Indien je het juiste voedsel aanbiedt, mogen vogels het hele jaar door gevoerd worden. Hiervoor is het goed te weten wat de beste manier is om vogels te voeren.
Door vogels gedurende het hele jaar op de juiste manier bij te voeren, gaan ze sterker en vitaler de winter in. Hiermee is hun overlevingskans vele malen groter wat uiteindelijk zal resulteren in meer jonge vogeltjes in het voorjaar.
In dit artikel lees je meer over:
Er wordt wel eens gedacht dat het helemaal niet goed is om buitenvogels bij te voeren. Ze zouden hier te afhankelijk van worden, waardoor ze in de herfst en winter moeilijker kunnen overleven. Gelukkig is dit niet helemaal waar en kun je vogels gedurende het hele jaar altijd wel voeren. Vogels zullen, ongeacht het seizoen, altijd op zoek blijven gaan naar voeding en kiezen hierbij voor het meest voedzame voer. Ze stoppen met eten wanneer ze weer genoeg hebben gehad en een eventueel tijdelijk voedseltekort weer aangevuld is.
Wanneer je een tijdje de tuin observeert zul je merken dat er verschillende vogelsoorten langskomen. Door na te gaan welke vogels dit zijn, kun je daar het vogelvoer op afstemmen. Pindaslingers hebben bijvoorbeeld geen nut als je graag vinken wilt voeren. Zij houden meer van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten.
Merels vinden vetbollen weer erg lekker, maar kunnen er niet bij wanneer deze aan een tak is opgehangen. Een merel kan namelijk niet aan een vetbol gaan hangen zoals mussen en mezen dat doen en je loopt ook nog eens het risico dat een pootje erin blijft haken. Om dit te voorkomen kun je de vetbollen beter in een houder plaatsen of verkruimeld op een voedertafel leggen.
Wanneer je graag zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten in je tuin wilt zien kun je nog een aantal gerichte trucjes toepassen. Voor vogels zoals roodborstjes of winterkoninkjes is wat meer meelwormen voeren de beste manier. De kans dat een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is echter wel klein, dit diertje is namelijk erg schuw. Strooi daarom wat meelwormen onder struiken op de grond. Het winterkoninkje is een vogel die het vooral in de winter hard nodig heeft. Hij doet zijn naam dan ook absoluut geen eer aan en heeft het in de winter juist erg moeilijk.l
> Lees ook: Hoe krijg je vogels in de tuin? Lees de tips om meer vogels te lokken
Er zit dus ook nog een groot verschil in wat iedere buitenvogel nou wel of niet lekker vindt. Hieronder vind je een paar voorbeelden waar je bij het voeren van vogels in de winter rekening mee kan houden:
TIP: Vogels zijn ontzettend dol op pindakaas! Maar welke pindakaas kun je het beste voor vogels gebruiken? Gewone pindakaas kun je namelijk niet aan vogels geven. Deze bevat veel zout en een lage voedingswaarde wat erg slecht voor vogels is. Ook de ongezouten pindakaas uit de supermarkt is niet hetzelfde. Kies daarom altijd voor speciale vogelpindakaas van ongebrande pinda’s waar geen zout aan toegevoegd is, dat is veel gezonder!
> Lees hier meer over onze Discus Huismerk producten voor tuinvogels
Naast voer is water in de tuin ook erg belangrijk voor de vogels. Zorg daarom altijd voor een drinkschaal met vers drinkwater en wees hier extra alert op wanneer het vriest. Plaats dit indien mogelijk niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen. 's Winters is het belangrijk dat vogels niet in het water gaan baden, je kunt dit voorkomen door gaas over de waterschaal te spannen. Strooi nooit zout of andere toevoegingen in het water tegen bevriezing, dit is zeer slecht voor de gezondheid van vogels!
Geniet van alle vogels die jouw tuin bezoeken en help ze gerust het hele jaar door, ze kunnen onze steun best gebruiken! Wil je meer informatie over het voeren van tuinvogels, kom dan eens langs bij jouw Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag.
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.