0 items

Een krabpaal voor je kat kiezen

8 sep. 2019

Katten staan bekend als echte krabbers. Dit krabben wordt vaak als ongewenst gedrag gezien, maar terecht is dit niet. Een kat heeft het simpelweg écht nodig om te kunnen krabben.

Waarom heeft iedere kat een krabpaal nodig?
Het vele krabben dat katten doen zorgt onder andere voor vernieuwing van de nagels, maar ook voor de training van spieren, ontladen na spanning en het afbakenen van het territorium. Een kat krabt dus niet uit kwaadheid, maar uit een natuurlijke behoefte. Om te voorkomen dat jouw kat dit krabgedrag op de bank, stoel, tafel, tapijt of andere meubels uitoefent, zijn krabpalen onmisbaar. Er zijn allerlei soorten en maten krabpalen verkrijgbaar. Van enkelvoudige krabpalen en krabtonnen tot aan het plafond reikende bouwwerken met verschillende slaap-, speel- en schuilmogelijkheden. Bij ruimtegebrek kun je ook kiezen voor een krabpaneel aan de muur, krabplanken, krabhuizen of een designvolle optie zoals een krabbol.

Welke krabpaal kies ik voor mijn kat?
Let bij het kiezen van de krabpaal vooral op de hoogte van de paal. De kat moet zich tijdens het krabben aan de paal volledig uit kunnen rekken met het lijfje. Zorg ervoor dat je een stevige krabpaal of klimboom kiest zodat deze niet direct omvalt tijdens het krabben of klimmen. Kies voor een krabpaal waarbij de stammen volledig zijn bedekt met stevige sisal. De kat vindt dit materiaal het prettigst om aan te krabben en het is ook beter bestand tegen krabben dan ander materiaal. Katten vinden het daarnaast heel fijn om op een hoger niveau te zitten, zo bewaren ze namelijk het overzicht. Krabpalen met meerdere plateaus op hoogte zijn dan ook vaak populair onder de katten. Plaats de krabpaal op een locatie waar jouw kat vaak zit of ligt en niet op een plek die je zelf het mooist vindt. Zet de krabvoorzieningen op een rustige plaats en zorg ervoor dat je kat er altijd bij kan. Alles wat de routine van je kat verstoort kan weer een reden zijn voor stress.

> Bekijk ook de Discus TipClip over de aanschaf van een krabpaal

De kat krabt de krullen van de trap
Ook wanneer je wel veel verschillende mogelijkheden voor het krabben aanbiedt bijvoorbeeld door zowel krabpalen als krabplanken in huis te plaatsen, kan je kat nog steeds op andere plekken gaan krabben. Wanneer een kat overmatig krabgedrag vertoont kan dat een uiting zijn van spanning, angst of onzekerheid. Ook om het territorium te markeren, krabben katten soms aan het behang, tapijt of de meubels en vergeten dan de krabpaal. Er zijn verschillende producten die kunnen helpen om het krabgedrag van jouw kat te verplaatsen naar de krabpaal zoals Feliscratch, kattenkruid spray of Catnip Mist. Zo zal je kat sneller gebruik maken van de krabpaal.

Bij Discus dierenspeciaalzaken zijn veel verschillende krabproducten voor katten verkrijgbaar. Heb je vragen over de aanschaf van een krabpaal? Kom langs in de Discus winkel en vraag het de specialist!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Katten staan bekend als echte krabbers. Een kat krabt niet uit kwaadheid, maar uit natuurlijke behoefte. Lees hier waarom krabpalen, krabtonnen en krabplanken hier de oplossing voor zijn.

Wanneer de nagels van je hond te lang zijn is het goed om deze te knippen. Honden kunnen erg veel last van (te) lange nagels krijgen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een van de belangrijkste taken bij de dagelijkse verzorging van een kat is het verschonen van de kattenbak. In dit artikel vertellen we je graag waarom, hoe vaak en hoe je dit het beste kunt doen.

Deel via