Braintraining spelletjes voor je hond!

Dat honden voldoende uitdaging nodig hebben is bij de meeste hondeneigenaren wel bekend. En wanneer dit niet zo is, kom je daar vaak wel achter op de momenten dat de verveling bij de hond weer is toegeslagen!

Naast fysieke uitdaging is het voor honden namelijk ook erg belangrijk om mentaal voldoende uitgedaagd te worden. Dit kan zelfs een hele belangrijke rol spelen in het voorkomen van ongewenst gedrag bij je hond. Deze mentale uitdaging kunnen we op verschillende manieren aanbieden. In dit artikel vertellen we je alles over het gebruik van braintrainers voor je hond.

Snuffelen


Het meest bekende voorbeeld voor het aanbieden van mentale uitdaging is om je hond goed te laten snuffelen. Snuffelen is tenslotte één van de belangrijke, natuurlijke behoeften van een hond. Dit zul je tijdens de uitlaatrondes al wel eens gemerkt hebben. Het overal maar willen snuffelen tijdens de wandeling wordt helaas nog vaak als erg vervelend ervaren. Helaas, omdat het voor de hond juist een hele belangrijke behoefte is die erg veel voldoening kan geven. Snuffelen zorgt namelijk voor ontspanning en stressvermindering, en kan een goede afleiding zijn in spannende situaties.

Zoekspelletjes


Je kunt hier zelf al erg makkelijk op inspelen door af en toe eens wat koekjes te verstoppen of wat brokjes in de tuin te strooien die je hond vervolgens moet opsporen. Je hond zal bij deze zoekspelletjes de neus goed moeten gebruiken om de beloningen te kunnen vinden. Het maken van hondenpuzzels en het spelen met denkspelletjes speciaal voor honden is daarnaast óók een erg leuke manier om in deze behoefte bij je hond te kunnen voorzien. Je hond zal moeten leren na te denken om de puzzel op te kunnen lossen en zo bij de beloning te kunnen komen. De zintuigen van je hond worden hierdoor op een leuke en ontspannen manier extra gestimuleerd.

Braintraining voor je hond

Braintrainers voor honden worden in combinatie met lekker ruikende beloningssnacks gebruikt. Deze snacks kun je op de verschillende plekken in de braintrainer verstoppen. Het ene spel heeft hiervoor vakjes, de ander weer zakjes en soms moeten er onderdelen verschoven of opgetild worden om bij de beloning te kunnen komen. Het is vervolgens de bedoeling dat je hond de beloning te pakken ziet te krijgen en zo de puzzel op zal lossen. Braintrainers zijn er in allerlei varianten met allen weer een verschillende moeilijkheidsgraad.

Hoe slim is jouw hond?


Iedere hond heeft namelijk weer een eigen manier om hondenpuzzels op te lossen. De meest voorkomende tactieken hiervoor zijn:
  • 'De alleskunner' - Je hebt honden die alle mogelijkheden die ze hebben om de puzzel op te lossen ook daadwerkelijk zullen benutten. Deze honden gaan vaak erg ongecontroleerd aan de slag.
  • 'De speurneus' - Er zijn honden die juist heel specifiek de neus gebruiken om onderdelen opzij te duwen of te schuiven. Deze honden zie je vaak ook echt nadenken bij wat ze aan het doen zijn.
  • 'De handarbeider' - Er zijn honden die juist graag de poten en voetjes gebruiken om onderdelen te verschuiven of naar zich toe te trekken. Hierbij zie je ook nog wel eens frustratie ontstaan.
  • 'De popelaar' - Er zijn honden die er liever voor kiezen om het denkspel met de bek compleet op te tillen en te laten vallen, of op de puzzel te gaan kauwen en knagen. Deze honden hebben meestal wat minder geduld.

Een spelletjesavond met je hond

Laat je hond nooit alleen met een hondenpuzzel, maar haal deze tevoorschijn wanneer je de tijd en aandacht heb om samen met je hond de spelletjes te gaan doen. Een spelletjesavond met je hond is niet alleen een erg gezellige, maar ook een hele nuttige invulling van de avond. Het samen spelen met de braintraining-spellen zal de band tussen jullie beide doen versterken. Jij hoeft de deur niet uit en je hond hoeft zich niet overdreven fysiek in te spannen om aan het eind van de avond moe en voldaan in slaap te vallen.

Bekijk hier de intelligentiespelletjes voor huisdieren. Meer tips en inspiratie nodig? Kom dan eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via