Controleer in 5 stappen of jouw kat goede voeding krijgt

Als het aan de kat lag...

Dan zou het iedere dag het liefst alleen maar muizen, vogels en andere kleine dieren met huid en haar willen eten. Maar het ligt niet aan de kat. Nederland telt ruim 2,5 miljoen katten, welke echt niet allemaal buiten komen om op jacht te gaan en zelf het dagelijkse menu samen te stellen. Af en toe zal er buiten een lekker hapje gevangen worden, maar over het algemeen ligt het niet aan de kat. Vandaag de dag bepalen wij, de poezenbazen, namelijk wat er dagelijks op het menu van de kat komt te staan. Voldoet dit wel aan de voedingsbehoefte van de kat? Is dit ook het beste voor de kat?

Goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van je kat

De voedingsbehoeften van een kat zijn al vrij snel te achterhalen door enkel naar de gedragingen zoals hiervoor genoemd te kijken; het zelf vangen van de maaltijd. Ook het reuk- en smaakvermogen van katten is uiterst gespecialiseerd in het beoordelen van de kwaliteit en precieze samenstelling van de gevangen prooi. Deze voedingsbehoefte is niet veranderd nu katten voornamelijk als huisdieren worden gehouden. Een kat is en blijft een carnivoor en carnivoren gebruiken dierlijk materiaal als voedsel, ook wel vleeseters genoemd. Katten hebben daardoor een hoge eiwitbehoefte. Bij een tekort aan deze eiwitten in de dagelijkse voeding die jouw kat krijgt, zullen lichaamseigen eiwitten worden afgebroken om dit tekort weer aan te kunnen vullen. Daarnaast is de aanwezigheid van de aminozuren arginine en taurine ontzettend belangrijk in het kattenmenu. Bij het ontbreken hiervan kan je kat erg ziek worden en uiteindelijk zelfs ernstige schade aan de organen oplopen.

Controleer in 5 stappen of jouw kat goede voeding krijgt

De algehele gezondheid van je kat kan je veel vertellen over de voeding die jij jouw kat dagelijks geeft. Wanneer deze voeding niet goed aansluit op de specifieke behoeften van jouw kat zul je dit al snel merken. Er zijn een aantal punten waaraan je kunt herkennen of jouw kat gezonde voeding krijgt. Jij wilt jouw kat toch ook alleen het beste geven?
  1. Ontlasting
    Controleer regelmatig de ontlasting van je kat. Is deze te dun of te stevig? Stinkt de kattenbak altijd heel erg? Dan kan het nodig zijn om eens verder te onderzoeken of jouw kat wel de juiste voeding binnenkrijgt.
  2. Allergie
    Heeft jouw kat regelmatig last van jeuk? Merk je vervelende maag- en darmklachten bij je kat op? Dan kan er sprake zijn van een allergie en is het verstandig om jouw keuze voor kattenvoer nog eens extra goed onder de loep te nemen.
  3. Vacht
    Heeft jouw kat vaak last van een doffe of slechte vacht? Kun je hier geen directe oorzaak voor vinden? De kwaliteit van de vacht is meestal een goede indicator om te zien of jouw kat goede voeding binnenkrijgt.
  4. Gebit
    Wanneer er veel voedselresten tussen de kiezen achterblijven zal er sneller tandplak ontstaan. Een goede gebitsverzorging bij je kat is dan ook erg belangrijk, maar met de juiste voeding kun je ook al veel narigheid voorkomen. De juiste voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft echt schoner.
  5. Vocht
    Van nature drinkt een kat niet veel, want, als het aan de kat lag… dan zou het dus iedere dag muizen, vogels en andere kleine dieren eten. Van nature krijgen ze via deze prooi voldoende vocht binnen waardoor het niet nodig is om daarnaast nog veel water te drinken. Maar het ligt dus niet aan de kat. Wij bepalen wat ze voorgeschoteld krijgen. Het blijft ook dan heel belangrijk dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt.


Merk je dat je kat erg veel water drinkt? Dan kan het zijn dat jouw kat via de dagelijkse voeding niet voldoende vocht binnenkrijgt. Welke voeding je ook geeft, zorg er altijd voor dat je kat in ieder geval wel de mogelijkheid heeft om te gaan drinken. Stromend water heeft hierbij een sterke voorkeur. Hier zijn speciale fonteintjes voor te verkrijgen. Je hoeft dus niet de hele dag de kraan open te laten staan!

Let op; wanneer jouw kat last heeft van bovenstaande 5 punten adviseren wij je om ook even met de eigen dierenarts te overleggen om andere oorzaken uit te sluiten.

Ben jij van plan om jouw kat op andere voeding over te zetten? Doe dit dan wel geleidelijk om problemen te voorkomen. Wil je graag meer tips en adviezen? Kom eens gezellig langs in de Discus winkel! Bekijk direct het variërende assortiment kattenvoeding, om zo het menu te vinden dat precies bij de wensen en behoeften van jouw kat past. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw kat!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via