Pompoen voor huisdieren

De bladeren vallen van de bomen en het is buiten heel geleidelijk weer kouder, natter en donkerder aan het worden. De verwarming staat laag dus thee of warme chocomelk wordt gedronken terwijl we onder een warm kleedje en met ons maatje op schoot naar spannende series kijken. Halloween is in aantocht. Het is herfst! En daarmee is ook het pompoenenseizoen in volle gang. Is pompoen ook geschikt voor je huisdier?

In dit artikel lees je meer over:

  • De voordelen van pompoen
  • Welke huisdieren pompoen mogen
  • 7 manieren om pompoen te geven
  • Hoeveel pompoen goed is voor je huisdier


Is pompoen goed voor huisdieren?

Pompoen is een oeroud cultuurgewas dat familie is van onder andere de komkommer en kalebassen. Ze zijn er in vele soorten en maten. De meest bekende is de ronde oranje pompoen welke je met Halloween veel als decoratie voorbij ziet komen en waarbij deze wordt uitgehold om als lantaarn te gebruiken. Wanneer je pompoen op de juiste wijze en in de juiste hoeveelheden aan je huisdier geeft, kan dit een lekkere maar ook erg gezonde aanvulling op het dagelijkse menu zijn. Pompoen zit namelijk vol met belangrijke vitamines en mineralen zoals bèta caroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en vitamine C. Dit zorgt voor een aantal verschillende gezondheidsvoordelen voor je huisdier.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • De vitaminen en mineralen in een pompoen helpen de huid en vacht van je huisdier hydrateren.
  • Pompoen bevat weinig vet wat het een zeer verantwoord tussendoortje voor je huisdier maakt.
  • Pompoen is rijk aan vezels wat een positief effect op het spijsverteringsstelsel zal hebben. Het heeft hierin zelfs een regulerende werking, omdat je het zowel bij obstipatie kunt geven om de ontlasting dunner te krijgen en bij diarree om de ontlasting juist weer vaster te krijgen.
  • Pompoen is daarnaast ook nog eens erg handig om te geven wanneer je huisdier overgewicht heeft en geleidelijk moet afvallen. Je huisdier wordt er niet dik van maar houdt er wel een goed verzadigd gevoel aan over. Dit voorkomt dat je huisdier enorme trek zal hebben wanneer het op dieet is.
  • Pompoen kan goed helpen om een maag die van streek is meer tot rust te krijgen.
  • Pompoen bevat stoffen die belangrijk zijn voor gezonde ogen.
  • Deze stoffen kunnen tevens helpen de prostaat goed gezond te houden.


Mag mijn huisdier pompoen?

De meeste huisdieren kunnen -met mate- zonder problemen pompoen eten en vaak is het zelfs een gezonde aanvulling voor ze. Hoeveel en hoe je dit het beste kunt geven hangt van het huisdier in kwestie af. Je kunt pompoen gekookt, gepureerd of rauw geven. Ook dit is afhankelijk van het diersoort.

kruidenhooi-brandnetel.jpg

Je kunt er heerlijke koekjes voor je hond van maken. Je kunt het mengen door het natvoer van je kat. Je kunt een uitgeholde pompoen vullen met hooi en aanbieden in het knaagdierverblijf. En de pompoenpitten zijn juist weer goed geschikt om aan de vogels te geven.


Blijf altijd goed in de gaten houden hoe jouw huisdier reageert op de pompoen of pitten en geef er nooit teveel van. Sommige dieren verdragen ze nu eenmaal minder goed dan andere. Ook wanneer je pompoen geeft bij diarree of verstopping blijft het belangrijk om de algehele conditie van je huisdier goed in de gaten te houden en bij aanhoudende klachten contact op te nemen met de dierenarts voor verder onderzoek.


Hoe geef ik pompoen aan mijn huisdier?

Wanneer je voor jezelf aan de slag gaat en lekkere gerechten of gezellige herfstdecoratie van de pompoenen gaat maken, kun je jouw huisdier hier prima van mee laten genieten. Een pompoen bestaat uit een steel, schil (korst), vruchtvlees, pitten en draden. Geef geen stengel of schil aan honden en katten, want deze delen kunnen ze niet goed verteren. Geef ook geen pompoen die als lantaarn gebruikt is. Deze kunnen schimmels of bacteriën bevatten en ziekte veroorzaken.

