De aanschaf van een hond

Bedenk bij het aanschaffen van een hond uit het asiel of bij de fokker van te voren goed of er plaats is in je leven voor een hond en kijk naar de tijd die je kunt besteden aan een hond. Veel mensen beseffen onvoldoende hoeveel tijd en aandacht het opvoeden en zindelijk maken van een pup kost. Als je van huis weg bent geweest, wil de hond natuurlijk wel meteen alle aandacht op het moment dat je thuis komt. Spelen hoort daar natuurlijk ook bij!

Welke hond past bij mij?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is de vraag welke hond bij je past. Denk hierin nog niet meteen aan bepaalde rassen, maar focus je op de verschillen tussen een reutje of een teefje, een puppy, een volwassen of een oudere hond, en vraag je af of je graag een hond uit het asiel een gouden mandje wilt geven of dat je liever een puppy in je gezin verwelkomt. Zodra je dit duidelijker voor jezelf hebt kun je over de specifiekere eigenschappen van een hond gaan nadenken zoals de tijd die je aan verschillende aspecten wilt besteden. Denk hierbij vooral aan de vachtverzorging en de lichamelijke beweging die de hond nodig zal hebben.

Welk ras of type hond past bij mij?

Als je wilt weten of een bepaald ras wel of niet bij het gezin past, is het verstandig om je hier eerst eens goed in te verdiepen.

  • Ga bijvoorbeeld eens kijken bij een hondenshow waar veel verschillende rassen te bewonderen zijn en waar je de mensen met ervaring en kennis over het ras kunt spreken.
  • Lees je goed in over rassen op betrouwbare hondensites of bestel een paar boeken over honden om in te lezen.
  • Kijk goed of de grootte en de karaktereigenschappen van het aanstaande gezinslid bij je past.
  • Vraag aan mensen met een dergelijk ras hoe zij het karakter ervaren. Past dit bij jou?
  • Je kunt natuurlijk ook bij jouw Discus huisdierenspeciaalzaak vragen of ze klanten kennen die het ras van jouw keuze hebben.
  • Informeer bij de Nederlandse rasvereniging.

Informeer naar de gezondheid

Het is verstandig om aan de dierenarts te vragen wat de meest voorkomende problemen zijn bij dat specifieke ras. Iedere hond kan natuurlijk ziek worden, maar het is altijd goed om van te voren een beetje in te kunnen schatten wat je eventueel kunt verwachten. Het voordeel bij rashonden is dat dit altijd goed is bijgehouden en nu inzichtelijker is dan bij rasloze honden. Houd er bij de aanschaf van een hond in ieder geval altijd rekening mee dat je met een levend wezen te maken hebt, dan kun je nooit voor grote verrassingen komen te staan. Overweeg ook de mogelijkheid om een huisdierenverzekering voor je hond te nemen zodat je financieel in ieder geval nooit geen problemen hoeft te verwachten.

Informeer naar het gedrag

Veel gedrag is rasspecifiek te bestempelen. Rassen zijn tenslotte gecreëerd aan de hand van een combinatie tussen rasspecifieke uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de functie waarvoor ze van vroeger uit gefokt werden. Vraag aan een gedragstherapeute of opvoedingsdeskundige van de hondenschool wat de meest voorkomende gedragsproblemen kunnen zijn. Ook hierbij geldt dat je hier nooit geen zekerheid over hebt, je hebt nog steeds te maken met een levend wezen. Gedrag hangt van zoveel verschillende dingen af en je hebt hier zelf ook veel invloed op. Door je erin te verdiepen weet je in ieder geval wel beter wat je eventueel kunt verwachten én waar je juist je best voor moet doen om te voorkomen.

Neem contact op voor een kennismaking

Heb je een keuze gemaakt?

  • Neem dan eerst eens contact op met verschillende asielen of met verschillende fokkers en vraag of je eens langs mag komen.
  • Wanneer je graag een puppy wilt aanschaffen, hoeft dit niet perse bij een nestje puppy's te zijn. Meestal hebben ze wel meerdere volwassen honden van dit ras in huis waardoor je al goed kennis kunt maken met hoe deze honden in huis zijn. Mocht er bij deze fokker dan een nestje puppy's op de agenda staan, heb je ook meteen al een goede indruk van de moeder- en eventueel vaderhond van de puppy.
  • Wanneer je bij een nestje puppy's gaat kijken is het belangrijk om er verdacht op te zijn dat je niet bij een broodfokker terecht bent gekomen. Vraag gerust ook eens rond aan andere mensen wat de ervaringen met deze fokker zijn. Een goede, verantwoorde fokker heeft niets te verbergen. Zien de pups er goed gevoed en verzorgd uit? Is het nestje opgeruimd? Ook de moeder moet aanwezig zijn en zal een voorbeeld zijn van hoe de pup er uit gaat zien en wat de verwachting is van het gedrag. Houd bij dit laatste wel rekening met de situatie. Een moederhond met puppy's kan zich begrijpelijk genoeg heel anders gedragen omdat ze bijvoorbeeld haar nestje probeert te beschermen.
  • Wanneer je een asiel gaat bezoeken is het belangrijk dat ze je veel over de honden kunnen vertellen. Je zult nooit alles precies te weten kunnen komen over de honden die in het asiel zitten, maar de medewerkers zullen je hier wel zo goed mogelijk over moeten kunnen informeren. Informeer ook naar het gedrag van de pups of honden.
  • De ervaren mensen zoals een fokker of asielmedewerker kent de pups of honden en kan je mogelijk nog op enkele karaktertrekken wijzen. Vraag verder ook naar het ontwormen, of de pup of hond is behandeld tegen vlooien en naar welke entingen de pup of hond wel of niet heeft gehad.

Kom voor meer informatie over puppy's en de aanschaf ervan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak. Bekijk voor meer tips ook onze 'Tipclip Video: Aanschaf puppy'

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via