Tandenpoetsen bij katten

Voor katten is het erg belangrijk om het gebit in goede conditie te houden. Ze gebruiken het immers om prooi te vangen, te doden en te verscheuren. Een goed gebit is erg belangrijk voor de gezondheid van je kat.

In dit blog lees je daarom meer over:

  • Tandenpoetsen bij je kat
  • Tandenpoetsen bij je kitten
  • Gebitscontrole uitvoeren
  • Het gebruik van kattentandpasta
  • Alternatief voor het tandenpoetsen


Tandenpoetsen bij je kat

Katten tandenborstelKatten hebben vaak last van gebitsproblemen. Naast gebitsafwijkingen komen tandplak en ook tandsteen erg vaak voor. Dit kan voor een slechte adem, maar ook voor ontstekingen en tanduitval zorgen. Tandvleesontsteking is erg pijnlijk voor je kat en kan zelfs infecties aan de organen veroorzaken. Door met regelmaat de tanden te poetsen kun je veel van deze vervelende problemen én een hoge dierenartsrekening voorkomen.


Tandenpoetsen bij je kitten

Een kitten krijgt vanaf de leeftijd van 2 weken de eerste tandjes. Dit melkgebit blijft aanwezig totdat de kitten 3 a 4 maand oud is. De melktanden worden dan gewisseld voor volwassen kattentanden. Het is goed om op deze jonge leeftijd je kitten kennis te laten maken met het poetsen van de tanden. Je kitten went zo stap voor stap aan de handeling en zal dit op latere leeftijd daardoor makkelijker toelaten.


Start met de gebitscontrole

Voer altijd eerst een gebitscontrole uit voordat je met het poetsen begint. De gebitscontrole is op jonge leeftijd ook al goed te oefenen zodat je kitten meer vertrouwd raakt met deze handelingen. Bij katten is dit erg belangrijk. Enkele tips om rekening mee te houden:
  • Blijf rustig en vriendelijk.
  • Bouw het in stapjes samen op.
  • Zorg dat je kat zo weinig mogelijk last van jouw handelingen heeft.
  • Zorg dat de gebitscontrole prettig blijft en forceer niets.

Om het gebit goed te kunnen controleren zul je de lippen wat op moeten tillen. Wees voorzichtig met het optillen van de lip bij de voortanden, dit kan al snel pijn doen of vervelend zijn. Voorkom dat je hierbij met je hand het gezichtsveld van je kat belemmert. Hierdoor kan je kat het extra spannend of vervelend vinden en proberen onder je hand uit te schieten of beginnen te krabben of te bijten.


Tandenpoetsen, hoe doe je dat?

Wanneer jouw kat aan de handelingen gewend is kun je, met geduld, voorzichtig eens beginnen met het poetsen van de tanden. Je kunt de tanden van je kat poetsen met behulp van:

Katten vinden een tandenborstel vaak niet zo prettig. Bij katten werkt het prettiger om speciale opzetstukjes voor je vingers te gebruiken of een doekje of gaasje om je vinger te winden.


Het gebruik van kattentandpasta

Tandpasta kat

Er is speciale tandpasta voor katten verkrijgbaar. Deze hebben vaak een extra lekker smaakje zodat je kat het poetsen wat prettiger gaat vinden. De tandpasta voorkomt tandplak en tandsteen en zorgt voor een frissere adem. Gebruik nooit een tandpasta voor mensen. Fluoride is niet goed voor dieren en kat kan hier heel ziek van worden.


Alternatief voor het tandenpoetsen

De meest effectieve om het gebit van je kat schoon te houden is door het minimaal 1 a 2 keer per week te poetsen. Mocht dit niet lukken dan zijn er alternatieven voor het tandenpoetsen bij katten. Door je kat op speciale producten te laten kauwen wordt het gebit op natuurlijk wijze gereinigd. Enkele voorbeelden zijn:

Voor verdere ondersteuning bij het schoon en gezond houden van het kattengebit kun je gebruik maken van speciaal mondwater wat je door het drinkwater kunt mengen. Dit mondwater doodt de bacteriën in de mond en helpt het tandvlees gezond te houden en verdere problemen te voorkomen.


Heb jij meer vragen over het poetsen van de tanden van jouw kat? Zou je eens willen weten wat nou specifiek voor jouw kat de mogelijkheden zijn? Kom eens langs in de Discus Dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw beste maatje!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via