Hoe ga je om met vuurwerkangst bij katten?

6 dec. 2018

Wanneer je een kat of ander huisdier met vuurwerkangst hebt, zul je zelf waarschijnlijk ook niet bepaald een voorstander van al dat geknal (meer) zijn. Een kat met vuurwerkangst maakt rare sprongen laten we maar zeggen, en om je maatje zo angstig en gestrest te zien is érg moeilijk.

Helaas ontkom je er niet aan. Met Oud & Nieuw, en ook de dagen daarvoor, zal er ook dit jaar weer veel vuurwerk worden afgestoken. ‘Knallend het jaar uit!’, of ‘knallend het nieuwe jaar in!’, zo luidt het vaak. Dit geknal is voor veel dieren erg beangstigend. Ook voor katten zijn de harde en onverwachte knallen vaak verschrikkelijk eng. Lees in dit artikel hoe je hier het beste mee om kunt gaan en hoe jij het voor jouw kat zo aangenaam mogelijk kunt maken tijdens de vuurwerkperiode.

Wat gebeurt er als mijn kat vuurwerkangst heeft?
Net als bij stress bij honden met vuurwerkangst, is ook bij katten de angst voor onverwachte, harde geluiden een natuurlijke angst. Katten horen vele malen beter dan wij waardoor de vuurwerkgeluiden ook veel harder bij ze binnen zullen komen. Niet alle katten zijn daarmee ook perse direct bang voor vuurwerk, maar net als dat wij kunnen schrikken van onverwachte knallen, kunnen dieren dit net zo goed. Een kat kan hierdoor op ieder moment alsnog vuurwerkangst ontwikkelen. Het vervelende hierbij is dat wanneer jouw kat niet bang is en ontspannen in de vensterbank naar buiten zit te kijken om te genieten van al het moois dat te zien is, ineens zo erg kan schrikken van een harde knal, dat je kat hier volledig van in paniek raakt.

Vuurwerkangst en de kans op weglopen
Wanneer een kat schrikt zal het meestal direct proberen te vluchten en een schuilplek willen zoeken. De weg naar buiten is snel gekozen wanneer er een raampje open staat, een deur niet goed dicht zit of de kat gebruik kan maken van de kattenluikjes. Zorg er daarom voor dat je kat niet naar buiten kan vluchten, maar binnen in huis de mogelijkheid heeft om op zoek te gaan naar een schuilplek waar je kat zich veiliger voelt. De meeste katten vinden het in zo’n situatie prettig om onder het bed of in een kast of andere donkere ruimte te schuilen. Mocht je kat weggerend zijn, dan zijn dit ook de plekken die je als eerst moet controleren.

Vuurwerk en katten die veel buiten komen
Wanneer jouw kat buiten loopt en daar schrikt van de harde knallen, loop je het risico dat je kat hier zo bang van wordt dat hij niet meer terug naar huis durft te komen. Ook bestaat de kans dat er vuurwerk naar je huisdier gegooid wordt en je kat naast het schrikken zich hier ook ernstig door kan verwonden. Loop dit risico niet! Denk aan de veiligheid van je kat en kies ervoor om, ook de katten die niet bang voor vuurwerk zijn, ze tijdig binnen in huis te houden. Haal je kat voor de zekerheid al een aantal dagen voor Oud & Nieuw naar binnen, omdat er dan steeds meer en steeds harder geknald zal worden. Voorkom dat je kat de kans krijgt om weg te lopen tijdens de vuurwerkperiode.

Creëer een schuilruimte voor de bange kat
Zorg er binnen in huis voor dat je kat voldoende mogelijkheden heeft om een veilig (schuil)plekje op te zoeken. Laat de deuren naar boven of die van de slaapkamers openstaan en zorg voor rustige, donkere plekken om lekker te kunnen liggen. Krabpalen en krabtonnen beschikken vaak over handige verstopplekken en ook zijn er verschillende iglo kattenmanden en slaapzakken waarin je kat veilig kan schuilen tijdens deze angstige stressmomenten. Voor katten met serieuze vuurwerkangst kan het soms goed werken om een soort van schuilkamer te creëren. Je kunt je kat dan op Oudejaarsdag opsluiten in deze veilige ruimte. Je kunt hier bijvoorbeeld ruimtes zoals de badkamer speciaal voor inrichten. Vergeet ook niet om 1 of 2 extra kattenbakken te plaatsen, omdat de kans bestaat dat je kat de gebruikelijke kattenbak nu niet durft te bezoeken.

Bied rust en ontspanning voor katten met vuurwerkangst
Zorg ervoor dat er geen licht en geluid de ruimte in kan komen door ramen te sluiten en deze goed af te schermen. Laat het licht aan zodat het geflitst van buiten niet al te veel zal opvallen. Zorg dat de vuurwerkgeluiden niet goed te horen zijn door gebruik te maken van tv, radio of een rustgevende geluidsmodule zoals de Relaxopet. Plaats comfortabele lig- en schuilplekken in de ruimte waar je kat in kan gaan liggen om te rusten. Laat je kat lekker met rust wanneer deze een schuilplek heeft opgezocht. Komt jouw kat juist bij jou voor aandacht? Geef deze dan ook en steun je kat door deze angstige momenten bij te staan. Je steunt je kat het beste door zelf in ieder geval zo gewoon mogelijk te blijven doen. Je kat heeft het tenslotte snel genoeg door wanneer jij je anders gedraagt.

Welke middelen kan ik gebruiken bij vuurwerkangst?
Het gebruik van medicatie bij katten met vuurwerkangst heeft niet de voorkeur omdat ze erg wisselend kunnen reageren op deze middelen. Wanneer jouw kat heel erg angstig is en je echt geen andere mogelijkheid ziet, kun je het beste even met de dierenarts overleggen welke middelen eventueel geschikt zouden kunnen zijn. Het is wel verstandig om katten te ondersteunen met andere rustgevende producten om zo de jaarwisseling zo goed mogelijk door te komen. Ter ondersteuning kun je gebruik maken van kalmerende, niet-verdovende middelen zoals de Beaphar CatComfort® Complete starterskit met feromonenverdamper. Ook zijn er veel andere ontspannende producten te verkrijgen zoals banden, sprays, tabletten, thundershirts voor katten en maak vooral ook gebruik van het effect dat kattenkruid speelgoed op katten kan hebben. De meeste katten zullen gelukkig op nieuwjaarsdag direct weer herstellen van alle stress die de dag ervoor met zich meebracht. Was jouw kat nou extreem bang? Dan is het verstandig om de maanden januari t/m november meer aandacht te besteden aan vuurwerktraining en je kat langzaam meer te laten wennen aan vuurwerkgeluiden.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
13.04.21
HondenKattenKnaagdieren
01.04.21
Honden
15.03.21
HondenKatten
Deel via