Tuinvogels voeren

28 mrt. 2018

Indien je het juiste voedsel aanbiedt, mogen tuinvogels het hele jaar door gevoerd worden. Indien vogels het hele jaar door bijgevoerd worden, gaan ze sterker en vitaler de winter in. Hiermee is hun overlevingskans vele malen groter wat uiteindelijk zal resulteren in meer jonge vogeltjes in het voorjaar en zomer.

Het is niet zo dat vogels lui worden van het bijvoeren, ze blijven ook zelf voedsel, zoals wormpjes en mugjes uit de natuur zoeken. Je moet er wel rekening mee houden dat bijvoorbeeld vetbollen die in de winter te koop zijn, over het algemeen niet geschikt zijn om te voeren in de lente en zomer. Er kunnen bestanddelen in zitten die de jongen niet kunnen verdragen zoals hele pinda's. Koop daarom liever vetbollen speciaal voor de lente en zomer, tenzij op de verpakking wordt aangegeven dat ze voor het hele jaar geschikt zijn.

Verschillende soorten vogels
Probeer goed na te gaan welke vogels er in jouw tuin aanwezig zijn of jouw tuin mogelijk kunnen bezoeken en stem daar het vogelvoer op af. Een merel lust graag iets van een vetbol, maar als deze ergens aan een tak hangt kan hij er niet bij. Een merel kan namelijk absoluut niet aan een vetbol hangen zoals een mus of mees. Je kunt dit oplossen door een bol op een tak te binden of (verkruimeld) op een voedertafel te leggen. Pindaslingers hebben geen nut als je vinken wilt voeren, zij houden van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten.

Vogels lokken
Om bepaalde vogels te lokken zoals een roodborstje of winterkoninkje kun je bijvoorbeeld meelwormen voeren. De kans dat een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is klein, dit diertje is erg schuw. Strooi voor hem wat meelwormen onder struiken op de grond. Het diertje heeft het vooral in de winter hard nodig, want hij doet zijn naam absoluut geen eer aan en heeft het in de winter juist erg moeilijk.

Wat is een goede voederplaats?
Vogeltjes voelen zich niet overal op hun gemak, daarom is het belangrijk om een zo goed mogelijke plek voor de diertjes te creëren.

 • Kies een rustige plek, bij mensen uit de buurt
 • Zorg voor beschutting zoals een boom of struik om in te kunnen vluchten bij gevaar
 • Geef vogels goed uitzicht op de omgeving om tijdig gevaar te kunnen ontdekken zoals van katten en/of roofvogels
 • Alleen voeren wat geschikt is en geef het in de juiste hoeveelheden

Kleine tuinvogels eten niet zoals eksters, kraaien of meeuwen alles wat ze op hun pad tegen komen. Leg daarom dus ook niet zomaar van alles op een voedertafel. Dit gaat uiteindelijk rotten of trekt muizen en ratten aan. Bij voer wat wel geschikt is, is het raadzaam om geen grote hoeveelheden in één keer te geven. De kans is groot dat het door regen of vogelpoep onbruikbaar wordt.

Zaden kunnen het beste worden aangeboden in speciale voedersystemen om verspilling en verontreiniging te voorkomen. Zaden die op de grond vallen zullen worden opgezocht door bijvoorbeeld vinken. Deze systemen (silo's) zijn ook verkrijgbaar met zuignappen om aan het raam bevestigen, voor bijvoorbeeld op een balkon.

Vetbollen kunnen door regen erg vies en soppig worden, hang daarom niet teveel bollen in de tuin op maar beperk het tot enkele vetbollen. Tenzij er erg veel vogels in jouw tuin aanwezig zijn en de meerdere bollen binnen enkele dagen op zijn. Daarnaast zijn er speciale producten (hangers) te krijgen om te voorkomen dat een vetbol nat en soppig kan worden.

Water in de tuin
Naast voer is water ook erg belangrijk in de tuin voor de vogels. Vooral tijdens hete zomerdagen hebben ze water nodig om te kunnen drinken en baden. Zorg daarom altijd voor een schaal met vers drinkwater. Plaats dit indien mogelijk niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen. 's Winters is het belangrijk dat vogels niet in het water gaan baden, je kunt dit voorkomen door gaas over de waterschaal te spannen. Strooi nooit zout of andere toevoegingen in het water tegen bevriezing, dit is zeer slecht voor de gezondheid van de diertjes!

Pinda’s voeren
Pinda's voeren mag dat nou wel of niet het hele jaar door? Daar zijn vaak verschillende meningen over. Indien pinda's in een pindasilo worden aangeboden, kan het met een gerust hart het gehele jaar door aangeboden worden. Vogels kunnen door het gaas van de silo namelijk alleen kleine stukjes pinda eruit halen. Dit is veilig voor de jongen want die kunnen namelijk in een hele pinda stikken. Niet alle pinda's zijn geschikt om te voeren. Voer alleen pinda's die geschikt zijn voor vogels, niet die je in de supermarkt bij de chips ziet liggen! Gezouten pinda's zijn helemaal uit den boze!

Hygiëne
Erg belangrijk bij het voeren van tuinvogels is hygiëne. Maak daarom geregeld alle voedersystemen, voedertafels en waterschalen goed schoon. Je kunt het beste gebruik maken van een biologisch afbreekbare, desinfecterende middel. Na het reinigen altijd goed afspoelen met voldoende water. Door het materiaal op de juiste manier regelmatig schoon te maken voorkom je dat gezonde vogels ziek worden en in het ernstigste geval zelfs kunnen sterven.

Wat eten vogels het liefst?

Niet alle vogels eten hetzelfde, hieronder een paar voorbeelden wat de diertjes lekker vinden:

 • Pinda's (pimpelmees, putter, grote bonte specht, koolmees)
 • Gehakte pinda's (merel, vink, roodborst)
 • Meelwormen (merel, roodborst, winterkoning, huismus)
 • Fruit (merel)
 • Vetproducten (bollen) (pimpelmees, grote bonte specht, koolmees, groenling, roodborst, winterkoning)
 • Zadenmix (pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling, huismus)
 • Zonnebloemkernen (pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling, huismus)
 • Zwarte zonnebloempitten (pimpelmees, putter, groenling)
 • Geraspte kaas (winterkoning)
 • Krenten en rozijntjes (merel)
 • Havermout (roodborst)

Geniet van alle vogels en help ze op de juiste manier het hele jaar door, ze hebben onze steun nodig!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
29.11.21
Katten
24.11.21
Algemeen
24.11.21
Algemeen
Deel via