Je puppy's eerste dag in huis

Komt er een puppy in de familie? Je puppy’s eerste paar dagen in de nieuwe leefomgeving zijn een grote verandering. Thuis aangekomen heeft je pup daarom echt jouw onverdeelde aandacht nodig. Neem de tijd om je pup te laten wennen aan het nieuwe huis, de geuren, de mensen, de spullen en eventueel andere huisdieren.

In dit artikel lees je meer over:

  • Hoe je het beste de puppy kan ophalen
  • Je puppy's eerste dagen thuis
  • Wat goede slaapplekken zijn voor je puppy
  • Hoe je kan omgaan met heimwee
  • Wennen aan vachtverzorging


Ferplast Hondenvervoersbox Holiday 4 - 60x42x42 cm

De eerste dagen

Na afscheid te hebben genomen van de fokker en de moederhond, mag je pup mee in de auto. Jouw pup zal het reuze spannend vinden en dat is best vermoeiend voor hem. Het is beter en veiliger om jouw pup in een reismand te vervoeren. Sommige pups kunnen wat wagenziek zijn, vooral als de reis nog lang is. Neem voor de zekerheid een handdoek mee zodat je autobekleding beschermd blijft.


Welkom thuis!

En dan is er de aankomst in het nieuwe (t)huis, ook dat is erg spannend voor jouw puppy. Iedereen wil natuurlijk heel graag je nieuwe aanwinst bewonderen. Probeer er echter eerst voor te zorgen dat je pup in een rustig huis de boel eerst eens kan verkennen voordat het bezoek langskomt. Laat je puppy zijn nieuwe slaapplek, speeltjes en het water- en voerbakje zien. Je pup heeft na de reis misschien wel wat honger. Leg wat voer in het bakje. Tik er zachtjes met een vinger tegen of houd een klein beetje van het voer voor de neus om je pup in de juiste richting te begeleiden. Je puppy weet dan waar het eten in vervolg te vinden is.


0001381837-8712695170242-beeztees-puppy-geurlap-sjiepo-wit-40cm.jpg

Veilig slapen

Zorg dat er een fijne mand of hondenbench voor je puppy klaarstaat, om hier na het grondige onderzoek in slaap te kunnen vallen om alle binnengekomen informatie (prikkels) te verwerken. Zorg voor een warm, rustig en veilig plekje om te slapen. Er zijn allerlei benches of hondenmanden te koop. Zorg voor een waterafstotende mand of deken die droog blijft als je puppy per ongeluk een plasje doet. Leg een puppy pad plasdoek naast de hondenmand en bij de achterdeur. Daarop kan je puppy 's nachts de behoefte doen. Heb geduld met je puppy. Straf niet als het misgaat, maar beloon juist het goede gedrag. Een nestlap of knuffel met de nestgeur zorgt voor een stukje geborgenheid, een pup zal deze de eerste periode nodig hebben om mee te slapen of te spelen.


Een beetje heimwee

Laat de pup de eerste dagen en avonden niet alleen. Je puppy is nog helemaal niet gewend aan deze eenzaamheid. Bij de fokker waren dag en nacht de moeder, broertjes en zusjes er ook bij. De pup gaat de gezinsleden nu voor de nieuwe “familieleden” aanzien. Als een puppy piept, is dit vaak om de moeder te roepen die er dan voorheen aankwam. Mocht je pup nu piepen, ga dan even kijken wat er is, misschien moet er een plasje gedaan worden of vindt je puppy het moeilijk om alleen te zijn. Het alleen zijn is nog eng voor een pup, dit is iets wat ze geleidelijk aan zullen leren. Ook hiermee, heb geduld! Als je na een paar dagen toch een keer de deur uit moet voor een boodschap bijvoorbeeld, kun je eventueel een bench gebruiken als ‘slaapkamer’. Laat je puppy nooit te lang alleen in de bench.


discus-puppy-shampoo

Verzorgen

De vacht van een hond kan gaan klitten. Begin daarom bij langharige honden al vroeg met borstelen. Je puppy raakt er dan aan gewend. Vooral rond de 6-8 maanden wanneer je pup de puppyvacht begint te verliezen moet je de nieuwe vacht goed blijven verzorgen. Bij kortharige honden met een gladde vacht hoef je hier niet zoveel aan te doen. Heb je een puppy met lange haren dan moet er vaak wel verschillende keren per week geborsteld worden en komt er ook andere vachtverzorging voor de hond bij kijken.


Vaak is het nodig om met je hond de trimsalon te bezoeken om er zeker van te zijn dat het vachttype op de juiste manier verzorgd wordt. In sommige Discus winkels is het mogelijk om een afspraak bij de hondentrimster in te plannen. Elke hond heeft een speciale borstel of kam nodig, want elke vacht is anders. Vraag de dierenspeciaalzaak welke borstel het meest geschikt is.


Wil jij graag meer weten over het opvoeden van jouw puppy? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via