Royal Canin Kattenvoeding

Waarom is er unieke voeding voor jouw kattenras?

Elk kattenras is anders en heeft eigen herkenbare kenmerken zoals; een prachtige wildlook (Bengaal), extra groot van postuur (Maine Coon), een gespierd lijf (Siamees) of juist een robuust postuur (Brits Korthaar). Maar er zijn ook kenmerken die je niet aan de buitenkant ziet, zoals een neiging tot schrokken of een kwetsbaar hart. Wist je dat je al deze specifieke kenmerken kunt ondersteunen met passende voeding voor jouw (ras)kat?

Voor veel kattenrassen is er een rasspecifieke voeding verkrijgbaar. Maar wat houdt dat nu precies in en heeft jouw (ras)kat dat wel echt nodig?

Is mijn kat een raskat?

Om te beginnen is de speciale voeding per ras niet alleen voor raskatten met een stamboom. Er zijn ook een heleboel raskatten zonder stamboom, maar die wel een vader en moeder hebben van dat ene ras. En ook als jouw kat een kruising is en overwegend de uiterlijke kenmerken heeft van een bepaald ras, kun je er van uit gaan dat zij diezelfde rasspecifieke voedingsbehoeften heeft. Bijvoorbeeld: heeft jouw kat een gespierde bouw, zoals de atletische Siamees of de robuuste Brits Korthaar, dan kan zij ondersteuning gebruiken in het in goede conditie houden van die spieren.

Kenmerken per raskat

De specifieke kenmerken die bij jouw raskat horen, kunnen in de bouw van haar lichaam zitten, haar vacht of in haar manier van eten en brokjes oppakken. Maar ook in bepaalde kwetsbaarheden die bij sommige rassen voorkomen, zoals een gevoelig urinewegstelsel, een gevoelige huid, wat vaker wisselende ontlasting, kwetsbaar zijn voor hartaandoening, aanleg hebben om te zwaar te worden of sneller tandsteen te ontwikkelen. Door de best passende voeding aan jouw kat te geven, ondersteun je de specifieke kenmerken die van toepassing zijn op jouw kat.


Wat houdt rasspecifieke voeding precies in?

Bij rasspecifieke voeding is de samenstelling van voedingsstoffen precies aangepast aan dat wat jouw kattenras nodig heeft. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Neem de Maine Coon en de Brits Korthaar. Beide grote katten. Omdat de Maine Coon nog iets groter is, is het belangrijk dat zij langzamer groeit en goede ondersteuning krijgt in het sterk en in goede conditie houden van botten en gewrichten. Terwijl de Brits Korthaar juist weer heel sterke spieren heeft en daarom andere voedingsstoffen nodig heeft om haar spieren sterk te houden. Twee raskatten die op elkaar lijken, maar toch heel andere voedingsbehoeften hebben.

Royal Canin kattenvoeding


Vorm en formaat van de brok

Naast de specifieke samenstelling van voedingsstoffen, speelt de vorm en het formaat van de brok ook een grote rol:

 • De Maine Coon en Noorse Boskat hebben bijvoorbeeld grote stevige kaken; voor hen is het fijn om een grotere brok te krijgen die hen stimuleert om op de brok te kauwen. Dit is beter voor de tanden en de spijsvertering;
 • De Brits Korthaar heeft een kortere, brede kaak wat het oppakken van een brokje iets lastiger kan maken. Een speciale vorm kan het oppakken vergemakkelijken en tegelijkertijd het kauwen stimuleren;
 • De Siamees houdt van eten en heeft de neiging heel snel te eten. Een speciale brok kan schrokken verminderen en het kauwen stimuleren wat beter is voor de spijsvertering.
 • De Bengaal heeft niet alleen de vacht van een luipaard, maar ook de bouw. Haar atletische lijf moet mooi in conditie blijven.
Bij Royal Canin is de overtuiging dat elk ras uniek is. Om elke (ras)kat optimaal tegemoet te komen in haar specifieke voedingsbehoeften en eetgewoonten, heeft Royal Canin rasspecifieke voedingen ontwikkeld.

Wat zijn de specifieke kenmerken van de Maine Coon, de Brits Korthaar en de Bengaal en hoe worden die precies ondersteund?

Maine Coon
Kenmerken van de Maine Coon zijn:
 • Zware botstructuur
 • Gevoelig voor hartaandoening
 • Grote en stevige kaken
 • Halflange vacht
ROYAL CANIN® Maine Coon-voeding heeft een specifieke samenstelling die helpt botten, gewrichten en hart gezond te houden en de vacht mooi, zacht en glanzend. Benieuwd hoe? Klik dan HIER voor meer informatie.

Brits Korthaar
Kenmerken van de Brits Korthaar zijn:
 • Dikke en dichte vacht
 • Gevoelig voor hartaandoening
 • Gevoelig voor tandsteen
 • Gevoelige urinewegen
 • Extra gespierd lijf
ROYAL CANIN® Brits Korthaar-voeding heeft een specifieke samenstelling die helpt haar mooie, dikke vacht en sterke spieren in goede conditie te houden. Benieuwd hoe? Klik dan HIER voor meer informatie.

Bengaalse Kat
Kenmerken van de Bengaal zijn:
 • Slang en gespierd lijf
 • Unieke kaakvorm
 • Kwetsbaar spijsverteringsstelsel
 • Glanzende vacht
 • Urinewegen
ROYAL CANIN® Bengaal-voeding heeft een specifieke samenstelling die helpt haar atletische lijf in conditie en haar vacht glanzend te houden. Benieuwd hoe? Klik dan HIER voor meer informatie.

Heb jij een andere (ras)kat?

Ook voor andere kattenrassen heeft Royal Canin een rasspecifieke voeding. Bekijk de voeding voor jouw ras: Perzisch Langhaar, Siamees, Ragdoll, Noorse Boskat en Sphynx.


Is er geen rasspecifieke voeding voor jouw (ras)kat, overweeg dan een voeding te kiezen die past bij de leeftijd en leefstijl van je kat.