De juiste huisvesting voor goudvissen kiezen

25 aug. 2018

Goudvissen worden meestal in een vissenkom gehouden, terwijl ze toch echt minimaal wel de ruimte van een aquarium nodig hebben. Goudvissen zijn sociale dieren en dienen dus niet in hun eentje, maar met een paar andere goudvissen samen gehouden te worden.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van het vissenverblijf?
Het belangrijkste onderdeel waar je aan moet denken bij de aanschaf van een verblijf voor je goudvissen is de hoeveelheid ruimte die je ze biedt. Goudvissen worden nog te vaak in een te kleine ruimte gehouden. Goudvissen zijn van nature rustige, vreedzame vissen die graag met meerdere vissen tegelijk in een ruim verblijf leven. Wanneer een goudvis te lang alleen in een te kleine bak of kom heeft gezeten, kunnen ze agressief reageren op nieuwe vissen. Voor 'gewone' goudvissen moet je rekening houden met een verblijf van minimaal 100 cm lang. Pas in een nog groter aquarium zullen ze echt door kunnen groeien tot de volle afmetingen die een goudvis kan halen. Goudvissen produceren ook nog eens erg veel afval en het voordeel van een groter verblijf is dat je de waterkwaliteit daarin veel beter goed kunt houden.

Kunnen goudvissen buiten in een vijver leven?
Wanneer de vissen te groot worden kun je overwegen om ze in een vijver te plaatsen. Goudvissen zijn in warm water actievere dan in koud water, maar tolereren temperaturen tussen de 2 en 28 graden Celsius. Wanneer je de vissen in de wintermaanden buiten wilt houden moet de vijver dus wel over een gedeelte beschikken die diep genoeg is om niet te bevriezen. Een vijver biedt wel meer ruimte waardoor de natuurlijke behoeften van de goudvis veel beter tot hun recht zullen komen.

Waarom is een vissenkom niet geschikt voor goudvissen?
De vissen zelf zijn gebaat bij een groot verblijf en de meeste vissenkommen zijn dat zeker niet. Naast dat een vissenkom veel te klein is voor een goudvis, wordt de vissenkom ook nog vaak op plekken neergezet die hier niet geschikt voor zijn. Denk hierbij aan de vissenkom die in de vensterbank voor het raam gezet wordt en zo de hele dag pal in de zon staat. Een ander nadeel is dat een vissenkom te klein is om waterplanten in te laten groeien en mede daardoor er geen schuilplaatsen voor de vissen zijn. Ook biedt een vissenkom maar weinig ruimte voor een goede variërende bodembedekking. Dit terwijl goudvissen er juist van houden om lekker in de bodem te kunnen wroeten op zoek naar voedsel.

Zorg voor voldoende wateroppervlak
Een ander zeer belangrijk onderdeel is de hoeveelheid aan wateroppervlakte. Een vissenkom heeft vaak een klein oppervlakte waardoor maar weinig water met de lucht in contact komt en er zo minder zuurstof uitgewisseld kan worden. Een goudvis ademt door het opnemen van zuurstof uit het water, ook geeft hij weer koolzuur aan het water. Dit gebeurt altijd vlakbij het wateroppervlak. Als dat wateroppervlak dus niet groot genoeg is, kan er niet genoeg zuurstof worden geabsorbeerd en koolzuur vrijgegeven. Je vis gaat dan dood. Het is bovendien ook nog eens erg lastig om een filter in een vissenkom te hangen. Goudvissen voelen zich nou eenmaal beter thuis in een ruim aquarium of vijver, rijkelijk gevuld met waterplanten.

Inrichting van het aquarium
Een aquarium moet worden ingericht, zodat het comfortabel is voor de bewoners. Je hebt tegenwoordig de keuze uit een enorm assortiment bodembedekking, huisjes, planten en ornamenten in allerlei vormen en maten. Zo kun je kiezen uit verschillende kleuren kiezel, rotsjes, filters en zelfs plastic planten. Goudvissen houden ervan om lekkere door de bodem te woelen en zo de boel goed op de kop te gooien. Het is daarom belangrijk dat je erop let geen scherpe bodembedekking of voorwerpen te gebruiken bij het inrichten van het aquarium. Als bodembedekking zijn aquariumkiezels van 5 tot 8 millimeter goed geschikt. Daarnaast is het belangrijk om planten in het aquarium te plaatsen. Deze helpen om de kwaliteit van het water op peil te houden, zorgen ervoor dat de vissen wat meer beschutting hebben en zijn een handige aanvulling op het dagelijkse menu van je goudvis.

Zorg voor afwisseling
Belangrijk is dat de vissen beschikken over een interessante, afwisselende omgeving. Diverse waterplanten, stenen en een bodembedekking van niet te grof materiaal zijn dan ook absolute vereisten. Goudvissen zwemmen graag in groepjes door het water, waarbij ze voortdurend op zoek zijn naar wat voedsel. Dit biedt de vissen de noodzakelijke afleiding en beweging en houdt ze psychisch en lichamelijk gezond.

Waar zet ik het aquarium het beste neer?
Voor de plaatsing van het aquarium geldt hetzelfde als bij de vissenkom: Het aquarium mag niet in de felle zon staan (het aquarium heeft wel voldoende licht nodig daarom zit er bij de meeste aquaria een lichtkap bij), moet niet op de tocht staan en het is noodzaak om vooral bij een aquarium te zorgen voor een stevige en horizontale ondergrond.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Of wil je graag tips en advies bij het kiezen van de juiste huisvesting? Kom dan langs bij de Discus specialist!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via