Weg met die vervelende vlooien

3 mei 2018

Voor je huisdier zijn vlooien erg vervelend. De beten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken en zelfs een vlooienallergie. Voor het welzijn van je hond is het belangrijk om deze ongewenste gasten effectief aan te pakken.

De levenscyclus van de vlo
Een vlo springt op je hond of kat, bijt en zuigt bloed. Daarna wordt er gepaard en de vrouwelijke vlo begint na 24 uur de eerste eitjes te leggen, soms wel 50 per dag. Deze eitjes vallen van jouw huisdier en besmetten de omgeving. Uit de eitjes komen larfjes die zich nestelen op donkere plaatsen zoals tapijt of meubels en zich voeden met huidschilfers. De larfjes spinnen zich in cocons en worden poppen, die wel twee jaar kunnen blijven leven in je huis. Op een gegeven moment komen er, getriggerd door prikkels zoals warmte, trillingen en koolstofdioxide, uit deze poppen nieuwe vlooien. Deze nieuwe generatie is klaar om weer op je huisdier te springen en dan begint de cyclus weer opnieuw.

Hoe weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?
Kam je huisdier met een vlooienkam. Veeg de vlooienkam af met een velletje keukenrol en bekijk de eventuele schilfers, zandkorrels en mogelijke vlooienpoepjes. Maak de keukenrol licht nat/vochtig. Als er korreltjes rood worden, zijn dat vlooienpoepjes. Vlooien eten immers bloed en dat zie je terug in hun ontlasting.

Jouw huisdier vlovrij maken
Om optimaal beschermd te zijn tegen die vervelende vlooien biedt de Discus dierenspeciaalzaak verschillende middelen aan om deze vervelende parasieten te bestrijden. Zo zijn er bijvoorbeeld pipetten die je direct op de huid toedient. Zodra een vlo hiermee in aanraking komt gaat deze dood. Als je vlooien op jouw huisdier of in jouw huis ziet betekent dit dat je al een vlooienprobleem hebt. Het is dan noodzaak om zo snel mogelijk de vlooiencyclus te doorbreken en je huisdier te behandelen. Zitten er veel vlooien op je huisdier, behandel dan ook de omgeving met een omgevingsspray.

Wist je dat:

  • Warmte en vocht de cyclus en daarmee de toename van vlooien kunnen versnellen?
  • Vlooien gedurende het hele jaar aanwezig zijn, dus ook in de winter?
  • Nieuwe vlooien vanuit huis, maar ook van buiten komen?
  • Vlooien lintwormen kunnen overbrengen op jouw hond? Dus als je vlooien ziet, moet je huisdier ontwormd worden!
  • Er op zowel de hond als kat kattenvlooien zitten? Dus dat ook alle honden en katten in uw huishouding moeten worden behandeld.

Voor meer tips over het bestrijden van vlooien, teken of wormen bezoek de Discus dierenspeciaalzaak!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via