Je hond verzorgen tijdens de coronacrisis

Om de verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) te beperken heeft de overheid belangrijke maatregelen genomen. De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuisblijven. Ook het zorgen voor je hond verandert in deze situatie en dat vraagt om enige creativiteit van de baasjes. In dit artikel vertellen we je meer over de verzorging van je hond tijdens de coronacrisis en geven we je 8 tips om deze tijd samen goed door te komen.


Je hond uitlaten

Gelukkig mogen we onze honden nog gewoon vrij uitlaten. Nu het openbare leven steeds meer stil is komen te liggen is een wandeling met je viervoeter voor veel mensen een aangename bijkomstigheid. Even weg van de drukte of stilte in huis, even weg van je huis- of thuiswerk, en vooral even weg van het leven tussen de muren. Hier wordt vaak uitgebreid gebruik van gemaakt.


Vermijd contact tijdens wandelingen

Naast dat je hond de behoefte buiten zal moeten doen, zijn dagelijkse wandelingen ook erg belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van een hond. Het is wel erg belangrijk om ook tijdens deze wandelingen de maatregelen in acht te nemen. Vermijd de populaire en vaak drukke wandelgebieden en zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand van anderen kan blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor de uitlaatrondes bij jou in de woonwijk of het uitlaten op het hondenuitlaatveld waar vaak meerdere baasjes samenkomen.


Hulp bij het uitlaten

Wanneer je zelf gezondheidsklachten hebt of tot een risicogroep behoort kan het zijn dat iemand anders jouw hond voor je uitlaat. Vermijd in dit geval ook zoveel mogelijk contact met elkaar en zorg dat jullie beide de handen zowel voor als na het overhandigen van de hond goed wassen. Wanneer je extra voorzichtig wilt zijn kan de persoon die met jouw hond loopt een eigen riem, poepzakjes en lekkernijen meenemen zodat dit niet aan elkaar overgedragen hoeft te worden.


Uitlaten tijdens quarantaine

Stel dat je zelf besmet raakt met het coronavirus of in quarantaine geplaatst wordt, dan is het niet langer verantwoord om de hond uit te laten en wil je het contact met andere hierin ook liever vermijden. Je kunt er dan het beste voor kiezen om (indien mogelijk) je hond regelmatig toegang tot de tuin of het balkon te geven om daar de behoefte te kunnen doen. Voor de kleinere honden kan ook het gebruik van een hondentoilet in huis aangeleerd worden. Mocht je niet in staat zijn om zelf nog goed voor je hond te zorgen, schakel dan hulp in bij familie, vrienden of raadpleeg hondenuitlaatservices of dierenpensions bij jou in de buurt.


Bereid je voor op een quarantaineperiode

Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid bent, want er is een reële kans dat je door corona ziek thuis komt te zitten of verplicht in quarantaine moet en dan wil je wel voor je huisdieren kunnen blijven zorgen. Kijk of je in ieder geval hondenvoer, poepzakjes en medicijnen voor je hond hebt om ze door een quarantaineperiode van twee weken te kunnen helpen. Als je tekort komt, kunnen vrienden of familie deze items misschien bij je aan de deur brengen, maar ook dit kun je het beste voorkomen. De Discus dierenspeciaalzaken doen er in ieder geval alles aan om geopend te blijven en een aantal Discus winkels bezorgt je bestelling zelfs bij jou voor de deur.


Met je hond naar de dierenarts

Het bezoeken van de dierenartsenpraktijk wordt ook bemoeilijkt door de uitbraak van het coronavirus. Open inloopspreekuren worden vrijwel nergens meer gehouden en afspraken worden ruim ingepland om de maatregelen zo goed mogelijk te kunnen hanteren. Wanneer jouw hond medische zorg nodig heeft en naar de dierenarts moet is het aan te raden om eerst contact met de dierenarts op te nemen om te zien welke voorzorgsmaatregelen er zijn genomen. Wanneer je hond op herhaling voer of medicatie van de dierenarts nodig heeft kun je in sommige gevallen gebruik maken van afhaalpunten of contact met de dierenarts opnemen om de producten te laten bezorgen.


Berg je eigen medicatie op

Een van de meest voorkomende redenen dat honden met vergiftiging naar de dierenarts worden gebracht, is omdat ze paracetamol of andere veel door mensen gebruikte medicijnen hebben gegeten. Naast toiletpapier zijn de doosjes paracetamol ook in grote getalen in huis gehaald waardoor honden nu een verhoogd risico lopen. Zorg ervoor dat alle medicijnen buiten het bereik van je hond worden gehouden. Wanneer jij je onwel voelt en tabletten moet innemen, zorg er dan voor dat jij of iemand anders ze opbergt in een kast die niet toegankelijk is voor de hond (of kinderen).


