Volièrevogels in de winter

Voor vogelliefhebbers is niets zo gezellig als een volière vol met vogels in je eigen tuin te kunnen houden. Maar wat doe je als het winter wordt?

In dit artikel lees je meer over:

 • Het houden van vogels in een volière
 • Kunnen volièrevogels buiten blijven wanneer het kouder wordt?
 • Of jouw volièrevogels bestand zijn tegen de (vries)kou
 • Tips over het houden en verzorgen van volièrevogels in de winter
 • Welke vogels buiten in een volière gehouden kunnen worden


Vogels in een volière

Het grote voordeel van een volière is dat vogels er vaak veel meer bewegingsruimte hebben dan wanneer ze binnen in een kooi gehouden worden. Vogels moeten tenslotte wel de ruimte hebben om te

2 Houten Zitstok.jpgkunnen fladderen of stukjes te vliegen. Een ander groot voordeel van een buitenverblijf is dat je er de natuurlijke leefomgeving veel beter kunt nabootsen.

Dit doe je door zitstokken, beschutting, beplanting en de juiste bodem te gebruiken, maar ook door contact met soortgenoten mogelijk te maken. Houd er wel rekening mee dat niet alle vogelsoorten zomaar bij elkaar kunnen en dat niet iedere vogel buiten gehouden kan worden.


Volièrevogels en winterse kou

Een groot verschil ten opzichte van binnen is dat de vogels in het buitenverblijf werkelijk álle seizoenen meekrijgen. Dit betekent dat ze tegen regen, zon, storm, hitte, hagel, sneeuw, maar ook vrieskou moeten kunnen. Het komt in Nederland allemaal voorbij! Het is belangrijk om voor vogels te kiezen die hier goed tegen kunnen, én dat je ervoor zorgt dat het verblijf je vogels zo goed mogelijk tegen de verschillende weersomstandigheden beschermt.


Een aantal vogelsoorten is winterhard of wintervast, zoals dat genoemd wordt. Deze vogels kunnen erg goed tegen winterse kou en hebben weinig extra beschutting nodig. Voor sommige soorten zijn wel extra maatregelen nodig om de winter in een volière goed aan te kunnen. Soms is een geïsoleerd nachtverblijf noodzakelijk, maar de meeste vogelsoorten redden zich prima wanneer ze over een tocht- en vorstvrij binnenverblijf beschikken.

Is mijn volière winterbestendig?

In de winter kan het flink koud worden. Met name in de nachten schiet de temperatuur geregeld onder nul. Het is belangrijk dat je volière hier ook geschikt voor is. Een volière dient dan in ieder geval over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken. Hier kunnen de vogels verblijven wanneer het in het buitenhok te koud is, of wanneer het hard waait, regent of sneeuwt. Om te voorkomen dat er teveel wind door de volière blaast, of dat de neerslag naar binnen slaat, is het goed om het buitenverblijf van de volière aan twee kanten goed af te dekken. De meeste volières worden om die reden tegen het huis, een schuur of schutting aan gebouwd, maar je kunt het verblijf ook deels afschermen.


Extra maatregelen tegen (vries)kou

Natuurlijk is het altijd goed om voorzichtig te zijn en voor sommige vogelsoorten zijn extra maatregelen nodig. Deze vogels zijn nog beter tegen de vrieskou te beschermen door de volière nog beter te isoleren. Wanneer je volière extra geïsoleerd is, zitten de vogels er in de winter wat warmer bij. Dit kun je bijvoorbeeld (tijdelijk) met bubbeltjesplastic doen of door extra (volière)platen tegen het verblijf te bevestigen. Het is wel erg belangrijk dat de vogels niet aan het isolatiemateriaal kunnen pikken en dat er nog steeds voldoende frisse lucht door het verblijf kan verplaatsen. Uiteindelijk is frisse lucht voor vogels vele malen belangrijker dan de omgevingstemperatuur.


