bewoners of andere huisdieren aan te kruipen.

Heeft jouw hond last van stress door harde geluiden en/of felle flitsen en zou je hier graag wat meer advies over of hulp bij willen krijgen? Lees de advies artikelen en kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak, we helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via