Zo heel af en toe kleurt het landschap in ons land wit van de sneeuw. Veel honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te wandelen en te spelen. Zelf vinden we dit vaak ook erg leuk, en het levert ook nog eens geweldig mooie foto's van je viervoeter op!
De winter brengt alleen ook een paar nadelen met zich mee waar je als baasje goed alert op moet zijn. In dit artikel vind je een aantal waardevolle tips waardoor jij en je hond leuk, maar vooral zonder gevaar, de winter doorkomen.
Tip 1. Houd je hond warm
Het klinkt vanzelfsprekend, maar het wordt door veel baasjes vaak onderschat: houd je hond warm in de winter.
Met name wanneer jij en je hond veel stilstaan tijdens de wandeling, loop je het risico dat je hond kou vat. Zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft. Bij kleine honden, puppy’s, zieke honden, oudere honden en honden met weinig of geen ondervacht kun je een hondenjas of -trui aanschaffen om de lichaamswarmte goed te bewaren.
Tip 2. Voorkom dat je hond nat wordt
Een natte hond koelt een stuk sneller af dan een hond met een droge vacht. Probeer een natte vacht daarom zo veel mogelijk te voorkomen. Droog je hond
altijd af met een handdoek na afloop van de wandeling, met name op het buikje en in de oksels.
Je merkt dat je hond het koud heeft wanneer je hond veel rilt, in zichzelf is gekeerd, problemen ondervindt met de ademhaling en/of een zwakke hartslag heeft. In het ergste geval kunnen er zelfs bevriezingsverschijnselen zoals een bleke en blauwe huid (in een later stadium rood en opgezwollen) of pijnlijke oren, staart en/of poten voorkomen. Wanneer dit het geval is, onderneem dan de volgende stappen:
Tip 3. Smeer de voetzooltjes in
Je hond kan de voetjes in de winter sneller bezeren door pekel en scherpe ijssplinters. Hierdoor kunnen er pijnlijke scheurtjes in de voetzooltjes ontstaan. Dit kun je voorkomen door, voordat je met je hond naar buiten gaat, de voetzooltjes van je hond in te smeren met vaselinge, speciale paw-wax of voetzolenspray.
Na de wandeling kun je de voetjes van je hond weer eenvoudig schoonmaken met lauw water. Hiermee voorkom je ook dat de hond schadelijke stoffen binnenkrijgt wanneer de voetjes worden schoongelikt.
Tip 4. Voorkom plakkende sneeuw
Veel honden hebben een wat langere vacht op plekken zoals tussen de tenen, aan de achterkant van de poten en onder de buik. Wanneer er sneeuw aan de langere vacht blijft plakken kunnen daar sneeuwklompjes vormen die je hond pijn doen en het je hond moeilijker kunnen maken om te lopen. Dit kan voorkomen worden door deze haren op die plekken wat korter te knippen en kwetsbare plekken zoals de oren, borst en buik te oliën.
Bij sommige hondenrassen, zoals langharige honden, kunnen de vorming van deze sneeuwklompjes niet voorkomen worden. Probeer ze nooit uit de vacht los te trekken, dit kan erg pijnlijk voor de hond zijn. Je kunt de klompjes tussen je vingers kapot knijpen om ze uit de vacht te verwijderen.
Tip 5. Laat je hond geen sneeuw eten
Honden (en de baasjes) worden vaak erg enthousiast van sneeuw. Ze beginnen ermee te spelen, er in te happen of zelfs sneeuw te eten. Dit kun je beter voorkomen omdat je hond er erg veel last van kan krijgen. De sneeuw kan maag- en spijsverteringsproblemen veroorzaken en sneeuw wat er al langer ligt kan ook nog eens strooizout of andere schadelijke stoffen bevatten. Wanneer je hond hier teveel van binnenkrijgt, kan dit fatale gevolgen hebben.
Tip 6. Laat je hond niet op het ijs
Een hond kan moeilijk inschatten of het laagje ijs op de vijver dik en sterk genoeg is om erop te lopen. Voorkom ten alle tijden dat je hond zomaar op bevroren vijvers of sloten rent. Het risico dat je hond door het ijs zakt is te groot en het is niet voor te stellen hoe snel een hond op dat moment onder het ijs kan verdwijnen. Bescherm je hond hiertegen door lopen op het ijs nooit toe te staan, ook niet wanneer dit samen met jou is. In het volgende artikel lees je hier meer over: '5 redenen om je hond niet op het ijs te laten'.
Tip 7. Zorg voor voldoende zichtbaarheid
Last but not least: zorg ervoor dat jij en je hond goed zichtbaar zijn. In de winterperiode is het een groot deel van de dag donker, waardoor je ongetwijfeld weleens in het donker met je hond moet wandelen.
Voor zowel de veiligheid van jou en je hond als die van andere mensen en dieren om je heen is het van belang dat je goed zichtbaar bent. Door het gebruik van lampjes, reflecterende hesjes of lichtgevende halsbanden en -riemen zorg je ervoor dat jullie samen goed opvallen.
Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat jij en je hond een plezierige en veilige winter beleven! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je graag meer tips of advies op maat? Kom langs in de Discus winkel bij jou in de buurt en vraag het de Discus specialist!
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.