Daarnaast is het ook mogelijk om een warmtelamp in de volière te plaatsen. Deze warmtelamp moet je vaak 24 uur per dag aan laten staan. Houd er bij het plaatsen van de warmtelamp rekening mee dat de vogels zich niet aan de lamp kunnen verbranden en gebruik deze alleen bij soorten die het echt nodig hebben. De meeste vogels kunnen, indien ze goed geacclimatiseerd zijn, prima gehuisvest worden in een buitenvolière zonder verwarming.


Winterharde volièrevogels

Gelukkig zijn er verschillende soorten vogels welke prima buiten in een volière gehouden kunnen worden. We hebben een aantal bekende soorten voor je opgezocht
 • Diamantduif
  Diamantduiven kunnen niet tegen vorst en moeten daarom winterdag naar binnen gehaald worden. De binnenruimte dient tocht- en vorstvrij en het liefst verwarmd te zijn. Buiten de winter om, wanneer de temperatuur het toelaat, zijn deze vogels goed buiten in een volière te houden. Een diamantduif wordt erg ongelukkig wanneer deze alleen moet leven. Ze kunnen het beste in een paartje van verschillende geslachten gehouden worden. Diamantduiven hebben veel ruimte nodig en scharrelen graag rond op de bodem.
 • Dwergpapegaai
  Dwergpapegaaien, de Agapornis, kunnen ook zowel binnen als buiten gehouden worden. Ze dienen wel een tochtvrij binnenverblijf ter beschikking te hebben waar de temperatuur tenminste boven de 5°C blijft. Niet alle soorten dwergpapegaaien zijn geschikt om groepen te houden. Sommige soorten maken snel ruzie met soortgenoten en leven het liefst in een paartje.
 • Parkiet
  Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou. Parkieten leven graag in paartjes en worden het liefst uitsluitend in even aantallen gehouden.
 • Kanarie
  Kanaries zijn ook geschikt om zowel binnen als buiten in een volière te houden. In de winter dienen ze alleen wel over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken en dient voorkomen te worden dat ze op ijzeren stangen kunnen gaan zitten. Hier kunnen de voetjes en tenen door bevriezen. Buiten het broedseizoen om kunnen ze prima met meer dan twee gehouden worden, maar tijdens het broedseizoen kun je ze beter per paartje apart van elkaar houden. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes maken onderling anders snel ruzie met elkaar.
 • Prachtvink
  Zebravinken zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Andere prachtvinken, zoals de wat minder bekende Bichenowastrilde, zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht. Een goed geïsoleerd binnenhok is een eerste vereiste maar je doet deze vogels ook een plezier wanneer je ze binnenshuis laat overwinteren.


Bevriezing van het water

2 Drinkfontein Hangbaar.jpg

Waar je gedurende de winterdag ook rekening mee moet houden is dat het drinkwater kan bevriezen. Het is daarom handig om de waterbak winterdag in het binnenhok te plaatsen. Doordat het hier warmer is en afgeschermd wordt van koude wind, bevries het water minder snel.


2 Beaphar Druivensuiker.jpgWanneer het hard vriest wordt er wel eens een kleine concentratie aan druivensuiker aan het water toegevoegd om bevriezing tegen te gaan. Tevens geeft dit de vogels wat extra energie. Zorg er daarnaast ook voor dat je het badwater tijdig weghaalt om te voorkomen dat je vogels een nat pak veren hebben dat bevriest.


Voedingsbehoefte in de winter

Let erop dat vogels tijdens de koude dagen meer vet verbranden dan op warmere dagen. Doordat ze meer vet verliezen is het belangrijk dat dit wordt aangevuld. Hiervoor hebben ze meer energie uit hun voeding nodig. Het is belangrijk je vogels voer van goede kwaliteit te geven en ze bijvoert wanneer ze meer kracht nodig hebben.


Lees ook: Welke vitamines en mineralen heeft een vogel nodig?

Wil jij graag meer weten over het houden en verzorgen van volièrevogels? Voor vragen en advies ben je altijd welkom om langs te komen in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via