Hoewel onze gezelschapsdieren graag buiten zijn, is het buitenleven niet altijd even veilig voor ze. De tuin kan een bron van giftige en gevaarlijke elementen zijn, en ook tijdens de wandeling is het oppassen geblazen.
In dit artikel lees je meer over:
Onze huisdieren zijn vaak zo impulsief en nieuwsgierig dat ze zichzelf ermee in de nesten weten te werken. Dit geldt ook voor het ontdekken van de tuin en het buitenleven. Buiten is het een groot pretpark en de zintuigen zorgen ervoor dat je huisdier op avontuur gaat. Het is aan jou om hier goed alert op te zijn en ongelukken te voorkomen. Het kan nodig zijn om daar waar mogelijk de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en zo een veilige omgeving voor je beste maatje te creëren.
Huisdieren kunnen giftige stoffen binnenkrijgen of zich verwonden aan voorwerpen die in de tuin te vinden zijn. Ook het kauwen op planten of het vangen van insecten levert vaak problemen op. Een paar voorbeelden waar we je in ieder geval voor willen waarschuwen zijn:
Processierups
Je maatje kan van deze brandharen rode ogen, jeuk, huiduitslag, zwellingen, blaren of brandwonden krijgen. Met name de ogen, de neus en tong lopen risico omdat deze als eerst in contact komen en extra kwetsbaar zijn.
Insecten
Insectenbeten zoals steken van wespen, bijen, horzels en steekvliegen. De meeste huisdieren zijn een ster in het vangen van vliegende insecten. Dit is echter niet zonder gevaar. Wanneer je huisdier gestoken wordt is dit vaak rond de kop, oren of in de bek. Een insectenbeet kan erg opzwellen waardoor een steek in de bek of keel erg gevaarlijk kan zijn. De ademhaling kan erg belemmerd worden wat levensbedreigende situaties kan opleveren.
Giftige planten
Het eten van of kauwen op giftige of irriterende planten voor huisdieren, zoals narcissen, tulpen, hortensia’s, azalea’s etc.
Gif
Het eten van, kauwen op of likken aan vliegenvangers, mierenlokdoosjes, rattengif of bestrijdingsmiddelen tegen insecten welke bijvoorbeeld methomyl bevatten.
Grasaren
Grasaren kunnen ook voor vervelende problemen zorgen. Deze grassen bestaande uit zaden met een soort haakjes kunnen zich vastklampen aan de vacht van je hond of kat. Als ze de kans krijgen, bijvoorbeeld op plekken rondom de neus, ogen, oren of pootjes, kunnen ze de huis indringen en voor nare ontstekingen zorgen.
Kaarsen
Contact met brandende kaarsen, tuinfakkels of wierook stokjes met citronella dat gebruikt wordt om muggen af te weren.
Stilstaand water
Het drinken van stilstaand water. Pas goed op voor botulisme en blauwgroene algen die met name in maanden juli, augustus en september in bakken stilstaand water, vijvers en sierfonteinen kunnen ontwikkelen.
Chemische middelen
Het binnenkrijgen van chemische middelen die gebruikt worden bij het reinigen of behandelen van zwembaden, vijvers of kunstmatige waterbronnen.
Roofdieren
Roofdieren zoals marters, vossen of roofvogels die het op jouw maatje voorzien hebben. Pas met name op met kleine en jonge dieren.
Parasieten
Vlooien, teken, maar ook zandvliegen en muggen kunnen erg veel jeuk en ongemak veroorzaken. Je huisdier kan zelfs ziek worden van deze beter. Bescherm jouw dier hier goed tegen met anti-parasitaire middelen. Als aanvulling hierbij kunnen de verzorgingsproducten van Vitacus gebruikt worden. Was je hond regelmatig met Vitacus Tea Tree Shampoo of verdun de Vitacus Tea Tree Olie met water en vernevel dit over de vacht van jouw hond voor bijvoorbeeld een wandeling door het bos of langs het water. De nare beestjes houden niet zo van Tea Tree. Let op. Deze producten zijn alleen geschikt voor het diersoort hond. Wordt jouw huisdier toch gestoken? De Vitacus Geconcentreerde Calendula Zalf werkt verzachtend en jeukstillend en is het perfecte EHBO-middel om te gebruiken bij insectensteken. Dit product is zowel voor hond, kat als konijn geschikt. Daarnaast is de Vitacus Calendula Zalf breed inzetbaar bij oppervlakkige huidverwondingen. Vraag de specialist in de winkel om advies!
Omheining
Gaten of kapotte delen in de omheining kunnen ervoor zorgen dat je huisdier ontsnapt, maar ook dat je huisdier zich eraan verwond of verstrikt raakt.
Het weer
De weersomstandigheden welke ook een serieus gevaar kunnen vormen. Er wordt niet voor niets gezegd dat ‘niets zo veranderlijk als het weer is’. Het weer kan ineens omslaan waardoor het niet meer veilig is om buiten te zijn. Hoogoplopende temperaturen of bevriezing kunnen ook erg gevaarlijk zijn. In de zomer kan asfalt erg heet worden met brandblaren aan de voetzooltjes tot gevolg. De Vitacus Voetzooltjes Spray beschermt en verzorgt de voetzooltjes en houdt ze zacht en soepel. In de winter verzorgt en beschermt de Vitacus Voetzooltjes Spray de voetzooltjes bij contact met ijs, zout en sneeuw. Let op! Dit product is alleen geschikt voor honden.
Zodra de gezondheid van je huisdier in gevaar komt is het belangrijk om altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Afhankelijk van het ongeluk kan er dan de juiste behandeling gestart worden en in sommige situaties is er simpelweg niet veel tijd. Bij vergiftiging kan het nodig zijn om je huisdier een injectie met tegengif toe te dienen. Bij wonden moet de wond zo snel mogelijk verzorgd worden en bij het binnenkrijgen van verkeerde middelen moet wellicht de maag worden leeggepompt. Onthoud altijd hoelang het ongeveer geleden is dat er iets is voorgevallen. Dit is belangrijke informatie voor de dierenarts. Zorg dat je een EHBO-kit voor huisdieren in huis hebt en let altijd goed op verschijnselen zoals rusteloosheid, buikpijn, braken, diarree, veel plassen, zwellingen, rillen, trillen of een verhoogde hartslag. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.
Lees ook: Pas op met de processierups en huisdieren!
Kom voor meer tips en advies op maat gerust eens langs in de winkel. Wij staan voor je klaar en helpen je graag de juiste keuze te maken!
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.