Zo zorg je goed voor je huisdier tijdens de hitte

In de zomer kan het buiten flink warm worden en daar hebben niet alleen wij last van. Ook onze huisdieren hebben het zwaar met deze hitte. Lees hieronder een aantal tips en zorg voor verkoeling van je huisdier.

Tips en adviezen voor verkoeling van ieder huisdier

  • Honden
  • Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze verder nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.

    Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelproducten bij de dierenspeciaalzaak te krijgen, zoals hondenzwembaden, koelmatten of koelbanden.


    • Katten

    Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft. Bij de dierenspeciaalzaak zijn er diverse verfrissende waterfonteinen verkrijgbaar die je kat stimuleren om te drinken. Speciale kattenspeelbadjes kunnen je kat ook extra motiveren om te drinken en te koelen. Ook katten kun je koelen met de bovenvermelde koelhalsbanden. Lees voor meer tips voor katten het blog 'Een koele zomer voor een coole kat'


  • Konijnen en knaagdieren
  • Konijnen en knagers kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg ervoor dat het hok niet in de zon staat. Om het buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen.

    In de dierenspeciaalzaak zijn verkoelende schijven of platen verkrijgbaar. Je kunt gebruik maken van de Ice Pod koelschijf die je in de vriezer kunt leggen en daarna in het verblijf van je konijn of knager. Leg de schijf eerst in een dunne (thee)doek tot de schijf niet meer ijskoud is. De Ice Pod blijft uren koel aanvoelen. Er zijn ook handige koelplaten voor kleine dieren welke lekker koel blijven. Zo kan je maatje er bij warmte zelf voor kiezen om op de koelplaat te gaan zitten of liggen.

    Bij warm weer overlijden er helaas geregeld konijnen en cavia’s aan de huidmadenziekte Myiasis. Bij de dierenspeciaalzaak zijn diverse middelen verkrijgbaar ter preventie en het tegengaan van Myiasis zoals de huidspray van Beaphar.

  • Vogels
  • badhuis vogel

    Vogelkooien mogen niet in de zon staan. Zorg altijd voor vers water en vogels die het lekker vinden om te badderen geef je geregeld vers water in een vogelbadhuisje. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heb je een vogelkooi hangen, dan kun je deze bij warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas wel op met tocht en andere huisdieren. Je kunt in een buitenvolière of kippenhok schaduw creëren met een parasol of wit, nat laken.


  • Terrarium en aquarium
  • Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt. Wanneer het wel te warm wordt kan dit namelijk schadelijk zijn voor de dieren.

    Om dit te voorkomen kan het bij een aquarium goed helpen om de lichtkap open te zetten. Pas wel op dat je eventueel aanwezige springende vissen zo niet de mogelijkheid geeft om uit het aquarium te springen. Koud water in het aquarium erbij gieten is sterk af te raden. Hierdoor zullen extreme temperatuurverschillen ontstaan.

    In terrariums kun je ervoor kiezen om het wattage van de warmtelampen te verlagen, ze minder lang aan te zetten of zelfs helemaal uit te zetten.

    Bekijk hier meer verkoelende producten voor je huisdier. Ga voor meer verkoelende tips naar de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt! Kies hier een winkel bij jou in de buurt.

    Overzicht van onze advies artikelen

    externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
    In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
    Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
    In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
    Deel via