Waarom gaat het soms fout met je vogel?

waarom-gaat-het-soms-fout-met-je-vogel1

Wist je dat meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland een huisdier heeft? Huisdieren worden steeds meer gezien als onderdeel van het gezin. Ondanks dat we heel veel van onze huisdieren houden, gaat er soms wel iets mis in de verzorging, waardoor er problemen kunnen ontstaan in het gedrag of met de gezondheid. Wij geven je daarom een aantal tips:

  • Dat vogels en teflon anti-aanbaklagen niet goed samen gaan, werd onlangs pijnlijk duidelijk voor een parkietenhouder. Zet je vogel dan ook nooit in de keuken. Vogels zijn heel gevoelig voor dampen die vrijkomen bij het koken. Niet voor niets namen ze vroegen kanaries mee in de kolenmijnen.
  • Vaak worden vogels in veel te kleine kooien gestopt. Of in kooien die vooral hoog zijn. Daar hebben alleen klauteraars wat aan, de meeste vogels vliegen van links naar rechts. Je kunt ze dus veel beter in een lange, brede kooi houden. Dat is ook hard nodig om ze in goede conditie te houden.
  • Vogels als papegaaien krijgen nog vaak verkeerd voer. In zakken papegaaienvoer zitten soms vooral zonnebloempitten, maar dat is veel te vet voor ze en het bevat lang niet genoeg voedingsstoffen. Na verloop van tijd krijgen ze leverklachten als ze op dat soort zaden leven.
  • In de natuur zijn vogels vaak een paar uur per dag bezig om voedsel te zoeken. Probeer ze ook thuis iets te doen te geven om hun voer te bemachtigen. Anders raken ze verveeld en gaan ze bijvoorbeeld hun eigen veren plukken.
  • Papegaaien zouden net als konijnen niet in hun eentje moeten zitten. Ze hebben veel aandacht nodig.

Voor elk huisdier geldt volgens het LICG: bezint eer je eraan begint. Mensen denken soms langer na over het aanschaffen van keukenapparatuur dan over een huisdier, terwijl je daar toch jaren mee samen leeft. Een dier zou nooit een impulsaankoop moeten zijn. Verdiep je van tevoren in wat een dier nodig heeft en bedenk of je dat ook kunt bieden. Vraag de Discus-specialist om meer informatie over je huisdier als je twijfelt.

Overzicht van onze advies artikelen

filter[active]=1&filter[not uuid]=28c7b9a7-1a85-4d06-abc4-61010af87fda
krabbers-op-krabpalen1

Katten staan bekend als echte krabbers. Een kat krabt niet uit kwaadheid, maar uit natuurlijke behoefte. Lees hier waarom krabpal...

wanneer-is-het-te-koud-voor-een-hond

Kunnen honden het eigenlijk ook koud hebben? Hebben ze net als ons extra hulp nodig om goed warm te blijven? En hoe herken je eige...

gevaren-voor-je-kat-in-de-winter-2

Katten kunnen in de winter prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er wel een aantal gevaren voor je kat. In dit...

Deel via