Bezorging tijdens de feestdagen MEER INFO

Voedselallergie bij hond en kat

Wat te doen bij voedselallergie?

Heeft jouw huisdier last van jeuk? En heb je geen idee waar die jeuk vandaan komt? Heeft je hond of kat problemen met de huid en vacht? Is de ontlasting van je hond vaak niet goed? Of is je kat vaak aan de diarree? Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van parasieten, zoals vlooien of wormen. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een voedselallergie of een voedselovergevoeligheid.

Heeft mijn huisdier een voedselallergie?
Een overgevoeligheidsreactie op een bepaald ingrediënt kan zo maar ontstaan. Ook als je huisdier die voeding al jaren krijgt. Je hond of kat kan ineens veel last van jeuk hebben of last van de maag krijgen. Dit wordt al snel een voedselallergie genoemd. Toch is dat het niet altijd. Je kunt onderscheid maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Hoe herken ik een voedselallergie?
Bij een voedselallergie is er sprake van een reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Als het immuunsysteem reageert op een stof, komt de stof histamine vrij. Die histamine veroorzaakt de verschijnselen van een allergie, zoals jeuk. Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten.

Je hond of kat kan op verschillende allergenen reageren:

  • Honden kunnen bijvoorbeeld reageren op rund, kip of tarwegluten. Als een hond een allergie heeft voor bijvoorbeeld een eiwit in kip of rund, dan betekent dit niet dat de hond allergisch is voor alle eiwitten. Een oplossing kan zijn om over te stappen op een voeding die gebaseerd is op een ander dierlijk eiwit, zoals lam, eend of witvis.
  • Katten kunnen bijvoorbeeld reageren op rundereiwit of melkproducten. Als een kat een allergie heeft voor bijvoorbeeld rundeiwit of een eiwit van een bepaald soort vis, dan betekent dit niet dat de kat allergisch is voor alle eiwitten. Een oplossing kan zijn om over te stappen op een voeding dat gebaseerd is op een ander dierlijk eiwit, zoals lam, eend of witvis.
Glutenallergie bij huisdieren
Naast de dierlijke eiwitten kunnen honden en katten ook gevoelig reageren op bepaalde gluten in granen. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten zoals rijst, maïs, gerst, tarwe, haver en rogge bevatten gluten. Er bestaan echter verschillende soorten gluten en niet alle gluten veroorzaken een overgevoeligheidsreactie.

De gluten waarop je hond of kat allergisch kan reageren zitten bijvoorbeeld wel in tarwe, maar niet in mais of rijst. Dit leidt dan tot dezelfde symptomen als bij een voedselallergie. Een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel een voedselanafylaxie genoemd.

Symptomen van voedselovergevoeligheid bij huisdieren
Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid. Er is dan bij honden vaak sprake van jeuk op de poten, in de liezen en oren. Bij katten gaat het vaak om jeuk op het hoofd, de nek en de oren.

Andere veel voorkomende verschijnselen bij een voedselallergie zijn:

  • Doffe of vette vacht
  • Roodheid
  • Korstjes
  • Schilfering van de huid
  • Kale plekken
  • Terugkerende oorontsteking
  • Ontstekingen van de voetzolen
  • Overmatig wassen, zichzelf bijten
  • Maag- en darmklachten, zoals winderigheid, braken en diarree
  • Overmatig haaruitval
  • Buikpijn

Voedselintolerantie bij honden en katten

Naast een voedselallergie kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Voedselintolerantie heeft dezelfde symptomen als een voedselallergie: huid- en vachtproblemen, jeuk en/of maagdarmproblemen. Een voedselintolerantie is daarom lastig te onderscheiden van een voedselallergie.

Een bekend voorbeeld van voedselintolerantie is voedselvergiftiging. De hond of kat heeft dan iets gegeten dat bedorven is of iets waar chocolade, ui of pepers in zit. Een ander voorbeeld is het drinken van melk. Jonge dieren kunnen melk nog verteren, maar oudere dieren niet meer. Daarom kunnen ouderen honden en oudere katten last van diarree krijgen als ze melk drinken of yoghurt krijgen.



