Hoe krijg ik een konijn zindelijk?

Wil jij jouw konijn ook wel eens lekker door de kamer laten huppelen? Dan is het wel makkelijk als jouw konijn zindelijk is. Wist je dat je een konijn ook zindelijk kan maken? Wij zijn nagegaan hoe je een konijn zindelijk krijgt.

Een eigen toilet voor je konijn

Uiteraard heeft het konijn een eigen toilet nodig, een zogenaamd konijnentoilet. En ja, die bestaan echt! De Discus dierenspeciaalzaak verkoopt toiletten die geschikt zijn voor konijnen en fretten. Deze kun je plaatsen in een hoek van de kooi. Eventueel kan ook een plastic bak dienen als toilet.

Houd in de gaten waar jouw konijn regelmatig zijn of haar behoefte doet. Dit is vaak een rustige plek in de kooi. Je moet uiteraard wel voldoende ruimte in de kooi hebben voor een toilet.

Zindelijkheidstraining voor je konijn

Beukensnippers

Om je konijn ook daadwerkelijk zindelijk te krijgen kan je het volgende doen. Leg in het toilet een andere bodembedekker dan in de rest van de kooi. Het konijn moet een verschil gaan merken en zien tussen het toilet en de rest van de kooi. Gebruik hiervoor een goed absorberende korrel.

Waar het vaak om draait bij het zindelijk maken van huisdieren is discipline. Daarnaast speelt geduld ook een rol. Je gaat je konijn wijzen op “fouten”. Een keutel die buiten het toilet valt leg je in zijn toilet. Ook als er geplast wordt naast het toilet, moet je ervoor zorgen dat dit terecht komt in het toilet. Gebruik hiervoor een papiertje en leg dit in het toilet.

Verwacht niet dat jouw konijn meteen zindelijk is. Het ene konijn begrijpt het sneller dan de andere. Wees gedisciplineerd en ruim ieder “foutje” op. Na verloop van tijd zal jouw konijn de hint snappen.

Hoe maak ik 2 konijnen tegelijk zindelijk?

2 konijnen tegelijk zindelijk krijgen is al iets lastiger. Het ene dier is het andere niet en dat merk je wanneer je meerdere konijnen hebt al snel genoeg. Het zindelijk maken van 2 konijnen tegelijk gaat echter precies hetzelfde als bij 1, alleen zul je nu nóg meer geduld moeten hebben.

Sommige konijnen doen vanuit zichzelf al hun behoefte op een vaste plek. Andere konijnen doen hun behoefte echter waar het hen uitkomt en vaak is dit verspreid door het hele hok. Het kan maar zo dat je er van allebei 1 hebt, dan word je er druk mee. Blijf consequent, geduldig en blijf volhouden. Je zult zien dat het je uiteindelijk gaat lukken en je konijnen er profijt van zullen hebben.

Wil je meer informatie over de verzorging van konijnen? Vraag het jouw Discus dierenspecialist!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via