Waarom geeft mijn kat kopjes?

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Wat probeert jouw kat je te vertellen door kopjes te geven? En waarom geeft je kat kopjes aan werkelijk álles wat er op het pad komt?

Katten geven om verschillende redenen 'kopjes'. In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Communiceren met kopjes
  • Kopjes en feromonen
  • Kopjes geven
  • Kopjes geven aan het baasje
  • Kopjes geven en stress


Communiceren met kopjes

Katten communiceren meestal niet rechtstreeks met elkaar, maar maken hiervoor gebruik van geur. Ze ruiken elkaars geuren en laten zelf geuren achter om aan te geven hoe het met ze gaat of dat je hun territorium betreedt. Katten kunnen gelukkig érg goed ruiken waardoor het zelfs mogelijk is om verschillende soorten signalen via geur aan elkaar over te dragen.


Om deze signalen zo goed mogelijk over te brengen maakt een kat gebruik van urine en geurklieren welke op verschillende plekken op het lichaam aanwezig zijn. Door met deze plekken ergens langs te wrijven wordt de geur afgezet en de boodschap voor een ander of zichzelf achtergelaten.

Je vindt deze geurklieren:

  • Rond de bek
  • Tussen de voetzooltjes
  • Bij de staartaanzet
  • Rond de anus


Kopjes en feromonen

Katten zijn gevoelig voor veranderingen in en om het huis. Ze voelen zich het prettigst wanneer ze controle hebben over hun leefomgeving. Geeft jouw kat wel eens kopjes aan de meubels, langs de muren of aan jouw benen? Door het geven van kopjes komt het zogeheten ‘kopjesferomoon’ vrij. Deze feromonen worden op grote schaal in de diercommunicatie als signaal gebruikt. Ze zijn onzichtbaar voor anderen, maar goed herkenbaar voor katten.


feliway-classic-spray-20-ml.jpgDoor alles in huis hier nauwkeurig mee te markeren laat je kat een geur achter waarmee ze zichzelf eraan herinneren dat het een veilige, fijne en vertrouwde omgeving is. De geuren blijven nou eenmaal niet eindeloos zitten, dus je zult je kat geregeld een nieuwe ronde kopjes zien geven. Er zijn ook verschillende

geruststellende producten verkrijgbaar welke op basis van deze kat-eigen feromonen zijn samengesteld.


Kopjes geven

Het geven van kopjes gebeurt in eerste instantie -heel vanzelfsprekend- met de kop, maar wordt dan vaak gevolgd door het lichaam, het achterwerk en zelfs de om je heen krullende staart. Katten kunnen dit heel zorgvuldig en vol overgave doen. Je ziet je kat dan, herhaaldelijk, met de kin en wang langs het voorwerp of jouw lichaam strijken. Het prettigst zijn de hoeken van de tafels, de stoelpoten, uitstekende voorwerpen of jouw hand en vingers om kopjes aan te geven.


Kong Catnip EendSoms zie je de kat ook een soort van ruiken-proeven tijdens het geven van kopjes. Het lijkt er dan een beetje op alsof je kat nar je lacht. In werkelijkheid drukt de kat de tong tegen het gehemelte waarbij lucht door de neus geperst wordt. Hierdoor wordt de reukzin verscherpt waardoor de geur in geconcentreerde vorm kan worden waargenomen. Dit doen ze vaak bij nieuwe en lekkere geurtjes zoals kattenkruid in kattenspeeltjes.


Kopjes geven aan het baasje

Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen. Ook wanneer het wel eens wat harder gaat en meer op een kopstoot lijkt, doet je kat dit nog steeds uit vriendelijkheid naar jou toe. Veel katten doen dit zelfs enkel bij degene waar ze een hele goede band mee hebben, om jou te laten weten hoe speciaal je bent.


Jouw geur wordt hiermee aan de kat afgegeven en de geur van de kat weer aan jou. Op deze manier wordt er als het ware een groepsgeur gecreëerd waaraan ieder familielid makkelijk te herkennen is. Daarnaast kan het nog zo zijn dat jouw kat zo slim is, dat er kopjes gegeven worden om aandacht te vragen. Je kat heeft geleerd dat dit werkt en zal hier graag gebruik van maken om even lekker geaaid of gekriebeld te worden.


Kopjes geven en stress

Katten zijn gevoelig voor veranderingen en onverwachte situaties. Dit kan stress opleveren en tot ongewenst kattengedrag leiden. Een toename van het geven van kopjes kan dus ook een teken van stress zijn. Let hier goed op. Katten doen dit om snel weer een positieve associatie met de omgeving te krijgen.


Wanneer je bijvoorbeeld goed hebt gepoetst of voor andere meubels in huis hebt gekozen, kan je kat hier best even van ondersteboven zijn. Alle geur is ineens verdwenen en dat kan tot stress leiden. Je kat zal snel weer nieuwe kopjes gaan uitdelen om zichzelf met de afgegeven geur en feromonen weer gerust te stellen. Ook bij stress tussen katten onderling of bij angst voor katten buiten kan een kat meer kopjes gaan geven om zichzelf een gevoel van veiligheid te bezorgen.


Lees ook: Het effect van kattenkruid speeltjes voor katten

Heb jij vragen over het gedrag van je kat? Wil je graag nog meer weten over het geven van kopjes? Kom gerust eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel vertelt je er graag meer over!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via