Pas op met de processierups en huisdieren!

De eikenprocessierups; wie kent deze behaarde rups inmiddels nog niet? Helaas krijgen we er in de lente- en zomermaanden steeds weer mee te maken en zorgen ze voor veel overlast bij mens en dier. De rupsen leven in eiken die in bossen staan, maar die ook veel in parken en langs drukbezochte wandel- en fietsroutes te vinden zijn.

De rupsen laten vervelende brandharen los welke zich via de wind verspreiden en zo op mens en dier terechtkomen. Deze brandharen veroorzaken veel ongemak en zijn gevaarlijk voor je huisdier. In dit artikel vertellen we je meer over:

  • De eikenprocessierups
  • De brandharen van de rups
  • Wat je moet doen als je huisdier contact met de haren heeft gehad
  • Tips voor het bestrijden van de rups
  • Het gebruik van nestkastjes in de tuin


De processierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden april t/m juli vooral op en in eikenbomen te vinden is. De rups voedt zich met eikenbladeren welke in de toppen van de bomen te vinden zijn. Groepsgewijs, ‘in processie’, klimmen de rupsen via de stam hoog de boom in. Nestkast ter bestrijding processierupsJe vindt ze daarom vaak in grote groepen onderaan de stammen of hoog in de bomen in de nesten. Deze nesten zien eruit als grote bollen wol welke uit een dicht spinsel van vervellinghuid, brandharen en uitwerpselen bestaan. Vanuit deze nesten gaan de rupsen ’s nachts op zoek naar voedsel; de bladeren. Zodra in de aanwezige eikenbomen al (te) veel rupsen zijn, zul je ze naast eikenbomen ook steeds vaker op andere boomsoorten zoals de beuk en berk aantreffen. Met name bij een warm en droog voorjaar zal de rups in grote getalen aanwezig zijn.


De brandharen van de rups

De rupsen hebben vervelende brandharen die kunnen loslaten. Deze vele microscopisch kleine brandharen verschijnen in de maanden mei en juni naast de normale beharing op de rups. De haren verspreiden zich via de wind en kunnen zo op mensen en dieren terechtkomen. Wanneer mensen in aanraking komen met deze brandharen kunnen er verschillende allergische reacties ontstaan zoals:
  • Jeuk;
  • Zwellingen;
  • Uitslag;
  • Rode ogen.

Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. Een verkoelende zalf kan helpen tegen de jeuk. Voor huisdieren kunnen de rupsen helaas ook voor veel overlast én ongemak zorgen. Let dus goed op je hond, (buiten-)kat of andere huisdieren die ermee in aanraking kunnen komen. Voorkomen is écht beter dan genezen! Vermijd tijdens de wandeling met je hond eikenbomen zoveel mogelijk en let goed op waar je viervoeter snuffelt. Een nest rupsen kan zich namelijk ook op de grond of laag in de stam van de eikenboom bevinden en dat is nou net de plek waar honden graag snuffelen!


Help! Mijn huisdier is in aanraking geweest met de processierups

Snuffelt je hond of kat aan een nest rupsen, zag je hond een oud nest aan voor een leuke speeltje of is je huisdier op een andere manier in aanraking geweest met de brandharen van de processierups? Handel dan direct!
Hondendouche buiten
  • Verwijder zo snel mogelijk de brandharen door de bek en/of vacht flink te spoelen met lauw water.
  • Draag zelf handschoenen om irritatie aan je eigen huid te voorkomen.
  • Er kunnen allergische reacties ontstaan bij je huisdier, zoals zwelling, braken, duizeligheid of koorts.
  • Indien dit het geval is moet je zo snel mogelijk je dierenarts raadplegen en daar het advies van opvolgen.


Het bestrijden van de processierups

De processierups kan het beste op een natuurlijke manier bestreden worden. Veel vogels eten graag processierupsen en hebben slimme manieren om de rups te ontdoen van hun brandharen. Het is dus belangrijk dat je een vogelvriendelijke tuin creëert om veel van deze natuurlijke vijanden in je tuin te zorgen. Er zijn vele manieren om vogels naar je tuin te lokken:
  • Het is belangrijk dat je een groene tuin hebt met verschillende soorten bomen en planten. Al het groen in je tuin trekt veel insecten aan die graag door vogels worden gegeten.
  • Daarnaast kun je vogels naar je tuin lokken, door ze zowel in de zomer als in de winter bij te voeren. Hier vind je allerlei soorten vogelvoer met gezonde voedingstoffen.
  • Kijk ook eens naar ons assortiment voederhuisjes en voedersilo’s om het voer op een handige manier aan te bieden.


Maak gebruik van een nestkast

Een andere manier om een aantrekkelijke tuin voor vogels te creëren, is door nestkastjes op te hangen. In de periode dat de processierups actief is, begint ook de broedperiode van veel vogels. Een nestkast wordt dan dankbaar gebruikt om eieren uit te broeden. Vogels voeden de jongen daarna met processierupsen. Doordat de vogels zich als natuurlijk vijand op de rupsen storten, voorkom je dat de rupsen de overhand krijgen. Zo houd je de natuur in balans én kun je veel problemen bij je jezelf en je huisdier voorkomen.


Let op: o.a. koolmezen gebruiken graag honden- en kattenharen om het nest mee op te bouwen. Wanneer jouw hond of kat met vlooien- of tekenmiddelen behandeld is kunnen die haren schadelijke insecticiden bevatten. Voorkom dan dat de vogels gebruik kunnen maken van de vacht van jouw hond of kat.

Wees voorzichtig en bescherm je huisdier tegen de processierups. Let het hele jaar op. Tijdens storm in de herfst- en wintermaanden waaien de oude nesten uit de bomen. Deze kunnen nog wel degelijk brandharen bevatten waardoor je hier ook goed mee op moet passen.

Lees ook: Alles over het bijvoeren van vogels in de tuin

Mocht je graag meer willen weten over dit onderwerp of ben je op zoek naar advies op maat? Vraag het de specialist in de Discus dierenspeciaalzaak. Wij staan voor je klaar!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via