Goede voeding voor je konijn

Gezonde, natuurlijke en uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor jouw konijn en zorgt voor een optimale gezondheid, glanzende vacht, gezonde huid en conditie. Een gevarieerde dagelijks menu voor je konijn kan op verschillende manieren worden samengesteld. In dit artikel geven we je een aantal richtlijnen om de juiste keuzes hierin te maken.

Voedingsbehoeften


Een zo natuurlijk mogelijk dieet zorgt voor een gezond konijn. Een goede samenstelling van zo’n dieet is:
  • Hooi
    Onbeperkt vers hooi, liefst van verschillende soorten. Goede kwaliteit van hooi is belangrijk. Hooi zorgt namelijk voor een goede slijtage van de tanden en kiezen van konijnen en knaagdieren, waardoor je gebitsproblemen kunt voorkomen. Daarnaast zet hooi de darmen aan het werk en dit zorgt voor een goede ontlasting. Kruidenhooi beschikt over een lekkere en vooral gezonde mix, voor extra energie en levenslust!
  • Konijnenvoer
    Zorg ervoor dat je konijn dagelijks kwalitatief goede voeding met de juiste samenstelling binnenkrijgt. Een goed voorbeeld is de complete konijnenvoeding van Total Bite. Deze voeding heeft een hoog gehalte ruwe vezel. In elke brokje zit dezelfde voedingswaarde wat selectief eetgedrag voorkomt.
  • Gras
    Iets wat je altijd vers aan je konijn mag geven is gras. Let er wel op dat dit geplukt gras betreft en geen gemaaid gras. Gemaaid gras mag pas gegeven worden wanneer het een aantal weken heeft kunnen drogen en hooi is geworden. De gelegenheid om buiten gras te eten kan ook heel gunstig zijn, niet alleen vanwege de slijtage aan de tanden, maar ook omdat onder invloed van zonlicht vitamine D wordt aangemaakt. In dit artikel lees je 22 tips over het gebruik van een konijnenren om je konijn lekker naar buiten te kunnen laten.
  • Groenten
    Konijnen mogen verschillende groenten eten. Een paar voorbeelden van geschikte groenten zijn; witlof, andijvie, bloemkool, wortel(loof), bleekselderij, komkommer. Wees wel voorzichtig met groenvoer, want een konijn heeft gevoelige darmen. Veel en vers groenvoer kan diarree en buikpijn veroorzaken. Bouw dit dus langzaam op om je konijn langzaam te laten wennen aan het eten van groenten. Vooral jonge- en oudere konijntjes kunnen hier zelfs aan sterven. Sommige groenten mogen niet iedere dag gegeven worden. Hierom is het aan te raden om goed af te wisselen en een gevarieerd menu aan groenten aan te bieden.
  • Sla en koolsoorten
    Met het geven van sla en koolsoorten moet je wat voorzichtig zijn. Sommige konijnen zijn hier erg gevoelig zijn en kunnen diarree of gasvorming van koolsoorten krijgen. Probeer daarom altijd eerst hoe jouw konijn op een kleine hoeveelheid reageert en geef sla en koolsoorten altijd met mate. Blijf goed op de keutels van je konijn letten want zolang die er goed uitzien kan je konijn het gerust af en toe eten.
  • Fruit
    Konijnen mogen ook fruit en vinden dit zomers vaak ook erg lekker als tussendoortje. Meer dan dat is het ook niet, een lekkernij. Geef je konijn nooit meer dan af en toe een kleine portie. Geef fruit met mate, niet dagelijks. Een paar voorbeelden van geschikte groenten zijn; aardbei, appel, banaan, peer. Een belangrijke regel bij het geven van fruit is dat je geen vruchten, pitten of takken van steenvruchten mag geven. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld; pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, mango's.
  • Konijnensnack
    Er zijn verschillende soorten knaagdiersnacks voor konijnen. Hierbij geldt, net als bij ons, geef ze met mate als extra aanvulling op het dagelijkse menu van je konijn. Konijnen hebben ook een eigen smaak en zullen een duidelijke voorkeur hebben voor een bepaalde snack. Zo zijn er bijvoorbeeld fleurige knaagsticks met zaden en noten, drops of snoepjes met diverse smaken, maiskolven of knaagbroodjes.

Wil je graag meer tips of advies op maat? Kom eens gezellig langs in de Discus winkel! Bekijk direct het gevarieerde assortiment konijnenvoeding, om zo het menu te vinden dat precies bij de wensen en behoeften van jouw konijn past. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw konijn!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via