Tegenwoordig kunnen onze katten steeds ouder worden. Gelukkig! Dit hebben we mede te danken aan de goede gezondheidszorg die wij onze katten kunnen bieden. Dit neemt alleen niet weg dat ze op de senior leeftijd last van ongemakken krijgen, bijvoorbeeld bij het naar de kattenbak gaan.
Wat lastig is bij katten is dat zij hun pijn en ongemak vaak erg goed kunnen verbergen, waardoor je vaak pas laat opmerkt dat er iets mis is. In dit artikel vertellen we je hoe jij je kat kunt helpen om comfortabeler en prettig naar de kattenbak te gaan.
Voorkom grote hoogteverschillen
Twee op de drie oudere katten heeft last van artrose. Een kat wordt minder actief en het spiervolume zal gaan afnemen, waardoor klimmen, springen en rennen lastiger wordt. Minder lichaamsbeweging zorgt weer voor stijvere gewrichten. Katten kunnen hierdoor moeite krijgen met traplopen en hoge opstappen. Afhankelijk waar je woont is het prettig voor jouw kat om op elke verdieping een kattenbak te hebben. Zo kan jouw kat gemakkelijk naar het toilet lopen.
Een grote open en ruime kattenbak met lage instap
Het is verstandig om grote, open kattenbakken te kiezen of een met een ruime, lage instap. Zo kan jouw kat comfortabel in de kattenbak komen en heeft de kat de ruimte om zich te bewegen in de bak. Het kan belemmerend zijn voor een kat als deze niet goed in de kattenbak kan komen, zich niet prettig kan draaien, of niet kan zitten of graven in de kattenbak. Wanneer een kat een negatieve ervaring krijgt met de kattenbak, omdat de kat mogelijk pijn ervaart, kan het zijn dat jouw senior kat niet meer naar de kattenbak gaat omdat de kat deze associeert met “ongemak”.
Heb jij een oude kat en vind je steeds vaker urine of kattenpoep naast de kattenbak? Dan kan dit zomaar daar de reden van zijn! Daarnaast kunnen katten op leeftijd die dement worden of last krijgen van incontinentie de bak soms niet snel genoeg meer vinden. Voor deze katten is het prettig om de leefruimte wat beperkter te houden. Dit kan de kat een comfortabeler gevoel geven.
Controleer 1x per dag de kattenbak bij het schoonmaken
Verder is het belangrijk om minstens 1x per dag de kattenbak te verschonen en de bak te checken. Lees hierover meer in het blog “Elke dag een fris kattentoilet”. Oudere katten hebben meer kans op diabetes, nierfalen en schildklierproblemen. Deze katten gaan meer drinken en meer plassen, waardoor de kattenbak ongemerkt natter kan worden dan je door hebt. Door dit goed in de gaten te houden, zul je zelf ongewenste veranderingen gerelateerd aan het ouder worden eerder opmerken.
Een verminderde weerstand
Daarnaast zijn oudere katten gevoeliger voor infecties door een verminderede weerstand. Om gezondheidsproblemen voor te zijn is de hygiëne van de kattenbak erg belangrijk. Meer hierover lees je in het blog ‘De gevaren van een vieze kattenbak’. Door een verminderde weerstand is het belangrijk om jouw kat regelmatig te blijven ontvlooien en ontwormen. Hoe vaak je jouw kat moet ontvlooien is afhankelijk van de werkingsduur van het anti-vlooienmiddel. Verder is het verstandig om de oudere kat 2 tot 4x per jaar te ontwormen. Controleer bij het verschonen van de kattenbak ook altijd de ontlasting van jouw kat op wormen.
Een goede kattenbakvulling
Bovendien is het gebruik van een goede kattenbakvulling ook erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een zachte vulling, waar jouw kat stabiel in kan staan en wat comfortabel aan de gevoelige kattenvoetjes is. Voldoende kattenbakvulling is daarbij belangrijk voor de opneembaarheid. Wanneer je te weinig vulling in de bak doet, kan de opneembaarheid te kort zijn waardoor de kattenbakvulling onderin de bak kan blijven plakken.
In de Discus winkels vind je een ruime keuze aan kattenbakken voor de oudere kat en diverse merken kattenbakvullingen waaruit je kunt kiezen zoals bijvoorbeeld Biokat's, Catsan of Katrein. Ga voor advies op maat naar de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt en laat je informeren.