Vogels en gourmetten; géén goede combinatie!

17 dec. 2018

Wij zijn dol op gourmetten en vooral nu tijdens de feestdagen. Gezellig samen met vrienden of familie aan tafel rond het gourmetstel of de grillplaat. Als je een vogel hebt, is het belangrijk dat je de vogelkooi tijdens het gourmetten of grillen naar een andere ruimte verplaatst. De vrijkomende dampen van het gourmetstel of grillplaat zijn namelijk schadelijk en zelfs dodelijk voor je vogel! In dit artikel leggen we je uit waarom.

Waarom kan mijn vogel niet tegen gourmetten of grillen?
Voor je vogel kan gourmetten of grillen fataal aflopen. Dit komt omdat in de antiaanbaklaag van onder andere gourmetstellen en grillplaten polytetrafluoroethyleen (PTFE) zit, beter bekend onder de merknaam Teflon®. Deze stof geeft bij sterke verhitting (vaak bij lege pannen of pannen waarvan de inhoud indroogt) dampen af die al in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn. Vogels hebben een zeer efficiënt ademhalings- en zuurstofsysteem, waardoor ze extra gevoelig zijn voor giftige dampen. Dit betekent dat schadelijke gassen en kleine deeltjes makkelijker worden opgenomen uit de omgeving in het bloed. Hoe kleiner de vogel, hoe groter de gevoeligheid voor blootstelling aan giftige dampen in de lucht.

Wat gebeurt er als je vogel toch giftige stoffen inademt?
De giftige stoffen die worden ingeademd zorgen voor een ontstekingsreactie in de longen van je vogel. Hierdoor kan schade ontstaan en dit zorgt voor vocht en bloedingen in de longen.

Symptomen bij blootstelling aan giftige gassen:

  • Benauwdheid
  • Piepende en versnelde ademhaling
  • Sloomheid
  • Zwakke en gebrekkige coördinatie
  • Veel knipperen met de ogen (door directe irritatie door de gassen)
  • Acuut overlijden

Wat moet je doen als je vogel deze giftige dampen heeft ingeademd?
Je vogel zal erg benauwd zijn. Haal hem in ieder geval zo snel mogelijk uit de ruimte en zorg dat verdere blootstelling aan de giftige dampen wordt voorkomen. Ga daarna direct naar de dierenarts. Je vogel zal direct ondersteund moeten worden met extra zuurstof en hij moet worden behandeld tegen de shock die vaak optreedt. De prognose is helaas slecht en er treedt vaak sterfte op binnen 12 uur na blootstelling. Des te meer reden om dit te voorkomen!

Pas ook op met koken!
Niet alleen gourmetstellen of grillplaten zijn gevaarlijk voor je vogel. Heel veel koekenpannen en tostiapparaten met antiaanbaklaag bevatten de stof PTFE en kunnen dus giftige dampen afgeven bij verhitten. Zet de vogelkooi van je vogel daarom nooit in de keuken en altijd in een andere ruimte wanneer familie komt gourmetten of grillen. Zorg ervoor dat je vogel altijd in goed geventileerde en tochtvrije ruimte staat en zet je vogel pas weer terug in de ruimte als alle dampen weg zijn!

Lees ook ons artikel over 'De perfecte kooi voor je vogel' met meer tips over de plek en inrichting van een vogelkooi.

Wil jij graag meer informatie over dit onderwerp? Of heb je andere vragen over vogels? Kom gerust eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en voelen zich thuis daarom vaak het fijnst.

Een konijn kan zichzelf maar moeilijk koelen. In dit artikel lees je meer over warmte bij konijnen en hoe je jouw konijn koel kunt houden in de zomer.

Deel via