Welke huisvesting is het beste voor mijn konijn?

8 mrt. 2018

De huisvesting van je konijn of knaagdier is erg belangrijk. Wil je dus konijnen of cavia's aanschaffen, kies dan voor een kooi die groot genoeg is. Mocht je al een kooi hebben en twijfel je of deze wel groot genoeg is, dan kun je deze altijd uitbreiden door er een ren aan te koppelen.

Buiten

Konijnen kunnen goed tegen kou maar niet tegen tocht, nattigheid en felle zon. Ze hoeven dan ook niet tijdens een vorstperiode in een schuur of binnen gezet te worden. Wel hebben konijnen een warm tochtvrij hok nodig met voldoende stro. Het is aan te raden dat je jouw konijn óf binnenshuis óf buitenshuis huisvest en dit niet regelmatig te veranderen. Een konijn dat buiten moet overwinteren, moet buiten wennen aan de lager wordende temperatuur zodat hij een wintervacht kan gaan ontwikkelen. Vooral op warme dagen is extra controle nodig van buitenkonijnen. Vliegen kunnen hun eitjes in vies geworden vacht (bijvoorbeeld door urine of ontlasting) gaan leggen, waardoor er maden uitkomen die de huid en spieren van het konijn kunnen aanvreten. Dit is een zeer levensbedreigende situatie waarvoor je direct contact met een dierenarts moet opnemen.

Binnen

Konijnen kunnen ook makkelijk binnen leven. Het zijn zeer zindelijke dieren en zij zullen dus ook een bepaalde hoek in het hok als toilet gaan gebruiken. Zodra je erachter bent welke hoek dit voor jouw konijn is, kunt je speciaal extra-absorberend strooisel voor de mesthoek gebruiken, zodat de urine beter wordt opgenomen.

Bodembedekking

Voor bodembedekking van het hok kun je verschillende materialen gebruiken, zoals stro, zaagsel of kranten. Hoe dan ook moet het hok enkele malen per week schoongemaakt worden.

Voer en drinken

Voer- en drinkbakjes kun je los in het hok neerzetten of aan de tralies ophangen. Drinkflesjes kunnen ook gebruikt worden, deze zijn echter slechter schoon te houden en kunnen verstopt raken zonder dat je het door hebt. Je moet ze dus regelmatig controleren. Ververs iedere dag het eten en het drinken, leg ook iedere dag vers hooi in het hok voor het knagen. Total Bite Complete konijn of cavia bestaat uit één smakelijke korrel waardoor jouw konijn of cavia alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. De brokjes zijn extra krokant dat bijdraagt aan de natuurlijke tandslijtage en de gezondheid van het gebit.

Giftige planten of struiken

Omdat konijnen veel lichaamsbeweging nodig hebben, moeten ze regelmatig los lopen in een grote (buiten)ren of in de kamer. Maar let op dat ze niet bij giftige planten en bedrading kunnen komen. Voorbeelden van giftige planten zijn: Aronskelkfamilie, leliefamilie (hyacinten, lelies, tulpen, aspidistra, zwarte nachtschade, oranjeappelboompje etc), narcissenfamilie (alle narcissen, agave, amaryllis), wolfsmelkfamilie, taxus, kerstster (palmboompje, buxus, philondendron), losse bloemen of planten (anjers, azalea, laurier, rododendron, berenklauw, hortensia, maretak, naaldbomen, rabarber, ridderspoor, jasmijn, kamperfoelie) en witte- rode- en savooiekool. Ook mierenlokdozen, muizengif, onkruidgif, mollengif, slakkengif, vlooienbanden en bepaalde vlooiendruppels (Frontline®) zijn giftig voor konijnen.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Heeft jouw huisdier veel last van angst of nervositeit? Een Thundershirt voor honden en katten kan hier goed bij helpen.

Is jouw hond angstig voor vuurwerk? Wacht niet totdat het geknal weer begint maar start nu met trainen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om een rustige jaarwisseling met je hond te kunnen hebben.

Het is herfst! En daarmee is ook het pompoenenseizoen in volle gang. Is pompoen ook geschikt voor je huisdier? Je leest het in dit artikel.

Deel via