Hoe help ik mijn hond of kat van de jeuk of huidproblemen af?
Bij jeuk moet eerst uitgesloten worden dat dit niet veroorzaakt wordt door parasieten zoals vlooien en mijten. Als dat is uitgesloten, is het belangrijk om precies na te gaan wat de hond of kat eet (of in het verleden heeft gegeten), inclusief bijvoeding, snoepjes en tussendoortjes.

Blijf dit gedurende een week bijhouden in een voedseldagboekje. Naar aanleiding daarvan kan bekeken worden welke voedingsmiddelen je maatje nog niet eerder heeft gegeten. Pas dan kan er een hypoallergene dieetvoeding worden geadviseerd.

Voorbeelden voor de hond zijn:

- Prins ProCare Veterinay Diet HUID & DARM Hypoallergeen
- Prins ProCare Veterinay Diet SKIN & INTESTINAL Hypoallergic

Voorbeelden voor de kat zijn:

- Prins VitalCare Veterinary Diet SKIN & INTESTINAL Hypoallergenic
- Prins VitalCare Veterinary Diet HYPOALLERGIC Moderate Calorie

Een hypoallergeen dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Dit dieet bevat bij voorkeur een dierlijk eiwit dat de hond of kat nog niet eerder heeft gegeten, bijvoorbeeld eend. Als koolhydraatbron wordt vaak gebruikgemaakt van rijst, aardappel of maïs. Deze geven het minst vaak een overgevoeligheidsreactie.

Gedurende de eliminatieperiode is het belangrijk dat echt alleen de veterinaire voeding wordt geven! Er mogen absoluut geen snacks en tussendoortjes worden gegeven. Ook is het belangrijk dat het huisdier buiten de deur geen ander eten vindt.

Langzaam andere voeding proberen
Als alle symptomen van de voedselallergie verdwenen zijn, kan voorzichtig geprobeerd worden andere ingrediënten toe te voegen aan het dieet. Dit wordt ook wel de provocatieperiode genoemd. Gedurende één tot twee weken wordt er dan een nieuwe eiwitbron toegevoegd. Zodra de symptomen dan terugkeren, is het duidelijk dat de hond of kat allergisch is voor dat specifieke dierlijke eiwit of gluten. Mocht je huisdier de hypoallergene voeding van Prins gewoon erg lekker vinden, kan deze voeding gerust een leven lang gegeven worden.

7 aanvullende adviezen bij voedselallergie
Het is al lastig genoeg om te achterhalen waar je huisdier precies allergisch voor is of een overgevoeligheid voor heeft. Daarom mogen wij van het Prins CareTeam de volgende 7 aanvullende adviezen met je delen om sneller resultaat te boeken.

  1. Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Hier zitten ook eiwitten in en daardoor kan het zijn dat de allergie in stand wordt gehouden.
  2. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. De overgevoeligheidsreactie wordt hierdoor minder snel getriggerd.
  3. Als er andere huisdieren in huis zijn, geef ze dan apart te eten en voorkom dat er van andere voeding meegegeten kan worden. Is het niet mogelijk om apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere ook tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten.
  4. Laat de kat (tijdelijk) niet buiten, zodat voorkomen wordt dat er elders iets gegeten wordt. Lijn de hond aan tijdens het wandelen, dan loop je geen risico dat er iets van straat gegeten wordt.
  5. Maak een foto van de huid- en vachtproblemen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de verbetering goed zien en volgen.
  6. Laat de rest van de familie weten dat de hond of kat een dieet volgt en vraag hen geen tussendoortjes te geven.
  7. Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.
Het is vaak lastig om te achterhalen waar de hond of kat nu precies een overgevoeligheid voor heeft. Heb jij het vermoeden dat er bij jouw huisdier sprake is van een voedselallergie? Wil je hier graag hulp bij en heb je behoefte aan advies op maat? Kom langs in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt je graag verder.