Voorkom weglopen tijdens de vuurwerkperiode

Het is weer die tijd van het jaar. Hoewel de uren op oudejaarsdag voor de meeste (huis)dieren al verschrikkelijk zijn, is het meestal nóg lastiger dat er vanaf begin november ook flink wat vuurwerk afgestoken wordt. De dagen worden korter en het is eerder donker in de avond. Voor de gemiddelde vuurwerkfanaat zijn dit de ideale omstandigheden om vuurwerk af te gaan steken, of het nou wel of niet verboden is. Oppassen dus!

In dit artikel lees je meer over:

  • Hoe jij voorbereid bent op vuurwerkknallen tijdens het wandelen
  • Het toenemende aantal huisdieren dat in deze tijd wegloopt
  • Hoe jij voorkomt dat jouw huisdier ontsnapt
  • Welke tips jij kunt gebruiken om de vuurwerkperiode door te komen


Wees voorbereid op vuurwerk tijdens de wandeling

0001430248Wanneer je ’s avonds met de hond wandelt is de kans op vuurwerk vanaf nu weer érg groot. Wees hierop voorbereid. Is jouw hond bang voor vuurwerk? Speel hier dan nu al op in door de door jullie aangeleerde trainingsvaardigheden weer wat actiever toe te passen. Je kunt je hond ook alvast prima ondersteunen met de juiste rustgevende middelen.


Laat je hond ook beslist niet meer loslopen tijdens de vuurwerkperiode, ook niet op de voor jou bekende terreinen. Wanneer jouw huisdier niet of niet meer bang voor vuurwerk is, zul je toch altijd rekening met deze mogelijkheid moeten blijven houden. Er is tenslotte maar één vervelende felle flits of harde knal op het verkeerde moment voor nodig om hier zomaar ineens verandering in aan te brengen en voor altijd last van te blijven houden. Wanneer zo’n situatie plaatsvindt zullen de meeste dieren van schrik instinctief direct op de vlucht willen slaan. Pas ook op met katten die veel buiten komen en zo vuurwerkangst kunnen krijgen.


Toename van het aantal weggelopen dieren

Rond deze periode zien we daarom helaas ook veel meer weggelopen dieren. De ene melding na de andere wordt op de social media kanalen gedeeld. En niet alleen honden slaan op de vlucht na zo'n rotknal! Denk ook aan:
  • Katten die ontspannen in de vensterbank liggen, plots schrikken van het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken en door een openstaand raam of door de deuropening naar buiten rennen.
  • Volièrevogels die schrikken van een harde knal en net door een kiertje weten te ontsnappen en ervandoor gaan.
  • Dieren in de wei die op hol slaan omdat er dichtbij de wei vuurwerk wordt afgestoken.
  • Dieren die in een hok leven en er met geen mogelijkheid uit kunnen ontsnappen lopen zelfs het risico om aan de stress te bezwijken.
  • Of wat te bedenken van de dieren die buiten leven, geen veilige schuilplek kunnen vinden en vervolgens geen andere keuze hebben dan te vluchten en daarmee in hele gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.


Voorkom dat je huisdier de kans krijgt om weg te lopen

Helaas komen situaties als deze tijdens de vuurwerkperiode, die meestal vanaf begin november tot midden januari duurt, erg veel voor. Voorkomen dat er vuurwerk afgestoken wordt kunnen we nou eenmaal niet, ook niet nu er een vuurwerkverbod is ingesteld. We kunnen er wel voor zorgen dat onze (huis)dieren er zo min mogelijk last van ondervinden en niet vermist raken door zoveel mogelijk te voorkomen dat ze weg kunnen lopen.

0001364103

We hebben daarom verderop in dit artikel nog 10 belangrijke basistips voor je op een rij gezet om te voorkomen dat je huisdier tijdens de vuurwerkperiode weg kan lopen. Voor meer tips en advies kun je altijd terecht bij de specialist in jouw Discus dierenspeciaalzaak.



10 tips om te voorkomen dat je huisdier wegloopt

  1. Houd al je dieren tijdens de vuurwerkperiode extra goed in de gaten, controleer wat vaker op een avond en neem voorzorgsmaatregelen waar het kan.
  2. Zorg ervoor dat jouw dier altijd identiteitsgegevens en/of de juiste contactgegevens bij zich draagt. Dit kan door je dier te laten chippen en de gegevens correct te laten registreren, maar bijvoorbeeld ook door je telefoonnummer op een halsband of halster te schrijven.
  3. Laat je huisdier de komende periode beslist NIET loslopen buiten.
  4. Controleer de omgeving met regelmaat op mogelijke vluchtroutes voor het dier. Denk aan gaten in het gaas of kuilen onder tuinafrastering en voorkom dat poorten en hekjes per ongeluk openstaan waardoor je huisdier kan ontsnappen.
  5. 0001303697Haal bange dieren die buiten leven tijdelijk naar binnen wanneer dit kan om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk last van vuurwerkgeluiden en -flitsen hoeven te ervaren. Sommige dieren kunnen erg veel baat hebben bij het gebruik van rustgevende middelen zoals druppels, verdampers, halsbanden, sprays of tabletten welke in de Discus dierenspeciaalzaak te verkrijgen zijn.
  6. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht en zorg ervoor dat je huisdier hier niet door naar buiten kan vluchten.
  7. Dek het dierenverblijf wat meer af zodat de vuurwerkflitsen van binnen niet te zien zijn en plaats indien mogelijk een radio waarop je rustige muziek kunt afspelen.
  8. Controleer voordat je met je hond naar buiten gaat de riem en de halsband of het tuigje. Is het materiaal nog heel? Werken de sluitingen goed? Zit de halsband of het tuigje niet te los en kan je hond hier niet makkelijk uit ontsnappen?
  9. Bekijk eens of het mogelijk is om een dubbele bevestiging toe te passen door er bijvoorbeeld een extra riem als veiligheid bij aan vast te klikken. Als dan de ene losschiet zit je hond nog aan de andere vast. Lijn de hond ook altijd binnen aan nog vóórdat je de deur opent en naar buiten gaat.
  10. Informeer eens in de Discus winkel naar de mogelijkheden voor halsbanden met GPS-trackers. Hiermee voorkom je niet dat je hond wegloopt, maar wordt de kans om je hond weer snel terug te vinden wel aanzienlijk vergroot.


Let op! Controleer of de chip van je huisdier goed geregistreerd staat en of jouw contactgegevens nog up-to-date zijn. Een handige website hiervoor is ''https://www.chipnummer.nl/''. Mocht je huisdier wel zijn weglopen dan is het tenslotte wel zo handig dat er ook contact met jou opgenomen kan worden wanneer deze weer gevonden wordt.

Heb je vragen over vuurwerkangst bij jouw huisdier? Kom eens langs in de Discus winkel en vraag het de Dierenspecialist!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via