Parasieten bij huisdieren

18 aug. 2020

Naast teken zijn er nog meer parasieten die je huisdier geregeld de kriebels kunnen geven.

Meestal blijft het bij kriebels, maar sommige parasieten kunnen onbehandeld ook veel schade aanrichten. Je huisdier kan hier heel ziek door worden. In dit artikel vertellen we je hier wat meer over.

Jeuk door vlooien
Vlooien bijvoorbeeld, ondanks dat ze zo klein zijn zorgen ze voor veel jeuk en ongemak. En als je huisdier een vlooienallergie heeft kan een vlooienbeet zelfs heftige jeuk en huidklachten veroorzaken. De huidklachten kunnen variëren van hot spots tot kale schilferige plekken. Net als honden en katten kunnen konijnen, fretten en andere knaagdieren ook last van vlooien krijgen. In buitenverblijven worden deze vaak door wilde konijnen of egels overgebracht. Binnen in huis is meestal een ander huisdier de boosdoener. Controleer je huisdier geregeld op vlooien en zorg altijd voor een volledige aanpak.

Voorkom een vlooienplaag
Vlooien kunnen erg hardnekkig zijn. Een vlo legt ook nog eens tientallen eitjes op een dag. Deze eitjes vallen uit de vacht van je huisdier en komen overal in huis terecht. Hier ontwikkelen deze eitjes zich door tot nieuwe vlooien wat al snel een ware vlooienplaag veroorzaakt. En echt waar, daar kom je niet 1 2 3 weer vanaf! Als er eenmaal vlooien in huis zijn, moet je vaak een flink aantal keer met een vlooienspray behandelen. Alsnog kan het dan maanden duren voordat je er weer vanaf bent. Geregeld melden klanten zich in de Discus dierenspeciaalzaak voor raad en advies over dit onderwerp, omdat ze niet meer weten wat ze moeten doen om van de vlooien af te komen.

Worminfecties bij hond en kat
Naast dat vlooien heel vervelend zijn, kunnen ze ook lintwormen overdragen. En daar hebben we meteen weer zo’n ander klein beestje wat onnodig veel schade kan veroorzaken; de worm. Huisdieren kunnen uiteenlopende wormen bij zich dragen. Wist je dat vrijwel alle kittens via de moedermelk besmet raken met spoelwormen en haakwormen? Het is daarom belangrijk om je kitten goed te ontwormen. Voor puppy’s geldt dit ook. Wormen zijn voor jonge dieren gevaarlijker dan voor volwassen dieren. Let wel op dat een worminfectie besmettelijk is voor andere dieren en mensen en veel problemen kan veroorzaken. Ontwormen blijft daarom altijd echt noodzakelijk.

Wormen uit het buitenland
Ga jij op vakantie naar het buitenland zodra dat weer mag? En neem je jouw hond of kat dan met je mee? Controleer dan altijd even welke wormen er op je vakantiebestemming voorkomen. Onder andere in Duitsland, België en Frankrijk komt de vossenlintworm voor en in Spanje, Italië en delen van Frankrijk de soms zelfs dodelijke hartworm voor. Wanneer je dier hiermee in aanraking is geweest is het belangrijk om bij terugkomst een wormmiddel te gebruiken die deze wormsoorten aanpakt. Zo voorkom je dat je huisdier ziek wordt. Ontwormen hoeft overigens niet lastig te zijn. Tegenwoordig hebben de meeste wormtabletten een speciale vleessmaak waardoor je hond of kat ze opeet alsof het snoepjes zijn.

Worminfecties bij konijn en knaagdier
Wormbesmettingen komen overigens ook bij konijnen en knaagdieren voor. Niet alle wormen richten direct schade bij ze aan, maar er zijn soorten die een gevaarlijke evenwichtsziekte kunnen veroorzaken. Wormen die in de darm leven zorgen ervoor dat je huisdier niet alle nodige voedingstoffen meer uit het voer kan halen. Daarnaast zijn konijnen in de warme maanden extra gevoelig voor Myiasis, een gevaarlijke madenziekte waar je huisdier aan kan overlijden. Houd het verblijf én je konijn goed schoon van poepjes en vliegen.

Gebruik niet zomaar willekeurige bestrijdingsmiddelen voor je huisdier. Laat je goed adviseren door een specialist. Sommige werkzame stoffen zijn wel geschikt voor het ene dier, maar kunnen dodelijk zijn voor het ander! Wees alert en bestrijd op tijd zodat ook jullie samen kunnen genieten, zonder parasieten.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
05.05.21
Katten
29.04.21
Honden
28.04.21
Katten
Deel via