In quarantaine met je hond

Wanneer je in quarantaine gaat, zullen jij en je hond het huis nauwelijks verlaten. Dit is niet ideaal, maar het is essentieel om de verspreiding van het virus te helpen verminderen. Thuisblijven is misschien moeilijk en frustrerend, maar het is tijdelijk en er zijn dingen die je kunt doen om het gemakkelijker te maken. Wanneer de verveling bij honden toeslaat en ze niet voldoende gestimuleerd worden, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen. Wees hier ook alert op. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je samen met je hond kunt doen om elkaar te vermaken. Om je alvast op gang te helpen geven wij je 8 tips om deze tijd samen goed door te komen.


1. Zorg voor dagelijkse routine

Probeer er tijdens de quarantaine voor te zorgen dat zowel jij als je hond de gebruikelijke routine houden. Blijf op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan en geef ook de maaltijden op de momenten dat je dit gewend was. Je hond weet zo precies wat er van de dag verwacht kan worden. Voor veel honden is het een hele verandering dat jij ineens veel thuis bent en daar kunnen ze best even van in de war zijn. Vervang de normale trainingsroutine voor activiteiten in huis en tuin om je maatje (en jezelf) bezig te houden.

2. Maak gebruik van hondenpuzzels

Geef de maaltijden van je hond zo nu en dan in een hondenpuzzel of denkspel. Je hond moet goed puzzelen, nadenken en op een leuke manier wat meer moeite voor de maaltijd doen. Het aanbieden van voldoende mentale uitdaging zoals het puzzelen kan een hele belangrijke rol spelen in het voorkomen van ongewenst gedrag. Braintrainers zijn er in allerlei varianten met allen weer een verschillende moeilijkheidsgraad. Maak een keuze die goed bij jouw hond past om frustratie en teleurstelling te voorkomen.

3. Laat je hond flink zoeken

Snuffelen is één van de belangrijke, natuurlijke behoeften van een hond. De zintuigen van je hond worden hierdoor op een leuke en ontspannen manier extra gestimuleerd, het werkt stress verlagend en je hond zal er een heerlijk voldaan gevoel aan overhouden. Je kunt hier zelf al erg makkelijk op inspelen door af en toe eens wat koekjes in een andere ruimte te verstoppen of wat brokjes in de tuin te strooien die je hond vervolgens moet opsporen. Je hond zal bij deze zoekspelletjes de neus goed moeten gebruiken om de beloningen te kunnen vinden.

4. Speel met je hond

De meeste honden houden van spelen en plezier maken met het baasje. Spelen met hondenspeelgoed, gooien met ballen of touwtrekken met een flostouw kan ze flink vermaken. Pas op dat je binnen in huis niet op een gladde vloer gaat spelen. Je hond kan uitglijden en hier vervelende blessures aan overhouden. Haal het speelgoed na het spelen weer weg en wissel het aanbod de komende tijd wat meer af om je hond te blijven verrassen.

5. Wees creatief

Je kunt bijvoorbeeld een hindernisbaan of parcours in je huis of tuin creëren met speelgoed, kussens, dekens, handdoeken of wat je maar kunt bedenken. Laat je hond opdrachten uitvoeren en verstop hier en daar wat lekkers tussen de materialen welke opgespeurd moeten worden. Gebruik je fantasie en wees creatief om de verveling samen tegen te gaan.

6. Leer je hond een nieuw trucje

Een nieuwe truc of opdracht leren is een erg leuke mentale stimulatie voor een hond. Haal de lekkernijen tevoorschijn en probeer je hond eens op commando één van de volgende opdrachten uit te voeren: ‘roll over’,‘play dead’, ‘buiging maken’, ‘touch en pak vast’. Op het internet zijn veel leuke en leerzame video’s te vinden over het trainen van je hond en sommige hondentrainers geven nu Live trainingen via social media of websites.

7. Geef je hond wat vaker wat te kauwen

Jong of oud, klein of groot, honden hebben kauwbehoefte. Het kauwen op kauwbotten, kauwspeelgoed of andere kauwproducten, zorgt voor veel ontspanning en leidt je hond goed af van situaties die wat spannend of anders zijn. Kauwbotten zijn niet alleen heel smakelijk en gezond voor, ze hebben ook nog eens een gebitsreinigende werking. Zorg er wel voor dat je altijd in de buurt bent zodat je het product en je hond goed in de gaten kan blijven houden.

8. Maak gebruik van beeld en geluid

Houd de gordijnen of jaloezieën open zodat je hond kan zien wat er in de buitenwereld gebeurt. Laat je hond lekker uit het raam staren en alles in zich opnemen. Je haalt de zon hier ook wat meer mee naar binnen, wat door veel honden wel gewaardeerd wordt. Zorg daarnaast ook voor prettige geluiden door de radio of tv aan te zetten. Zet er af en toe eens wat klassieke muziek op voor de nodige ontspanning voor je hond of zoek eens wat HondenTV kanalen op om samen naar te kijken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via