De beste gebitsverzorging bij je huisdier

10 feb. 2021

Vanzelfsprekend is het gebit van honden en katten erg belangrijk. Ze gebruiken het immers om te eten, te kauwen en om zich te verdedigen. Een goed gebit is erg belangrijk voor de gezondheid van je huisdier en daarom is het van belang het gebit in een goede conditie te houden.

Net als bij mensen kunnen honden en katten ook last krijgen van tandplak en tandsteen waardoor tandvleesontsteking kan ontstaan. Zo’n ontsteking is niet alleen pijnlijk, het kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam. In dit artikel lees je tips over de gebitsverzorging bij jouw huisdier.

Gebitscontrole oefenen
Het is erg belangrijk om het gebit van je hond of kat regelmatig te controleren. Dit doe je het beste door de lippen aan de zijkant op te tillen. Wees voorzichtig met het optillen van de lip bij de voortanden, dit kan al snel pijn doen of vervelend zijn. Niet ieder dier vindt het “tanden kijken” even leuk en daarom is het belangrijk dat je dit regelmatig oefent, indien mogelijk het liefst van pups of kitten af aan. Voorkom daarbij wel dat je met je hand over de neusbrug het gezichtsveld van je huisdier belemmert. Hierdoor vinden ze het vaak extra spannend of vervelend en zullen ze proberen onder je hand uit te schieten of jouw hand met hulp van de voorpoten weg te drukken. Zorg ervoor dat je hond of kat zo weinig mogelijk last ondervindt van jouw handelingen, blijf rustig en vriendelijk, bouw het in stapjes samen op en beloon de momenten die goed gaan. Zorg dat de gebitscontrole prettig blijft en forceer niets.

Tanden poetsen
Wanneer de hond of kat het goed vindt om naar de tanden te laten kijken kun je ook voorzichtig eens beginnen met het poetsen van de tanden. Bij Discus vind je hier verschillende tandenborstels en tandpasta’s speciaal voor honden en katten voor. Wanneer jij of je huisdier een tandenborstel minder fijn vindt, zijn er ook speciale opzetstukjes voor je vingers te gebruiken. Vooral bij katten en kleinere honden is het vaak prettiger om een vingertandenborstel te gebruiken. Gebruik nooit een tandpasta voor mensen. Behalve dat je maatje deze zeer waarschijnlijk vies vindt smaken is de fluoride niet goed voor dieren en kunnen ze er flink ziek van worden.

Andere middelen voor een schoon en gezond gebit
Poetsen is de meest effectieve manier om het gebit van je huisdier schoon te houden. Mocht dit niet lukken dan helpt het ook om de hond of kat veel te laten kauwen en de tanden op een natuurlijke manier te laten reinigen. In de dierenspeciaalzaak vind je verschillende dentalspeeltjes die ervoor zorgen dat de tandplak verwijderd wordt. Het helpt bij katten vaak goed om catnip dentalsticks aan te bieden en ook zijn er veel soorten dental kauwsnacks voor de hond verkrijgbaar. Pas wel op met echte botten. Let goed op dat er van een kauwbot geen splinters af kunnen breken en geef het bot alleen als je er zelf thuis bij aanwezig bent. Verdere ondersteuning voor een goede gebitsverzorging is het gebruik van speciaal mondwater wat je door het drinkwater kunt mengen. Dit mondwater doodt de bacteriën in de mond van je huisdier en helpt zo het tandvlees gezond te houden en verdere problemen te voorkomen.

> Bekijk ook onze Tipclip: 'Gebitsverzorging'

Heb jij meer vragen over de gebitsverzorging bij jouw huisdier? Zou je eens willen weten wat nou specifiek voor jouw dier de mogelijkheden zijn? Kom eens langs in de Discus Dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw dier!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
10.06.21
Honden
07.06.21
Vogels
07.06.21
Honden
Deel via