0001348119-92474-4011905607931-hooibaal-met-pompoen-en-wortel-10x18cm-200gram

Konijnen en cavia’s mogen het vruchtvlees en schil, maar wel in kleine hoeveelheden. Pas er ook mee op dat pompoen erg rijk aan suikers is. De delen die jouw huisdier wel mag hebben kun je op verschillende manieren aanbieden. Wij zetten de leukste manieren voor je op een rij:


1. Pompoen uit blik

In de meeste winkels vind je tegenwoordig veel Superfood producten, waaronder ook pompoen. In sommige winkels zoals natuurwinkels en toko’s, vind je het kant-en-klaar in blikken te koop. Let er wel op dat je pure pompoenpuree aanschaft en geen bak- of taartmix waar veel suikers en zout aan toegevoegd is.

2. Pompoenpuree maken

Om zelf puree te maken snijd je de pompoen eerst in parten. De schil, pitten en draden kunnen verwijderd worden zodat je enkel vruchtvlees overhoudt. Snijd het vruchtvlees in blokjes en breng deze in zo weinig mogelijk water aan de kook. Laat de pompoenblokjes ongeveer 15 minuten koken, of in ieder geval totdat je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Je kunt de pompoen ook stomen. Pureer de pompoen vervolgens met een staafmixer en verdeel het over meerdere bakjes om het in delen in te kunnen vriezen.

3. Over het voer

Wanneer je de pompoen hebt voorbereid kun je beginnen om kleine beetjes over de voeding van je hond of kat te geven. Voor honden is 1 tot 2 eetlepels eerst wel voldoende.

0001298318.jpgHoeveel pompoen je uiteindelijk geeft, is afhankelijk van de grootte van je hond. Een grote hond mag zeker 5 eetlepels. Volwassen katten kunnen gemiddeld dagelijks 0,5 tot 1 theelepel pompoen hebben. Bewaar de overgebleven pompoen altijd in de koelkast of vries het in.

4. Door het natvoer

0001003347.jpgJe kunt de pompoen heel goed door het natvoer mengen. Dit kan zowel gekookte, gepureerde als pompoen uit blik zijn. Het belangrijkste is dat de pompoen vers gegeven wordt. De meeste dieren vinden afgekoelde, zachte pompoen het lekkerst. Voor katten is er ook kant-en-klaar natvoer met pompoen erin te koop.


5. Pompoenkoekjes bakken

Een andere manier is om er zelf hondenkoekjes van te maken. Er zijn veel verschillende recepten te bedenken, onderstaand voorbeeld is er hier één van.


Ingrediënten:

  • 150 gram pure pompoenpuree
  • 100 gram gekookte wortelpuree
  • 100 gram (tarwe)bloem
  • 1 ei
  • 1/2 kopje kokosolie
  • ¼ theelepel kaneelpoeder


Bereiding

  1. Zorg ervoor dat je de ingrediënten klaar hebt liggen en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar totdat het één geheel is.
  3. Rol het deeg uit tot een dunne laag en gebruik bakvormpjes om de koekjes te vormen.
  4. Plaats de deegkoekjes met voldoende ruimte tussen elkaar op bakpapier op de bakplaat.
  5. Bak de koekjes gedurende 25 - 30 minuten.
  6. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en smullen maar!

24-strooivoer-buitenvogels-5-kg-6000x6000px-72-dpi-kopieren

6. Pompoenpitten voor de vogels

De pompoenpitten kun je erg goed aan de vogels in de tuin aanbieden. Je kunt er zelfs een leuke herfsttraktatie van maken door een uitgeholde pompoen met een mengsel van één deel frituurvet en één deel pitten te vullen.

Hier kun je natuurlijk ook nog andere vogelzaden aan toevoegen om het feestje nog groter te maken. Je kunt de pompoenpitten ook eerst drogen of roosteren om ze vervolgens aan de voedersilo’s in de tuin toe te voegen. Kleine vogels vinden het prettiger wanneer de pitten al wat gebroken zijn


7. Geroosterde pompoenpitten

Pompoenpitten bestaan haast voor 50% uit essentiële vetzuren zoals Omega 6 en 3. Daarnaast bevatten pompoenpitten mineralen (vooral zink en selenium) en bevatten de pitjes ook calcium, magnesium en fosfor. Pompoenpitten bevatten aan vitamines met name de vitamine E en ook vitamine B. Katten kunnen verse pompoenpitten eten die schoon en gedurende een uur geroosterd zijn op 180 graden. De pitten hebben een gunstige uitwerking op hart en vaten, en kunnen ook met mate gevoerd worden aan knaagdieren en konijnen. Voor cavia’s worden ze afgeraden. Daarnaast hebben pompoenpitten ook nog eens een natuurlijke wormafdrijvende werking.


Wil je graag meer tips over wat je met pompoen voor je huisdier kunt doen? Kom eens gezellig langs in de Discus winkel! Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw maatje!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via